Hayatımız boyunca beslenirken nasıl vücudumuza yararlı olanı seçiyor ve tüketiyorsak, git gide tahrip olan dünyamız için de yararlı olacak olan noktalara dikkat etmemiz gerekiyor. Bu mümkün müdür? Evet, EAT-Lancet Komisyonu’na göre mümkündür.
Dünyanın yönelmeye başladığı ilave şekerli, yüksek sodyumlu, sağlıksız yağlı ve yüksek hayvansal ürünlü beslenme sistemi insan sağlığını tetiklediği gibi dünyamız üzerinde de olumsuz etkiler yaratıyor. Bu nedenle dünyanın en prestijli sağlık dergilerinden biri olan The Lancet, Ocak 2019’da 36 uzmanın oluşturduğu bir Gezegen Diyeti yayınlamıştır.
Gezegen Diyeti’nin Amacı Nedir?
Bu diyet;
- Sağlıklı beslenmeye küresel bir yönelim sağlamayı
- Sağlıksız beslenmenin yol açtığı hastalıklar ve bunlardan kaynaklı ölümlerin sayısını azaltmayı
- Dünya kaynaklarının verimli ve sürdürülebilir olarak kullanılmasını sağlamayı
- Besin kayıplarını-israfı azaltmayı
- Açlığa son vermeyi temel almıştır.
Örneğin; 1 kg havuç tüketmek için 133 litre, 1 kg domates tüketmek için ise 184 litre suya ihtiyaç duyuluyor. Ancak 1 kg kırmızı et tüketmek için 15455 litre su harcanıyor. Yüksek hayvansal besin üretimi; daha fazla sera gazı çıkışına, ormansızlaşmaya, türlerin yok olmasına ve tatlı su kaynaklarının tükenmesine-kirlenmesine neden oluyor.
Gezegen Diyeti’nin İçeriği Nasıldır?
- Kırmızı et ve ilave şeker tüketimi küresel olarak %50 oranında azaltılmalıdır.
- Meyve, sebze, kurubaklagil ve yağlı tohum tüketimi 2 katına çıkarılmalıdır.
- Sürdürülebilir balıkçılığa destek çıkılmalıdır.
- Besin israfını önlemek için az miktarda besin alışverişi, az miktarda depolama yapılmalıdır.
Gezegen Diyeti, ülkemiz şartlarında uygulanabilirliği oldukça yüksek olan bir diyettir. Geleneklerimize ve doğala döndüğümüz takdirde bu diyete benzer bir beslenme sistemini yakalamış oluyoruz. Bu sayede hem bedenimize hem de gezegenimize güzel dokunuşlarda bulunmuş olacağız. Sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU