TURGUT YILMAZ
Vedat Tek Anı ve Kültür Merkezinde geçtiğimiz günlerde açılan karma resim sergisinin küratörü Kastamonulu genç ressam ve öğretmen Neslihan Buran’la hayatı ve sanatı üzerine kısa bir söyleşi yaptık.
– Kendinizi kısaca nasıl tanıtmak istersiniz?
N.B: 1989 yılında doğdum. Liseyi Kastamonu Anadolu Güzel Sanatlar Lisesinde okudum. Sonra Balıkesir Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi Resim bölümünde eğitimime devam ettim. Farabi Öğrenci programı sayesinde bir dönem de Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde eğitim aldım. Burada aldığım eğitim sonrasında Balıkesir’e dönerek mezun oldum. Mezun olduktan sonra da yine Eskişehir’de pedagojik formasyon eğitimi aldım. Üç yılı aşkın süredir Kastamonu Özel Artsam Kolejinde Görsel Sanatlar Öğretmenliği yapmaktayım.
– Sanatınıza dönelim. Resimde çizginin ruhu var derler…
N.B: Evet resim çiziminde çizgi karakteri diye bir şey var. Resimde inandığım karalamalar ve atılan çizgilerin ben her zaman bir ruhu olduğuna inanıyorum. Bu çizgi ruhunu 3 yıldır görev yaptığım Özel Artsam Koleji’nin özgür öğrenme ortamında, bir resim öğretmeni olarak, çocuklara çizginin ruhu olduğunu hep anlatmaya çalışıyorum.
– Kastamonu halkının sanata yaklaşımı nedir?
N.B: Kastamonu küçük bir şehir olduğundan olsa gerek, ihtiyaç sıralamasının ilk sıralarında maalesef sanat ya da sanat galerileri yer almıyor. Sanat galerisi gezmek, sergi gezip resim heykel yorumlamak insanın ufkunu açar. Bu düşünceyle Kastamonu halkına bir çağrım olacak: Mimar Vedat Tek Sanat ve Kültür Merkezinin Sergi Salonununda açtığımız ve 25 Mart’a kadar açık kalacak sergiyi gelip gezerek sanata ve sanatçıya verdiği değeri göstermeliler. Ben göstereceklerine de inanıyorum.
– Siz bu serginin küratörsünüz. Küratör nedir, açıklar mısınız?
N.B: Küratör: Sergi düzenleyicisi, organizatör anlamındadır. Ben kendimi bu serginin freelance küratörü olarak tanımlayabilirim. Freelance küratör ne demek? Yani herhangi bir galeri ya da müze adına çalışmayan küratör demek.
– Başka projeleriniz var mı?
N.B: Kastamonu’da sanat adına daha çok şey yapmak istiyorum. Şimdi bir resim sergisi düzenledik. Gelecek için elimde farklı projelerim var. Şu anda onlar üzerinde çalışıyorum. Sanata bakış açılarımızı dar açıdan değil, daima en geniş açıdan almalıyız.
– Sanatla ilgili sloganın, parolan nedir?
N.B: Hayal et ve daha çok hayal et benim mottomdur. Unutmadan da söylemek istiyorum. Bu serginin açılmasında bizlere destek veren Artsam Koleji sahibi Gani Eser’e de ayrıca çok teşekkür ediyorum.
NOT: Gani Eser, Neslihan Burhan, Michell Paris ve Alkım Reyhan’ın birlikte hazırladıkları bir ay sergilenecek “ Dokular ve Detaylar” temalı karma resim sergisi, okul öğrencilerimiz ve halkımız tarafından mutlaka görülmesini tavsiye ederim. Bu sergiyi gezerken Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezinide müze bölümleri de ayrıca ziyaret edebilirsiniz. Mutlu kalın