İlimizde Kastamonu, Seydiler, Tosya, Taşköprü OSB’leri var, sanayi yatırımları göz önüne alınarak Kastamonu-İnebolu Yolu projesi yatırım programına alındı, nihayetinde de İnebolu Limanı’nın kapasitesini artırmasını bekliyoruz…
İlimizin sanayileşmesi için tüm bunların yanı sıra “gerek şart” ise Kastamonu OSB’lerinin 6’ncı teşvik bölgesi kapsamına alınması.
Kastamonu 4’üncü teşvik bölgesinde, düzenleme uyarınca OSB’leri ise 5’inci teşvik bölgesinde, komşumuz Çankırı’nın OSB’leri ise 6’ncı teşvik bölgesinde…
Mevcut durumumuzun Kastamonu’ya “büyük” sanayi yatırımı çekmesi mümkün değil, yabancı yatırımcıdan geçtim, Kastamonulu bile kendi iline değil 6’ncı teşvik bölgesinde olan Çankırı’ya yatırım yapar.
Neden?…
6’ncı bölge teşvikinde arazi tahsisi, makinede indirimi, yurtdışından makine alındığında KDV indirimi, stopaj vergisi desteği, enerji desteği var, say say bitmiyor.
Tüm bu kamu teşvik destekleri dururken…
Yatırımcı ne diye Kastamonu’ya fabrika yatırımı yapsın?
Söz konusu hammaddeyse bile…
Kastamonu’dan hammaddeyi transfer eder, yatırımını 6’ncı teşvik bölgesi olan yerde kurar.
Kastamonu OSB’leri 6’ncı teşvik bölgesi kapsamına alındı alındı…
Yok alınmadı, sanayi hayal olur.
- ••
Kastamonu için “hayal”,
Mazıdağı için “gerçek”
İlimize demiryolu gelmesi hayal malumunuz, günün birinde gerçek olur mu bilinmez…
Mardin Mazıdağı için yılsonunda “gerçek” ama.
Mazıdağı’na demiryolu nasıl geliyor?…
Mazdıdağı’na “süper teşvik” vurdu, Cengiz Holding “Proje Bazlı Teşvik Sistemi” kapsamında Doğu’nun en büyük özek sektör yatırımı olan “Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Tesisleri”ni faaliyet soktu, 1.2 milyar dolar yatırım bedeliyle tamamlanan fabrikayı ziyaret eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, tesiste işlenecek ürünlerin taşınmasını sağlayacak demiryolunun yıl sonu hizmete gireceğini kaydetti.
Üretim varsa…
Demiryolu var.
(Mazıdağı ile Kastamonu arasındaki ilişkiyi yeniden hatırlayalım…
Cengiz Holding şirketlerinden Eti Bakır, Küre ilçemizden çıkardığı bakır konsantresini Samsun’daki izabe tesisinde katot bakıra dönüştürüyor, pirit de üretiliyor bu arada. Tüm işlemler esnasında sülfürik asit ortaya çıkıyor. Sülfürik asit, fosfat ve amonyak ile bir araya getirildiğinde ise gübre ortaya çıkıyor. Küre’de pirit var, Mardin Mazıdağı’nda ise fosfat, her ikisi de Eti Bakır’ın. Küre’de çıkan hammadde Mazıdağı’na taşınıyor, oradaki hammadde ile birleştirilip gübre halini alıyor.)
- ••
Alkışlar
Yardım Sevenler
Derneği’ne
Nisan ayında Elyakut, Kuzyaka, Duruçay ortaokullarının Barutçuoğlu AVM’de müşterek açtıkları resim sergisinin ardından Duruçay Ortaokulu’na vatandaş imecesiyle resim atölyesi kurulması fikri doğmuştu…
Yardım Sevenler Derneği’nin kıymetli temsilcileri “talip” olduklarını kaydettiler sergi bitmeden.
Resim deyince akan suların durduğu 100 öğrenci ve resim öğretmeni var Duruçay Ortaokulu’nda ancak resim atölyesi yok.
Şartların eksiğine rağmen…
Dillere destan resimler dökülüyor parmaklarının ucundan.
Artık var…
Yardım Severler Derneği resim atölyesini kurdu ve yeni eğitim-öğretim yılına yetiştirdi.
Şövaleden boyaya dört başı mamur…
İçerden güneş ışığının eksik olmadığı bir atölye.
Duruçay Ortaokulu’ndan ressam çıkar mı çıkar…
Ama çok daha önemlisi yekun öğrencilerin resim sanatı sayesinde dünyaya bakışları değişecek, dünyanın “siyah ve beyaz” renklerinden ibaret olmadığının farkına varacaklar, emek verdiklerinde rengarenk bir dünyayı var edebileceklerinin fark edecekler.
Alkışlar “Yardım Severler Derneği”ne…
Örnektir memlekete.