Samsun Valisi Osman Kaymak, “2023 yılına kadar bu tohumlar 150 tona ulaşacak. Şu anda 460 dekar alanda yapılan üretim de 60 bin dekara çıkacak. O güne kadar fabrikalar oluşacak. Bu, Türkiye ve Samsun için çok önemli bir alan” dedi.
Samsun’un en önemli üretici il konumunda bulunduğu kenevirde, Vezirköprü ilçesi Narlısaray Mahallesi’ndeki üreticiler, 460 dekar alanda ektikleri kenevirin tohum hasadına başladı. Vali Kaymak, kenevir tohumunda hasadın başlaması dolayısıyla düzenlenen törende, geçen yıl 4 çiftçinin kenevir üretimi yaptığını, bu sene ise 20 çiftinin 460 dekar alanda üretim gerçekleştirdiğini söyledi.
Samsun’da kenevir üretiminin gittikçe arttığına işaret eden Kaymak, “Cumhurbaşkanımızın açıklamasının ardından kenevir Türkiye gündemine girdi. Vezirköprü’nün Narlısaray mahallesi de kenevir üretim merkezi olarak kabul edildi. Bu bir milattır. Tek sıkıntımız, ürettiğimiz keneviri nasıl değerlendireceğimizdi. O konuda da hükümetimiz çok ciddi çalışmalar yapıyor.” diye konuştu.
Kenevirin dünyada ilk kez keşfedilen bir ürün olmadığına dikkati çeken Kaymak, pek çok devletin yıllardır bundan büyük gelir elde ettiğini anlattı.
Türkiye’nin yıllardır esrar bahanesiyle kenevirden uzak kaldığını dile getiren Kaymak, şöyle devam etti:
“Bu çok kıymetli bitkiden yeterli anlamda yararlanamamışız. Türkiye artık bunları aşacak. Bütün tedbirleriyle, mevzuata, kurallara uyarak kenevirden en yüksek şekilde nasıl yararlanacağımızın arayışı içerisindeyiz. Samsun toprakları bu iş için en uygun yer. İstenildiği kadar üretebiliriz. Bunu üretmek kolay, işleme konusunda sıkıntı var. İşleme konusunda da devletimiz her yönden arayış yapıyor. İlimize de çok sayıda firmadan talep geldi. Yabancı firmalarla da görüşmeler yapılıyor. Ürünün işlenmesinin de burada yapılmasını istiyoruz. Hassasiyetimiz budur. Buradan tırlara yüklenip de başka şehirlerde işlenmesin. Kenevirin her parçası çok kıymetli. Tescilli tohum konusu da çok önemli.”
Kaymak, yerli tohumların dışarıdan gelecek farklı kenevir tohumlarından korunması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Yapılan çalışmalar ve yeni tesislerden sonra kenevir üretimi, 2023 yılında çok artacak. İnşallah bu işin endüstri alanları da düzgün şekilde kurulacak. Türkiye’de hızlı şekilde tohum ihtiyacı ortaya çıkacak. Elimizde şu an 500 kilogram kadar tohum var. 2023 yılına kadar bu tohumlar 150 tona ulaşacak. Şu anda 460 dekar alanda yapılan üretim de 60 bin dekara çıkacak. O güne kadar fabrikalar oluşacak. Bu, Türkiye ve Samsun için çok önemli bir alan. Biz de bu çalışmaların içinde bulunduğumuz için kendimizi mutlu hissediyoruz.”