Tıp fakültesi 1921’den 2021’e Kastamonu’nun 100 yıllık hayaliydi, beyaz önlüklü öğrenciler şehrimize nihayet bu ay ayakbastı, zorlu maratonda ipi göğüsledik…
Soluklanmaya vakit yok, yeni maratonlar kapıda.
Yarış yeni başlıyor…
Tıp fakültesinin mekansal altyapı ve eğitim kalitesini içeren üstyapının sürekli olarak kendini geliştirmesine yönelik “maraton” hiç bitmeyecek çünkü.
Çok şükür ki “Yavuz Ballık” gibi atletlerimiz var…
Ayaklarıyla yürür, omuzlarıyla koşarlar.
Yüklendiler mi emaneti, dağı düz ederler…
Buz, tuz olur nefeslerinde.
Tam “asırlık” hayaldi “Kastamonu Tıp Fakültesi”…
1921 yılında Kastamonu Milletvekili Abdülkadir Kemali Bey, Büyük Millet Meclisi’ne önerge vermişti Kastamonu’da tıp fakültesi kurulması için, “Türkiye Cumhuriyeti” yoktu henüz, koskoca Osmanlı coğrafyasında “tek” tıp fakültesi vardı, o da İstanbul’da.
Kastamonu 86 yıl bekledi hayali gerçek kılmak için…
Hacettepe Üniversitesi bünyesinde 2007’de kuruldu “Kastamonu Tıp Fakültesi”.
2015 yılında Kastamonu Üniversitesine devredildi ve öğretime Ankara’da farklı üniversitelerin çatıları altında devam edildi…
Geçtiğimiz öğretim yılında pandemi sebebiyle öğrenimlerini “uzaktan eğitim” şeklinde sürdüren 2’nci sınıf öğrenciler ile yeni eğitim yılında kaydolan 1’inci sınıf öğrenciler “2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Açılış ve Beyaz Önlük Giyme Töreni” ile şehrimize ayakbastı 13 Ekim’de.
(Sağlık Bakanlığı ile Kastamonu Üniversitesi arasında gerçekleşen “afiliasyon” ile Kastamonu Devlet Hastanesi’nin “eğitim ve araştırma” kimliği kazanması apayrı bir “kulvar”…
Bu sayede Kastamonu’nun sağlık alanında “sürdürülebilir” bir “teşhis ve tedavi” iklimine kavuşmasının kilidi açılmış oldu.
Envai hastalığa Kastamonu’da derman bulunur oldu…
“Tıp fakültesi” etkeni olmasaydı, şehrimizde “hekim” tutmak külliyen kördüğüm olurdu.)
Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü, altyapı yatırımlarına ilişkin “ek” yatırım bütçeleri alarak tıp fakültesi inşaatlarında önemli mesafe kat etti…
Hayırsever katkısı da kendiliğinden geliyor.
Duayen hemşerimiz Yavuz Ballık ömrünce Kastamonu’nun tüm meselelerinde hep ön sıralarda koştu…
İlimizde ve İstanbul’da Kastamonu cemiyetçiliğin bayraktarlarından biri oldu.
“Eğitim” ve “sağlık” konularına hassasiyeti apayrı…
Burs verdiği öğrenciler yahut üyesi olduğu sivil toplum kuruluşları aracılığıyla “eğitim” alanında destekçi.
1990’lı yılların ortasında Kastamonu Devlet Hastanesi’ne ilk kuvözleri bağışlayanlardan…
“Kastamonu gazetesinde bir haber okudum, yenidoğan bebekler kuvöz eksiği nedeniyle Ankara’ya sevk oluyorlardı, İstanbul’dan hemen aldım gönderdim” diye anlatıyor o yılları. Kuvözlerin konulduğu odanın açılışını dönemin valisi yaparken, Yavuz Ballık’ın mutluluğu gözlerinden okunuyor fotoğrafta.
Kastamonu Tıp Fakültesi “morfoloji” binası inşaatını uzaktan gördüğünde de aynı duyguyu kalbinde hissetmiş olacak ki, 2 laboratuarın donanımını üstelenmeyi talep etti üniversite yönetiminden…
Gönül yaşlanmıyor.
Diğer 74 laboratuarın hayırseverlerce üstlenilmesi için de kendiliğinden bir sivil inisiyatif geliştirdi, emsali can dostları ile şehrimizde ziyaretlere başladı, her görüştüğünden söz aldı, temaslarını İstanbul’da sürdürecek…
Heyecanı yine gözlerinden okunuyor.
Haydi Kastamonu…
Hemşerimize omuz verelim.
MUSTAFA AFACAN