İnebolu, Şeref ve Kahramanlık Günü’nü gururla kutladı
İnebolu’nun, emanetine aldığı cephaneyi düşman donanmasına direnerek teslim etmeyişinin 101. yıldönümü dün ilçede düzenlenen törenle kutlandı.
Törende konuşan Vali Avni Çakır, “Kastamonu halkı, Türk istiklal mücadelesinde çok önemli bir görevi başarı ile yerine getirmiştir” dedi.
İnebolu’nun, emanetine aldığı cephaneyi düşman donanmasına direnerek teslim etmeyişinin 101. Yıldönümü dün ilçede düzenlenen törenle kutlandı.
Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumuyla başlayan 9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü kutlamaları limanda devam etti. İnebolu Limanında gerçekleşen törene İneboluluların ve İnebolu protokolünün yanı sıra yanı sıra Kastamonu Valisi Avni Çakır, Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu da katıldı.
Törende konuşan Kastamonu Valisi Avni Çakır, şunları söyledi:
“Şehit Şerife Bacı’nın torunları bugün burada kurtuluşumuza giden şanlı yürüyüşümün başlangıç noktasında İstiklal meşalemizin ışığının yandığı noktada kıvançla, 101 yıllık gurur ile bir aradayız.
Anadolu’nun kadim şehri Kastamonu, tarihin her devrinde her zaman üzerine düşeni layıkıyla yerine getiren müstesna bir vilayettir. Varlığında yetiştirdiği ilim alimleri, bilim insanları, zanaatkarların, sanatçıların ve birçok azimkar insanıyla bu şehir ülkemizin Türk İslam kültür ve medeniyetinin gelişmesine her devirde katkılar sunmuştur. Bu şehir ilim ve irfan ışığına sunduğu katkıların yanında bağımsızlık ve bütünlüğüne göz diktiğinde her türlü olumsuz koşula rağmen kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla, zenginiyle, fakiriyle, her kesimden insanıyla yüce bir dağ gibi düşmanların karşısına dikilmiş, bağımsızlığına ve istikbaline uzanan elleri kırmasını bilmiştir. 1. Dünya Savaşında, Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşında ismi bilinen bilinmeyen kahramanlarımız, Şerife Bacılarımız, Halime Çavuşlarımız, Hamamcı Kadı Salih Reislerimiz, tarih sahnesine çıkarak İstiklal destanımızla kanlarıyla imza atmış, Anadolu’nun ebediyen Türk kültürü kalması için tarihe, şanlı Kastamonu mührünü vurmuşlardır.
Şüphesiz ki tarih, kahraman Kastamonu insanına, kahraman İnebolululara İstiklal Yolunda da hakkı ile şahitlik etmektedir. Amansız kış şartları soğuk, yağmur, engebeli yollar, her türlü zorlu koşullar Türk insanının çelikten iradesi karşısında yenilgiye uğramıştır. Vatan uğruna ana, baba, evlat, genci, yaşlısı topyekûn bir kararlılıkla İnebolu Limanına getirilen silah ve cephaneyi, mavnalarla kıyıya ulaştırmış, kıyıdan el ele kadın, çocuk, genci ve yaşlısı mühimmatları omuzlarında kağnı arabalarıyla Küre, Seydiler, Kastamonu, Çankırı güzergahından Ankara’ya Kuvay-ı Milliye güçlerine ulaştırmıştır. İnebolulular ve Kastamonu halkı, Türk istiklal mücadelesinde çok önemli bir görevi başarı ile yerine getirmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Gözüm Sakarya’da Dumlupınar’da, kulağım İnebolu’da’ sözü bu güzergahın önemini ortaya koymaktadır. İnebolu’nun destansı mücadelesi Gazi Meclisimizin 11 Şubat 1924 tarihinde çıkardığı 66 numaralı kanunla İnebolu ilçemize Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası verilmesiyle tescillenmiştir. Bizler yine bugün aynı ruh ile genci ile yaşlısıyla, kadınıyla erkeğiyle bu kutlu yolu yürüyerek ecdadımızı yad edeceğiz. Bugün bu ruhla kalplerimiz onlar için atacak. Kahramanlarımızın geçtiği yollardan al bayrağımız ellerimizde şarkılarla, türkülerle, marşlarla İstiklal Yolunu yürüyeceğiz. Bugün burada Türk ulusunun çelikten iradesini bir kez daha tüm Dünya’ya göstereceğiz. Yiğit İnebolular, 9 Haziran Şeref ve Kahramanlık Gününüzü kutlarım.”
