Ketojenik diyet; yüksek yağ, yeterli protein ve düşük karbonhidrattan (günde 50 gramdan daha az) oluşan bir beslenme türüdür. Bu da uzun vadede sürdürülebilir ve sağlıklı değildir. Ketojenik diyet günümüzde kilo vermek için tercih edilse de Epilepsi (Sara) hastalığında kullanılması asıl görevidir.
Genelde kolay yoldan, hızlıca kilo vermek için tercih edilmektedir. Kilo kaybına yol açtığı doğrudur fakat sağlığa olan zararları göz ardı edilemeyecek kadar fazladır. Ayrıca ketojenik diyet sürecinde metabolizma yıpranır ve yavaşlar. Bu nedenledir ki eski beslenme programınıza döndüğünüz an kaybettiğiniz kilolarınızı geri alırsınız ve yağ oranınız eskisinden bile yüksek çıkabilir.
Ketojenik Diyet Uygulamasına Bağlı Oluşabilecek Olumsuzluklar
- Vücutta keton cisimlerini artırarak böbreklere hasar verir.
- Ketojenik diyette karbonhidrat tüketimi normalin altına düştüğü için vücutta “asit yükü” artar, bu durum böbrek taşı oluşumuna sebep olur.
- Vücutta ürik asit miktarı artar, bu da gut hastalığına veya şiddetli gut ataklarına yol açar.
- Yine karbonhidrat alımı çok düşük olduğu için beynimiz kullanacak glikozu temin edemez. Bu da hafıza problemlerine yol açar.
- Sürekli olarak yüksek protein alımına bağlı vücutta asit birikimi artar. Bu şekilde vücutta kalsiyum kaybı gözlenir ve bu durum kemik erimesine (osteoporoz) yol açar.
- Diyet posası alımı ciddi oranda azalır, bu nedenle kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerine neden olur. İlerleyen durumlarda kolon ve rektum kanserlerine yol açabilir.
- Egzersiz sonrası glikojen depoları boşalır. Ketojenik diyet kullanımında boşalan glikojen depoları doldurulamaz. Bu da laktik asit birikimine bağlı olarak kaslarda sürekli ağrı ve yorgunluğa neden olur. Performansı olumsuz yönde etkiler.
- Yüksek yağ tüketimi doymuş yağ dediğimiz hayvansal yağların tüketimini de artırır. Bu da kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarır.
- Mide bulantısı ve kusma gözlenebilir.
- Aşırı susama, sıvı ve mineral kayıpları gözlenebilir.
Ketojenik Diyet Hangi Durumda Kullanılabilir?
- Epilepsi (Sara) hastası olan çocuklarda, eğer epileptik ilaçlara karşı direnç gösteriyorlarsa aralıklı atakları durdurmak veya tekrarlayan sık nöbetleri durdurmak amacıyla kullanıldığı bilimsel olarak ispatlanmıştır. Yetişkin epilepsi hastalarında tercih edilmemektedir. Çocuklarda ise bir hekim ve bir diyetisyenin sürekli olarak kontrolüyle uygulanmaktadır.
Kısa sürede hızlıca kilo vermek gibi vaatlerle çıkılan “ketojenik diyet” yolu sizi hiç ummadığınız büyük problemlerle savaşmak zorunda bırakabilir. Bu nedenle bir diyetisyen yardımı ile sağlıklı, dengeli ve kontrollü bir beslenme programı uygulamanızı tavsiye eder, sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU