Şahsar’ın sahibi Belkıs Yılmaz: “Yıllanmış sarımsak, normal sarımsaktan 20 kata kadar daha güçlü hale gelir. Her sabah düzenli içilen bu yıllanmış sarımsak sayesinde vücudunuza her gün az az doğal antibiyotik almış olursunuz. Bu da dışarıdan vücudumuza girecek olan virüs ve bakterilere karşı doğal bir koruyucu olur. Onun için sarımsak ekstraktı şifa kaynağıdır, insanı hastalıklardan korur”
Türkiye’nin ilk ve tek yıllanmış sarımsak ekstraktının üreticisi Şahsar”ın işletmecileri Belkıs Yılmaz ve Abdullah Yılmaz düzenledikleri basın toplantısında üretimleriyle ilgili bilgi verdi.
11 yıl önce İstanbul’dan gelip Kastamonu’ya yerleştiklerini belirten Yılmazlar,önce bin adetle başlayan üretimin ardından Abay köyünde kurdukları tesiste gerçekleştirdikleri üretimi Türkiye’nin pazarına sunuyor.
Belkıs Yılmaz, sarımsak ekstratının doğuş hikayesini şu cümlelerle paylaştı:
“Kastamonu’ya geldiğimizde farklı bir işle uğraşıyorduk. Taşköprü sarımsağı meşhur bir sarımsak bunda bir açık gördük. Nasıl işlenebileceğini düşündük. Prof. Dr. Necat Yılmaz hocamızın makalesinden çok etkilendik. Eşim, ‘Yıllanmış sarımsak ekstraktı’ makalesini okuduktan sonra, bu işi yapmayı düşündük. İlk etapta bin adetle başladık. Hocamız bizi destekledi ve hastalarına tavsiye etti. Bu ürün gıda takviyesi gibi kullanıyor. Olumlu sonuçların ardından tesisleşmeye gittik.
Bu ürün; sarımsak, sirke, limon ve suyun karışımıdır. Bu karışım yapıldıktan sonra en az 24 ay bekletilmelidir. Sarımsak yüzyıllardır şifa olarak kullanılan bir bitkidir. Lokman Hekim’in ‘gençlik iksiri’ olarak bulduğu ilacın sarımsaktan yapıldığı rivayet edilir. Aynı zamanda İbn-i Sina’nın da sarımsaklı sirkeyi tedavide kullanıldığı bildirilmektedir. Osmanlı tarihinde de sarımsağın tedavi edici yönü konusunda kayıtlar bulunmaktadır. Sarımsakta, soğandan daha kuvvetli ve yerleşici bir ruh vardır. Uçucu bir yağ esans mevcuttur ve yenildikten sonra mideye, bağırsaklara girdikten sonra karaciğere ve oradan kana karışarak kalbe gidiyor. Milyonlarca kalın ve kıl gibi ince damarları dolaştıktan sonra idrarla, soluk ve terle dışarı çıkar. Sarımsak ekstratı bu etkiyi en üst düzeye çıkaran bir formüldür. Sarımsak, kokusu olduğu için insanlar tarafından her gün düzenli kullanılmıyor. Sarımsak ekstarktı ağızda koku bırakmadığı için düzenli kullanılıyor ve birçok hastalığa faydası olduğu gibi hastalıklara karşı da koruyucu özelliği taşıyor. Aslında insan yaşamında önemli olan hastalanmadan yaşayabilmek, bu tarz kürlerinde her sene düzenli yapılması bu yüzden önemlidir.”
Belkıs Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
“İnsan organizması, mikroplar ve hastalık oluşturan patojen ajanlara karşı kendini korumak için bağışıklık sistemini kullanır ve organizmaya dış ortamdan gelecek olan bakteri, virüs ve mantar gibi hastalık oluşturabilecek saldırganlara karşı bir çok farklı mekanizma ile karşı koyar. Sağlıklı çalışan bağışıklık sisteminin anahtar kelimesi kendinden olan hücreleri kendinden olmayandan ayırmaktır. Sarımsağın içinde bulunan çok sayıda değişik çeşitlerde doğal antibiyotik bulunmaktadır. Sarımsağı her gün tükettiğinizde vücutta bulunan bakteri veya virüsler hangisi ile savaşacaklarını bilemedikleri için bu mucize doğal antibiyotiğe yenik düşerler. Antibiyotik sayısı fazla ve çeşitli olduğu için vücut bağışıklık kazanamaz ve her daim sizin koruyucu kalkanınız olur. Yıllanmış sarımsak, normal sarımsaktan 20 kata kadar daha güçlü hale gelir. Her sabah düzenli içilen bu yıllanmış sarımsak sayesinde vücudunuza her gün az az doğal antibiyotik almış olursunuz. Bu da dışarıdan vücudumuza girecek olan virüs ve bakterilere karşı doğal bir koruyucu olur. Yıllanmış sarımsağı düzenli kullanan kişilerde grip nezle gibi virüslü hastalıkların neredeyse olmadığı yada çok hafif atlattıkları belirtilmektedir. Normal sarımsağın, damar tıkanıklığı, hipertansiyon, kolesterol, trigliserit) gibibir çok hastalığa iyi geldiği dünya çapında bilinen bir gerçektir.30-35 yaşından sonra yaşadıkça kirlenen vücudumuzu doğanın harikası olan bu sarımsak ile kür yaparak temizleyebiliriz. Yıllandırılmış sarımsak; özel koşullarda bekletildikten sonra sarımsağın içeriğinde bulunan ‘allicin’ denilen madde ‘allin’e daha sonra da ‘s-allilsıstein’edönüşür. Bu madde karaciğeri koruyucu ve onarıcı özelliğe sahiptir. Karaciğer vücudumuzun en büyük iç organı olup hayati bir öneme sahiptir. Karaciğer herhangi bir şekilde işlevini yerine getiremez hale gelirse bunun ilaçla ya da başka bir şekilde tedavisi mümkün olmayıp acil şekilde karaciğer nakli gerekmektedir. Bu sebeple yıllanmış sarımsağı düzenli kullanıp kür yaptığımızda karaciğerimizi korumanıza yardımcı olur”
Ekstraktın kullanım şekli hakkında bilgi veren Abdullah Yılmaz ise, “Tavsiye edilen kullanım miktarı; Yetişkinlerde sabahları aç karnına kahvaltıdan en az yarım saat önce 1 yemek kaşığı, çocuklarda 1 tatlı kaşığı. Hamileler, sarımsağa karşı alerjisi olanlar, bağışıklık sistemin düşük olması gereken kişiler ve bebeklerde kullanılamaz” dedi.
Cengiz MUHZİROĞLU