Türkiye’nin tanınmış şairlerinden Cevat Çapan’ın yolu Kastamonu Daday Ballıdağ’a düştü yakın yıllarda. Gördükleri karşısında şair yüreği harekete geçti. Aydın Gün’ün Telli Kavak şiiri gibi o da ölümsüz bir şiir kaleme aldı. 2017 yılında Yapı Kredi Yayınları arasında basılan Son Duraktan Bir Önce (İstanbul, 2017) adlı şiir kitabında bu şiire de yer verdi: Ballıdağ Eteklerinden (s.24-25).
Önce Şair Çapan’ı kısaca tanıtalım. 1933 yılında İzmit’in Darıca ilçesinde doğdu. İstanbul’da Robert Koleji bitirdikten sonra (1953) yüksek öğrenimini İngiltere Cambridge Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı (1956). Türkiye’ye dönünce İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümüne asistan kabul edildi (1960). Doktora tezini savunarak Dr. unvanını aldı (1963). 1975 yılında profesörlüğe terfi etti. 1980-1996 yılları arasında Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde (Şimdi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) öğretim üyeliği yaptı. 1996’da Yeditepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığına atandı. Uzun süre dekanlık yaptı (1996-2002). Dekanlıktan sonra aynı fakültede öğretim üyeliğini sürdürdü ve emekliye ayrıldı.
İlk şiiri 1952 yılında Varlık’ta yayımlandı. İlk şiir kitabı Dön Güvercin Dön (1985) ile Behçet Necatigil Şiir Ödülü’ne layık görüldü. 2000’de Abdi İpekçi Özel Ödülünü şair Özdemir İnce ile paylaştı. Doğal Tarih (1989), Sevda Yaratan (1994), Seçme Şiirler (1998), Ne Güzel Yolculuktu Aklımdan Çıkmaz (2001), Bana Düşlerini Anlat/Toplu Şiirleri (2007), Ara Sıcak (2009), Su Sesi (2013) gibi şiir kitapları ve çok sayıda İngilizceden çevirdiği, yayımladığı eseri var. Ülkemizde Prof. Halman’la İngilizce şiirleri Türkçeye en iyi çeviren şair, bilim insanı olarak haklı bir üne sahip olduğu biliniyor.
Prof. Dr. Cevat Çapan’ın bir yönü de Türk gölge oyunu Karagöz’le ilgilenmesidir. 1974 yılında İstanbul’da açtığımız Karagöz Kursu’na katılmış, tasvir yapımı ve oynatma konusunda kendisini daha yetkin hâle getirmişti. Kurs sırasında, birlikte, kursiyerlerle çektirdiğimiz bir fotoğraf da vardır albümümüzde.
Şair Cevat Çapan’ın Ballıdağ Eteklerinden şiiri Kastamonu ve Kastamonulular için çok önemlidir. Çünkü o, sıradan bir şair değildir. Az fakat öz yazan bir şairdir. Yüreğini ve kalemini kolayca her gördüğünü anlatmak için kullanmaz. Şiirinde Kasaba köyündeki, halkın Çivisiz Cami diye tanımladığı Candaroğlu Mahmut Bey Camisi’nden de söz ediyor. Kendisine Kastamonuluların selam ve saygılarını sunuyoruz. Söz konusu şiir şudur:
Bir sabah sakin bir sesle, rahvan atımın sırtında,
bize o ıssız kırları anlattı, katırtırnakları
ve börtü böceğiyle, çiseleyen yağmurda
o ıslak, ıssız kırların kalabalığını.
Uzakta bir yamaçta terk edilmiş bir konak,
rüzgârın yankısıyla nasıl konuşmaya başlar.
o derin koyaklar nasıl ürperir,
nasıl birbirine yaslanır yükselen dağlar.
Bulutlar dağılınca güneşin şavkı yansır
sabahın nemiyle çiylerin aynasında.
nal sesleri duyulur uzaktan
Çivisiz Cami’nin avlusunda.
Yıllar geçer bir masalın içinden,
dağlar delinir, devrilir yüzyıllık çınarlar.
şimdi başka alanları doldurur
zamana boyun eymeyen kalabalıklar…