“Kurtuluşun yazıldığı tarihi yolu yürüyeceğiz”
Bozkurt Kaymakamı ve İnebolu Kaymakam Vekili Murat Atıcı ise, şöyle konuştu:
“Bugün tarihin yazıldığı topraklardayız, Kurtuluşun yazıldığı tarihi bir yolun yürüyüşündeyiz. Anlamlı bir destanın gençlerimizle birlikte yarınlara daha güçlü bir şekilde ulaşabilmesi için şuurla anılması gereken bir yerdeyiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün o günlerde dediği, “Gözüm Sakarya Dumlupınar’a, Kulağım İnebolu’da” dediği yerdeyiz. İstiklal Madalyalı tek ilçemiz İnebolu’dayız. Çanakkale’yi, İnebolu’yu, Amasya’yı, Sivas’ı, Erzurum’u bilen Kurtuluş Mücadelesini hisseden bir gençlik İstikbalin teminatı olacaktır. Ülkemizin dört bir yanından gelen katılımcılara ilçem adına şükranlarımı sunuyorum. Bu topraklarda kurtuluşun ışığına doğru inançla yürüyen tüm kahramanları hayır ile yad ediyorum. Bu topraklar için şehit olan herkese Allah’tan rahmet diliyorum.”
“Türkiye’yi geçmişinden aldığı ilhamla geleceğe taşımanın gayretindeyiz”
Kastamonu Milletvekili Metin Çelik de, konuşmasında, 9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü’nün İnebolu ve Kastamonu için hayırlı olmasını diledi ve şunları söyledi:
“Bundan 101 yıl önce Kurtuluş Savaşı’nın en çetin günlerinde deniz yoluyla gelen cephanenin, İstiklal Yolu üzerinden cepheye ulaştırıldığını anlayan düşman Yunan donanması, İnebolu açıklarına iki adet gemi gönderiyor. İnebolu’yu bu iki Yunan savaş gemisi bombalamaya başlıyor. Ama İnebolu’daki topçu birliği azimli bir savunmayla bu iki yunan savaş gemisini püskürtüyor ve karaya çıkmalarını engelliyor. İşte bugünün önemi bu kahramanlık hadisesinden kaynaklanıyor. Bu kahramanlık nedeniyle, bugünün anısına İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü olarak kutlamaya devam ediyoruz. Bu lojistik hattın önemini Cumhuriyetimizin banisi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Başkumandan o günlerde şöyle diyor: ‘Gözüm Sakarya’da kulağım İnebolu’da…’ Buranın önemi, buradaki gayret, buradaki emek, buradaki fedakarlık, buradaki vatan aşkının önemi ancak bu kadar anlamlı bir şekilde ifade edilebilirdi. Kastamonulu Şerife Bacı ve nice Kastamonulu yaşlı kadın genç demeden, bu İstiklal Yolu üzerinden askerimizin ihtiyacı olan mühimmatı savaş boyunca taşıdılar. Allah onlardan razı olsun. Şehitlerimizin, gazilerimizin mekanları cennet olsun. Onlar bu vatanı bizlere emanet ettiler. Biz bugün Türkiye’yi, geçmişinden aldığı ilhamla daha güçlü bir geleceğe taşımanın gayreti içerisindeyiz.”
