Okul öncesi eğitimin “gerekliliği” aşikar, şehrimiz başta olmak üzere ilimizde ki “yetersizliği” de aşikar, kırsal başta olmak üzere bu alanda seferberliğe “ihtiyaç” olduğu da aşikar…
Şanlıurfa’yı “örnek” almamızın elzem olduğu da aşikar.
Geçmişi unutalım hadi…
Yüzümüzü 2022’ye çevirelim.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’da incelemelerde bulundu ve “73 yeni eğitim birimi kazandırılacak” müjdesini verdi…
“Akçakale ilçemize 3 anaokulu, 1 ilkokul, 2 ortaokul yapacağız. Eyyübiye ilçemize 12 anaokulu, 6 ilkokul yapacağız. Haliliye ilçemize 10 anaokulu, 5 ilkokul, 5 ortaokul yapacağız. Harran ilçemize 1 anaokulu 1 ortaokul yapacağız. Karaköprü ilçemize 5 anaokulu, 2 ilkokul, 3 de ortaokul yapacağız. Siverek ilçemize 3 anaokulu, 1 lise yapacağız. Suruç ilçemize 2 anaokulu ve 2 ortaokul yapacağız. Viranşehir ilçemize 3 anaokulu yapacağız. Dolayısıyla Şanlıurfa’ya 2022 yılı içerisinde mevcut yatırımlara ilave olarak 14 yeni ilkokul, 19 yeni ortaokul, 1 lise, 39 da anaokulu olmak üzere toplam 73 yeni eğitim birimini kazandırmış olacağız.”
Parasal değeri “1 milyar TL”…
Bütçe aktarıldı.
Fazlası da var…
Şehirde bulunan “5” merkeze ilave olarak “3” yeni bilim sanat merkezi daha hizmete açılacak, rehberlik araştırma merkezi sayısı “5” idi, “7” olacak.
Şanlıurfa’ya bu yıl “39” anaokulu yapılacak…
Kastamonu’ya “kaç” anaokulu yapımı planlanıyor?
Yukarıdaki soruyu sormak yurttaşlık hakkı ve vazifesi…
Kastamonu’nun Güneydoğu Anadolu illerinden ne eksiği var?
(Soruyu tersinden sormak lazım belki de…
Fazlamız var mı acep?)
Not: Milli Eğitim Bakanı’nın ardından, Bakan Yardımcısı Petek Aşkar başkanlığında “6” genel müdürün yer aldığı Millî Eğitim Bakanlığı heyeti, Şanlıurfa’ya yapılacak yeni eğitim kurumları için soluğu bu ilde aldılar…
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in talimatı kapsamında beraberindeki genel müdürlerle Şanlıurfa’ya geldiklerini belirten Aşkar, kentte fikir alışverişinde bulunduklarını vurgulayarak şöyle konuştu: “Şanlıurfa’ya yapılacak 75 eğitim kurumuna ilişkin planlama yapmak, okul arsalarını görmek, eğitim altyapısındaki sorunların yerinde tespiti ve acil çözüme kavuşturulması amacıyla kentteki okullarda inceleme yapıyoruz. Okullarımızı ziyaret ediyoruz. Öğretmen ve öğrencilerimizle tanışıp sohbet ediyoruz. İlimiz ve ilçe müdürlerimizle bir araya gelip eksikliklerimizi tespit edip çözüm yolları buluyoruz. Sayın Bakanımızın da söylediği gibi 75 eğitim kurumu inşaatı başlayacak. Ayrıca mevcut okullarımızın tadilatı ve onarımıyla ilgili çalışmalar da olacak. Kütüphanelerimiz tamamlandı yine devam eden çalışmalarımız da var.”
“73” yeni eğitim kurumu “75” olmuş bu arada…
Tebrikler Şanlıurfa.
(Mevzu sadece “anaokulu” değil…
Kastamonu’da “rehberlik araştırma merkezi” ve “bilim sanat merkezi” sayısı kaç?
Şanlıurfa’da bu kurumların sayılarını yukarıda yazdım…
Nüfus elbette birinci belirleyicidir ancak coğrafya da dikkate alınmalı.
Kastamonu’nun ilçelerindeki öğrenciler bu kurumlardaki hizmeti nasıl alacaklar?…
Kastamonu şehri ile ilçeler arasındaki fark niye?
Güneydoğu ile yarışmak bir yana…
Henüz ilçelerimiz arasındaki farkı giderememiş durumdayız.)
MUSTAFA AFACAN