Kastamonu Belediyesi’nin kurucu ortağı olduğu Sarı Konak Kadın Girişimciler Kooperatifi’nin bilgilendirme toplantısı dün düzenlendi.
Girişimci ev hanımlarına güvence ve geniş bir istihdam sahası oluşturacak; üretime, ev ekonomisine ve il ekonomisine ciddi katkı sağlayacak Sarı Konak Kadın Girişimciler Kooperatifi’nde hedef bin kadın girişimciyi tek çatı altında toplamak.
Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, kadın kooperatiflerle birlikte Kastamonu’da üretime yeni bir ivme kazandıracaklarını söyledi.
Üye sayılarının şu anda 50 olduğunu ve bu sayıyı daha da arttıracaklarını söyleyen Başkan Tahsin Babaş, “İlçelerimizle beraber yaklaşık bin üye beklentimiz var. Girişimci hanımların bu projeyi anladıkça; daha fazla katılım olacağını düşünüyorum. Mikro kredi bazında da çalışmalarımız devam ediyor. Biz belediye olarak yaklaşık 110 bin lira değerindeki krediyi hanımlara verdik. Hanımları hem maddi, hem de manevi olarak destekliyoruz. Burada önemli olan şehrimizde yaşayan kadınları, üretime teşvik edebilmek. Günümüzde en fazla ihtiyacımız olan şey üretmek. Kişisel bazda iş sahibi yapmak, ailelere katkı sağlamak hem de ülke ekonomimize katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu nedenle kadın kooperatifimizi çok önemsediğimizi belirtmek isterim. Bu projenin alt yapısı olarak 5-6 tane proje hazırladık. Örneğin bunlardan birisi ‘Gönlümün Sultanı’ isimli proje. Bu ifadeyle annelerimizi ve onlara olan sevgimizi kastettik. Bu projeyle beraber annelerimizin hobilerini, üretime ve turizme kazandırmak istiyoruz. Bizim bir diğer projemiz ise ‘Altın Bilezik Konakları. Bu projeden de hem kadınlar hem de erkekler faydalanabilecek. Geçtiğimiz günlerde söylemiştim. 20 mahallede 20 mahalle evi yapacağız. Özellikle, ahşap oymacılık, el işi, yöresel ürün üretimi, taş baskı gibi zanaatları yapıp devam ettireceğiz” dedi.
Genç annelere psikoloji ve çocuk eğitimi dersleri de verileceğini sözlerine ekleyen Başkan Babaş, “Biz gittiğimiz her yerde yöresel ürünlerimizi ikram ve hediye ederek, gönül bağı kuruyoruz. İnsanlar hayran kalıyor. İnsanlarla gönül bağı kurmak için, zanaatlarımız; yemeklerimiz, gastronomimiz çok uygun. Bir diğer projemiz ise İnovasyon kampları’, bu kamplarda çok güzel şeyler yapacağız. Örneğin biz, çekme helvayı sadece bir şekilde satıyoruz. Örneğin, üzerine çikolata koyunca; içine fındık koyunca ne olacak. Ürünlerimizi geliştirerek, daha yüksek bağlamda üretme ve satma imkanımız olacak. Bunları yaparken, işin uzmanlarını şehrimize getireceğiz. Uzmanlar bize, hangi ürünlerin, nasıl inovasyona tabii tutulacağını anlatacak. Bir diğer projemiz ise ‘Genç Anne’ projemiz; günümüzde ihtiyacımız olan projelerden birisi de bu. Bu proje kapsamında, genç annelerimize psikoloji ve çocuk eğitimi dersleri verilecek. Bu hizmete çok ihtiyacı olanlar var. İlk kez anne olan kadınlara, birilerinin destek vermesi çok önemli. Biz Genç Anne projesiyle bu desteği vereceğiz” şeklinde konuştu.
Birçok alanda yapılacak işlerinin olduğunu belirten Belediye Başkanı Babaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle annelerimize ve kadınlarımıza yönelik ‘Her sabah spordayız’ projemiz olacak. Zaten bunu kısmen uyguluyoruz. Kuzeykent’te spor alanımız var. 400 tane bayanımız hocalarımız eşliğinde spor yapıyor. Biz her mahallede bunu uygulamayı planladık. Mahalle evlerini tamamının altyapısını bunun üzerine kuruyoruz. Orada annelere, gençlere, çocuklara, yaşlılara hizmetlerin verilebileceği yerler haline getireceğiz. Yapılması gereken çok işler var. Hüma Hatun Konağımızda kadınlarımız o kadar güzel şeyler üretiyorlar ki. Bizim bunu yaygınlaştırmamız lazım. Bu projeleri hızlı bir şekilde yaygınlaştıracağız. İnovasyon kampları ise çok önemli. Bu şekilde destek verecek ekipleri oluşturacağız. Sosyal projeler önemli. Üretimle beraber sosyal projelerinde yürüyeceğine inanıyorum. İstanbul, Ankara, İzmir’de alanlar oluşturacağız. Orada da ürütülen ürünleri teşhir edip, satacağız. Bunlarda bizim projelerimiz arasında. Kadınlar kooperatif üzerinden de yöresel ürünlerimizi sunacağız. Ürettiğiniz ürünlerin pazarını internet üzerinden sağlamak lazım. Bizim buna entegre olmamız lazım. Bunları Kadınlar Kooperatifi üzerinden internet üzerinden sergileyeceğiz. Yapacağımız çok işler var. Bunu başarabilirsek, kadın üreticilerimiz bundan ciddi manada faydalanacaklar. Bunları dünya çapında yayma imkanı olacak. Yöresel ürünlerimizi görüp de beğenmeyen yok zaten. Bunu herkese anlatmamız lazım. Havalimanımızda, fuarlarımızda ürünlerimizi tanıtıyoruz. Gastronomi Hanımızda son proje hali geldi. Buradaki amacımız sadece yemek üretmek değil. 812 tane yöresel yemeğimiz var. Onu da Gastronomi Hanı’nda hem üreteceğiz, hem tanıtacağız hem de vatandaşlarımızı yetiştireceğiz. Kadınlarımızda bu işin yürütülmesinde büyük görev alacaklar. Biz buraya çok önem verdik. Biz yaptığımız işten eminiz. Rolöve projesi bitti. Aslına uygun yapacağız”