“Bu topraklar, geleceğe yürüyüşümüzün ayak izleridir”
Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu da yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:
“Geçen hafta geleneksel hale getirdiğimiz Türk Dünyası Günleri’ni yaptık. Bu sene çerçeveyi çok daha genişleterek yaptık. 27 bölgeden gelen oldu. 20’si bağımsız Cumhuriyet, 7’si ise özerk bölgeydi. Sanki gurbete çıkmış teyze oğulları dayı kızı gelmiş de, onlarla kucaklaşmışız gibi bir arada dolu dolu bir 3 gün geçirdik. Hemen hepsinin de dile getirdiği, ‘Anavatan Türkiye, abi Türkiye, baba Türkiye’ sözleri oldu. Türkiye’nin nasıl ki onlar için abi konumu varsa, bütün mazlum milletlerin bize bakışı da böyle. Kimliğiniz sizin kaderinizse eğer, o insanların umudunu diri tutan yerin adı Türkiye’yse, Türkiye’nin umudunu da bir zamanlar diri tutan yerin adı İnebolu’ydu.
İnebolu’dan taşınan cephaneler, bağımsızlığımıza çok büyük katkı verdi. İnebolu olmasaydı İstiklal Harbimizin bir tarafı eksik kalırdı. Dün de çok ayrı bir gündü. Şerife Bacı kağnısıyla yavrusuyla cephaneyi taşıyorsa, bizi korumak için bekçilik yapan ve yine eğitim ordusuna katkı vermek için bu konuda emek veren Şerife’nin de şehit oluşunun yıl dönümüydü. Memlekette Şerifeler bitmez. Bu toprakların mayası sağlamdır, ülkenin geleceğinin teminatıdır. Bu topraklar, geleceğe yürüyüşümüzün ayak izi olduğu topraklardır. Daha çok uzun yıllar cumhuriyetimizin payidar kalacağına inanıyorum.
Büyük Gazi’nin gösterdiği hedefte yürümeye devam edeceğiz. Bizle beraber yürümeye devam edenler yürüyeceklerdir. İnanıyorum ki İnebolu bizimledir, Bozkurt bizimledir, Abana bizimledir. Yürüyüşümüz bu şekilde devam edecektir.
Bugün burada konuşmalarımızı yapabiliyorsak, elimizde bayraklarla dolaşabiliyorsak, istiklalimizin sembolünü elimizde rahat rahat sallayarak caddelerde dolaşabiliyorsak, bu, dün verdiğimiz şehitlerdendir ve o büyük emeği veren gazilerdendir. Allah hepsinden razı olsun, mekânları cennet olsun. Varlığımız Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türk’üm diyene!”
Konuşmaların ardından temsili gösteri ile Kurtuluş Savaşında silah ve cephanenin deniz yolu ile İnebolu Limanına getirilişi ve yöre halkının omuzlarında kağnı arabasına yüklenerek cepheye sevki canlandırıldı. Heyamola oyunu gösterisi sonrasında okullar arası resim, şiir, kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. İHA
Baltacı 9 Haziran’ı
Meclis kürsüsünden kutladı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi, Karadeniz Masası Koordinatörü ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, İnebolu’nun 9 Haziran Şeref ve Kahramanlık Günü’nü Meclis’ten kutladı.
Üyesi olduğu Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nun tali komisyon olarak ele aldığı Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin genel kurulda görüşmelerine başlanması nedeniyle İnebolu’da gerçekleştirilen 9 Haziran kutlama programı ile Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşüne katılamayan Milletvekili Baltacı, Meclis’te yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“9 Haziran, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Gözüm Sakarya’da Dumlupınar’da, kulağım İnebolu’da” sözleriyle adını tarihe kazıyan İnebolu’nun Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği destansı mücadelenin, Meclisimiz tarafından 1924 yılında Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası’yla tasdik edilip tarihe not düşüldüğü, nesilden nesillere taşınacak günün adıdır. 300 bin ton cephaneyi, 3 yıl boyunca denk kayıklarıyla kıyıya, oradan da kağnılarla cepheye taşıyan, İneboluların, Kastamonuluların bu toprakları vatan yapma gayretini, 9 Haziran 1921’de ilçe kıyılarını bombalayan Yunan zırhlıları da dâhil hiçbir güç önleyememiştir. O kayıklarda ve o kağnılarda sadece cephane değil, aynı zamanda bağımsızlık, hürriyet ve ulusal onur ateşi taşınmıştır. Milli Mücadele’yi zafere ulaştıran yolun başlangıcı olan İnebolu’muzun 9 Haziran Şeref ve Kahramanlık Günü kutlu olsun.”