Sağlık konusunda ardı ardına yazılar yazıyorum, çünkü toplumun geneliyle alakalı bir mevzu bu ve hele hele yoksulları can evinden ilgilendiriyor, sıkletindeki iller jet hızıyla ivme kazanırken Kastamonu niçin sağlıkta göz göre göre geri kaldı?…
Bu sorunun cevabını bulana ve halkımızın sağlıkta az bir yüzü gülene kadar da yazacağım.
Ya sıkletimizdeki illerde bizde olmayan bir cevher var…
Ya bizde bir eksikvar ya da “kasıt” güdülen bir bent örülü.
Niğde misal…
“Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi, 05/06/2015 tarih ve 29377 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan, Bakanlar Kurulu Kararına dayalı olarak Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’nın 25/05/2015 tarih ve 2015/7723 karar sayısı gereğince kurulmuştur. Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri, Dahili Tıp Bilimleri, Cerrahi Tıp Bilimleri bölümlerinden oluşmaktadır. 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılında Fakültemize öğrenci alımına başlamış olup, Fakültemiz 2019 yılı itibariyle 214 öğrenci sayısına ulaşarak, 55 akademik personel ve 12 idari personel ile öğrencilerimize misyonumuz çerçevesinde eğitim-öğretim hizmeti verilmeye hız kesmeden devam edilmektedir.”
(Kastamonu Tıp Fakültesi…
2007 yılında kuruldu; resmen var, fiilen “kayıp”.)
2015 yılında Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, mevcut Niğde Devlet Hastanesi’nin Üniversite ile ortak kullanıma açılması gerektiğini söyledi…
“Ama afiliasyon olmadan da kimsenin buraya tıp fakültesine geleceğini düşünmüyoruz. Öncelikle afiliasyon işinin olması lazım neden olması lazım çünkü bizim kendi hastanemiz yok. Üniversitenin hastanesi yok. Üniversite hastanesi olmadığı için eğer buraya bir profesörü, doçenti getirecek olursanız onlar uygulamayı nerede yapacak? Hastaya nerede bakacaklar ameliyatı nerede yapacaklar?Bunları yapamayan hiçbir tıp fakültesi mezunu akademisyenler buraya gelmez. Bunları yapacak ortamı sağlamamız lazım. Ameliyatı sürekli yapması gerekiyor, sürekli yapmadığında el becerisini kaybeder, hiçbir doktorda becerisini kaybetmek istemez, onun için öncelikle onların uygulama alanı olan hastanenin olmazı gerekiyor. Bu nedenle mevcut hastane ile afiliye olmamız yani mevcut hastaneyi ortak kullanıma açılması önemli bir konudur.”
(Kastamonu tıp Fakültesi ile Kastamonu Devlet Hastanesi arasında afiliasyondan geçtim aynı tarihlerde, bizim tıp fakültesinin akademik kadrosu başka illerde geçici görevde miydi yoksa?..
Bu soru cevap bekliyor.)
Niğde 2016…
Niğde Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Fatih Balcı, yaptığı yazılı açıklamada, Ömer Halisdemir Üniversitesiile Niğde Devlet Hastanesi ve Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) Hastanesi arasında birlikte kullanım protokollerinin imzalandığını açıkladı.
(Kastamonu 2019…
Allah Kerim.)
Yeniden soruyorum…
Niğde’den neyimiz eksik ya da Niğde’nin Kastamonu’dan nesi fazla, geri kalmamızda kasıt mı var yoksa?
(Bu arada Kastamonu Devlet Hastanesi’nde 3 kadın ve doğum uzmanı kaldığı, gün aşırı gelen nöbetler nedeniyle çadırın karıştığı söyleniyor…
Niğde’de “Yeni Doğan Yoğun Bakım Servisi” 2015’de açıldı, Kastamonu’da ise henüz yaşamın ilk aşamasındaki sıkıntı çözülemedi.)
Karaçomak deresi
Daha önce Fransa Strasbourge’den örnek vermiştim şehir içinden geçen dere ile insanın bütünleşmesine dair…
Şehrimizin içinden geçen Karaçomak deresinde yapılabilecek bir düzenlemeye ilham olsun diye.
Bugün de Güney Kore’in başkenti Seul’den örnek vereyim…
Han nehri şehrin içinden geçiyor ve yapılan düzenleme ile insanlarla iç içe.
Karaçomak deresine ne diye yukarıdan bakıyoruz?..
Niçin yaşamın içine katmıyoruz?
Su şifadır…
Korkulukla etrafını çevirmek de ne?
MUSTAFA AFACAN