Cildimiz, vücudumuzu saran ve koruyan bir bariyerdir. Vücut ısımızı ve su kayıplarını kontrol eder, içerdiği sinir hücreleri ile sıcak, soğuk, ağrı ve acıyı hissetmemizi sağlar, çevredeki mikroorganizmalara karşı koruyucu etkinlik gösterir ve bireylere özgü olan “parmak izi” özelliğine sahiptir. Doğru ve dengeli bir beslenme ise cilt sağlığı için elzemdir.
Peki Cilt Sağlığımızı Korumak İçin Tüketmemiz Gereken Besin Grupları Hangileridir?
Proteinler: Yetersizliğinde kuru, çatlak, elastikiyetini kaybetmiş bir cilt oluşur. Bu nedenle hayvansal ve bitkisel kaynaklı proteinler yeterli miktarda tüketilmelidir. Hayvansal protein kaynakları; et, tavuk, balık, süt, yumurtadır. Bitkisel protein kaynakları; kuru baklagiller, tahıllar, yağlı tohumlardır.
Yağlar: Yağ tüketimi uzun vadede azaldığında (özellikle doymamış yağ asitleri) egzamaya rastlanır. Doymamış yağ asitlerinin kaynakları; bitkisel yağlardır. Ek olarak omega 3, cilt enfeksiyonlarını iyileştirici etki gösterir. Omega 3 kaynakları; deniz ürünleri, somon, uskumru gibi yağlı balıklar, ceviz, badem, fındık, semizotu, kolza yağı ve keten tohumudur.
A Vitamini: Cildi nemlendirici etki gösterir. Dışarıdan alınan ultraviyole ışınların zararlarından korunmayı sağlar. Yetersizliği; kuruluğa, çatlaklığa, çizgi oluşumuna ve saç kayıplarına yol açar. Ek olarak A vitamininin “selülit” yapısını düzelttiğine dair birçok çalışma bulunmaktadır. A vitamini kaynakları; süt ve süt yağı, yumurta sarısı, havuç, kış kabağı ve diğer sarı-turuncu sebze ve meyveler, ıspanak, roka, pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerdir.
C Vitamini: Kollajen üretiminde etkilidir ve kılcal damarların yapısını korur. Bu sayede çarpma ve vurmalara bağlı yaraları önler ya da iyileştirir. Varis önleyicidir ya da tedavisinde yardımcıdır. Cilt rengini normalleştirir, doğal bir görünüm kazandırır. C vitamini kaynakları; kivi, çilek, karadut, portakal, mandalina, limon, kuşburnu, kırmızı ve yeşil biber, yeşil yapraklı sebzeler ve diğer tüm sebze meyvelerdir.
E Vitamini: Güneş yanıklarına karşı koruyucu etki gösterir. İleri yaşlarda gözlenen cilt lekelerine karşı kullanılır. Cilt enfeksiyonlar ve yaralara karşı olumlu sonuçlar verir. E vitamini kaynakları; fındık, badem, yer fıstığı, ay çekirdeği, ceviz, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerdir.
D Vitamini: Cilt enfeksiyonları ve sedef hastalığında D vitamininden yararlanılır.
K Vitamini: Kanın pıhtılaşmasını sağlar. Cilt yaralanmalarında kanamanın durmasını ve iyileşmesini hızlandırır. K vitamini kaynakları; yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerdir.
B1 Vitamini: Yetersizliğinde cilt kuru ve cansızdır. Kaynakları; tahıllar, kuru baklagiller, pirinç ve bulgurdur.
B2 Vitamini: Yetersizliğinde ağız kenarlarında çatlaklar, yaralar ve dil renginde değişimler gözlenir. Kaynakları; süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagillerdir.
B3 Vitamini: Yetersizliğinde ciltte çatlaklık, kuruluk ve egzama gözlenir. Kaynakları; tam buğday, kuru baklagiller, bulgur, et, yumurtadır.
B6 Vitamini (Pridoksin): Saç sağlığı ve saçın uzamasında etkilidir. Kaynakları; kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et, süt, tahıllardır.
Bakır: Ciltte elastikiyet sağlar. Cilt yaralanmalarını iyileştirir. Kaynakları; kuru meyveler, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, etler, yumurta, yeşil sebzelerdir.
Çinko: Yetersizliğinde özellikle akne oluşumu, egzama ve saç dökülmesi gözlenir. Ek olarak cildin yaşlanmasını geciktirir. Kaynakları; yağsız et, tavuk, balık, kuru meyve, tahıllar, yağlı tohumlardır.
Selenyum: Birçok araştırmada cilt kanserini önlemede anahtar rol oynadığı öne sürülmektedir. Güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyucudur. Kaynakları; deniz ürünleridir.
Koenzim Q 10: Cilt yaşlanmasını geciktirir. Kaynakları; et, tavuk, somon, uskumru, sardalya, alabalık, brokoli ve soya fasulyesidir.
Su Tüketimi: Yetersiz tüketimi sonucu ciltte kuruluk, kırışıklık ve sarkmalar meydana gelir. Bu nedenle günde en az 2 litre su tüketimi sağlanmalıdır. Sabah kahvaltıdan önce ve gece yatmadan önce 1 bardak su mutlaka tüketilmelidir.
Cilt Sağlığının Düşmanları; tek tip beslenmek, alkol, yüksek şeker tüketimi, yüksek tuz tüketimi, kızartmalar, yüksek miktarda şarküteri ürünü tüketimi, düşük su tüketimi.
Sağlıklı, doğal ve canlı bir cilde sahip olmak için beslenme önerilerimi dikkate almanızı tavsiye eder, sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU