Şehirlerin kalkınması tercihleri ile ilişkili biraz da, her şehir ektiğini biçiyor sonuçta, gökten zembille kalkınma inmiyor, misal, kültür turizmine önem veren Şanlıurfa gelecek projeksiyonunda Japonya ve Güney Kore’yi gözüne kestirmiş durumda, Kastamonu ise Kazakistan ve Kırgızistan’ı…
Bakalım hangi ilin heybesi dolacak, hangisi boşa kürek çekmiş olacak?
(İlimize dair “Kazakistan ve Kırgızistan” örneğini yer darlığından verdim, aslına bakarsanız “Özbekistan, Türkmenistan, Doğu Türkistan, Afganistan…” şeklinde uzayıp gidiyor geleceğe dair hedef ve öncelikler listemiz…
Filipinler ile bile ilişki kurmuşluğu var ilimizin.)
Şanlıurfa “bayram” ile girdi 2019’a…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2019’u “Göbeklitepe Yılı” ilan etti çünkü, ilk etapta ülkemiz olmak üzere, dalga dalga tüm dünyanın alakası Şanlıurfa’ya çekilmiş olacak bu sayede, Şanlıurfa için ciddi bir tanıtım atağı olacağı anlamına geliyor söz konusu gelişme.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “Geçen yıl İspanya ve Çin’de Göbeklitepe’nin tanıtımını Valilik ile yapmıştık. Artık yurtdışına, birçok coğrafyaya açılacağız. 2019 yılında hedefimizde Japonya ve Güney Kore var. Göbeklitepe’yi tanıtacağız ve dünyada Göbeklitepe’yi bilmeyen hiç kimse kalmayacak” dedi…
Geçtiğimiz yıl sırf Göbeklitepe’yi ziyaret eden turist sayısı 1 milyondu, bu yıl kaça katlanır bu sayı Allah bilir.
(Altını çizmekte fayda var, yakın vakitte Kastamonu’nun da Japonya hayali vardı hatırlarsanız, o kadar yol tepildi Japonya’ya gidildi, karşılıklı etkinlikler ile ilişki sürecekti güya, , kaç sayfa yazdım hevesle, hikaye oldu…
Yazdığım umut dolu yazıları tek tek yırtmak geliyor çoğu zaman içimden.)
Göbeklitepe, geçtiğimiz yıl “UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi” payesine sahip oldu…
UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ilimizdeki Kasaba Köyü Mahmutbey Camisi ile ilgili olarak ise henüz atılan tek adım yok.
Listeden çıkarılsa yüzümüz gülecek…
O dereceyiz.
“Köy camisi” diyor Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mahmutbey Camisi’ne…
Haklı, sonuna kadar haklı, camiyi ziyaret eden zatıaline anlatamamışız ki caminin eşsiz külliyatını, elin ecnebilerine anlatabilelim.
(Hazine, bilmeyen ellerde…
Hakkını helal ede.)
Şanlıurfa, uluslararası ilişkiler kurmakta Japonya ve Güney Kore’yi gözüne kestirmişken, Kastamonu’nun rotası yekun Orta Asya ülkelerine kilitli, hiçbirini diğerinden ayırmadan kucak açmış haldeyiz, cümbürcemaat üstelik, Orta Asya’dan kardeş şehir bulmakta ilçe belediyelerimiz birbirleriyle yarışıyor, meslek odalarımız keza muadil meslek kuruluşları ile kuzu sarması, işadamlarımız yatırım yapmak için can atıyor…
Kastamonu Üniversitesi rehberliğinde illa ki.
(Bu arada hatırlatmak lazım…
Orta Asya’ya yatırım yapacak iş heyetimizde son durum ne, yatırımlar ne alemde, müjdeli haberlerini bekliyoruz, kamuoyu merak ediyor haliyle.)
Fakülte açıyoruz Orta Asya’da kaçar kaçar…
Belediyemiz park yapacak (Yaptı belki de haberimiz yok).
2019 Türk Dünyası Kültür Başkenti namımızı duvara astık… Elediğimiz un ne kadar?
2020’nin bu günlerinde “Göbeklitepe Yılı” sona ermiş olacak…
Şanlıurfa’nın elediği unu da göreceğiz.
Bakalım Güney Kore ve Japonya mı yoksa Kazakistan ve Kırgızistan istikameti mi daha karlı?…
“Bakmak” ne fayda gerçi, göremedikten sonra.