Son dönemlerde popülaritesi artan Matcha çayı, birçok yerde karşımıza çıkar hale geldi. “Toz çay” anlamına gelen Matcha çayı; geleneksel yeşil çay yapraklarının sıcak suya infüze edilip daha sonra yapraklarının atılması ile elde edilmektedir. Yani Matcha çayı içince aslında, ince toz haline getirilmiş gerçek yeşil çay yaprakları içilmiş olur. Yüksek kaliteli çaydan yapıldığı ve yaprakları atıldığı için, demlenmiş yeşil çaydan daha güçlü bir besin kaynağına sahiptir. Yüzyıllardır, özellikle Japon ve Çin kültüründe yaygın olan Matcha çayı, içerdiği antioksidan ve kafein sayesinde sağlık açısından çeşitli olumlu etkilere sahiptir.
Matcha Çayının Olumlu Etkileri
Güçlü bir antioksidandır
- İçerdiği bileşenler sayesinde güçlü bir antioksidan kaynağı olan Matcha çayı düzenli tüketildiğinde serbest radikallerin vücuda zarar vermesini engellemeye yardımcı olur.
- Matcha çayının tozu, sıcak su ile karıştırıldığında yeşil çaydan daha fazla antioksidan içermektedir.
Kalp sağlığını destekler
- Halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin ve total kolesterolün düşmesini sağlar. Bu sayede kalp sağlığını destekler.
Karaciğer sağlığını korur
- İçerdiği kafein miktarının, karaciğer hasarını önlediği düşünülmektedir.
Kanser hücrelerinin artışını önler
- Matcha çayında, özellikle güçlü kanser önleyici özellik gösterdiği düşünülen bir kateşin türü olan Epiglot-kateşin-3 gallat yüksek oranda bulunmuştur. Yapılan bir çalışmada, Matcha özünün tümör boyutunu azaltabildiği ve meme kanseri hücrelerinin büyümesini yavaşlattığı tespit edilmiştir. Özellikle karaciğer, akciğer ve cilt kanserine karşı etkili olduğu görülmüştür.
Beyin fonksiyonlarını korur
- Yapılan araştırmalar Matcha çayı ile beyin fonksiyonları arasındaki ilişkinin, içerdiği kafein miktarı ile ilgili olduğunu göstermiştir. Bakıldığında 1 gr Matcha çayı 35 mg kafein içermektedir.
- Ayrıca Matcha çayı L-Theanine bileşiğini içermektedir. Bu bileşiğin uyanıklığı teşvik ettiği, odak ve dikkati artırdığı, beyindeki dalga aktivitesini artırdığı, gevşemeye yardımcı olduğu ve stres seviyelerini azalttığı düşünülmektedir.
Bu bilgilere ek olarak, Matcha çayının da diğer tüm bitki çayları gibi kontrollü tüketilmesi gerektiği ve güvenilir yerlerden temin edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bitkisel kaynaklı olması nedeniyle özellikle tansiyon hastaları, kanser hastaları, gebeler ve emziren anneler, gelişim çağındaki çocuklar ve kan sulandırıcı ilaç kullanan bireyler mutlaka bir hekim ve diyetisyen kontrolünde tüketmelidir. Sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU