Kaliteli ve sağlıklı bir beslenme programının altın kuralı ana ve ara öğün uygulamaktır. Bu noktada ara öğünün çeşitli faydaları mevcuttur.
- Ara öğün uygulamak, kan şekerindeki dengesiz dalgalanmaların önüne geçerek hızlı acıkmayı ve sonraki öğünde aşırı besin tüketimini önlemektedir. Bu durum özellikle diyabetli bireyler için çok önemlidir.
- Gün içinde halsizlik ve mental yorgunluk hissinin önüne geçmektedir.
- Ayrıca ara öğün yapan bireylerde sık aralıklarla beslenmek alışkanlık haline gelecek ve metabolik hızları artacaktır. Metabolik hızın artışına bağlı olarak kilo kontrolünü sağlamak daha kolay olacaktır.
Burada asıl önemli olan ara öğünün içeriğidir. Genelde ara öğün dendiğinde akla abur cuburlar, şekerli ya da yağlı besinler gelmektedir ancak bunlar yanlış tercihlerdir.
Ara Öğünlerde Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Ara öğünler, ana öğünlerden 2-2,5 saat sonra mutlaka uygulanmalıdır.
- Lif içeriği yüksek ya da proteinden zengin besinler uzun süre tok tutmaya yardımcıdır. Bu nedenle meyve, sebze, tam tahıllı ürünler ya da süt ürünleri tercih edilmelidir.
- Ana öğünlerde olduğu gibi ara öğünlerde de porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.
- Ara öğünün atıştırmalık olduğu unutulmamalıdır.
Sağlıklı ve Doğru Ara Öğün Alternatifleri
- 1 porsiyon taze ya da kuru meyve ile yanında 1 porsiyon süt ürünü (süt, yoğurt, ayran, kefir gibi)
- 1 dilim ekmek ve 1 dilim beyaz peynir
- 5-6 adet fındık ve 1 kase yoğurt
- 1-2 adet grissini ve 1 bardak ayran
- 1 avuç leblebi ve 1 bardak kefir
- 1 tabak peynirli salata
- 2-3 adet ceviz ve 3 adet kuru kayısı
- 1 avuç kuru üzüm ve 1 fincan yeşil çay
Diyabeti olmayan bireyler, haftada 1-2 kez porsiyon kontrolü sağlayarak ara öğünlerde sütlü tatlı ya da meyve tatlıları tüketebilir. Sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU