Bu yıl 12 Haziran tarihinde yapılacak olan 3. İstiklal Yolu ve Şerife Bacı Koşusu’na 21 km’lik yarı maratonun da eklenmesiyle tam bir spor şenliği ve uluslararası profesyonel bir etkinlik gerçekleşmiş olacak. Yarışmalarda “Halk Koşusu” etabının da olması etkinliğin sportif mücadele yanında 7’den 70’e uzanan bir karnaval görünümüne bürünmesini sağlıyor.
Yakın tarihimiz özellikle de İnebolu’dan Ankara’ya ulaşan İstiklal Yolu tarihimizdeki en gurur verici süreci temsil eder. 1919-1922 yılları arasındaki bu süreç il sathına yayılmış kahramanlık silsileleri ile doluyken, 1920-1922 arasındaki yoğunluğuyla İstiklal Yolu da, başta kadınlar olmak üzere isimli isimsiz binlerin destansı bir kimliğe kavuştuğu uzamdır.
Yakın tarihimiz, unutulmaması ve unutturulmaması gereken bir süreçtir. Bu sürece emek verenler, yaşananlar, cefalar, ezalar her daim hatırlanıp, halkımızın bağımsızlık ve ulus kavramları karşısında ne kadar yüksek bir bilince sahip olduğu unutturulmaması gereken bir durumken; bu bilincin daha da yükseltilerek ileriye taşınması da bizler için asli görev olmalıdır. Çünkü bizler bugün şanlı bir geçmişin taşıyıcıları olarak bu geçmişi layıkıyla da sonraki nesillerimize miras bırakabilmeliyiz.
İşte bu nedenlerden dolayı bu şanlı geçmişi yüceltecek ve daha geniş bir çevreye duyuracak akıllı, kapsayıcı faaliyetler yaratmamız gerek. Bu faaliyetler bilimsel, tarihsel, sosyal, medyatik olduğu kadar halkın tümünü de kapsayacak, herkesin bu etkinliklerin bir parçası olacağı eğlenceli, sportif de olmalıdır. İşte o halkın her kesimin de tüm geçmişi içinde duyumsayacağı, o soylu mirası ileriye taşıdığına ve üzerine düşeni yaptığını hissedeceği bir etkinliğin bu yıl üçüncüsü İnebolu’da yapılacak. Bu etkinlik “İstiklal Yolu Şerife Bacı Koşusu”.
İlki 2019 yılında yapıldıktan sonra pandemi nedeniyle ertelenip geçen yıl ikincisi bu yıl da üçüncüsü yapılacak koşular için aslında uluslararası etkinlik de desek yeri. Çünkü ulusal bazda ilk ikisi yapılan koşulara bu yıl 21 km’lik yarı maratonun da eklenmesiyle hem koşular Türkiye Atletizm Federasyonun faaliyet takvimine girdi hem de bu yıl ki koşulara uluslararası atletlerin de katılması bekleniyor.
İstiklal Yolu ve Kastamonu’nun yakın tarihini ulusal ve uluslararası çapta duyuracak nitelikteki bu sportif etkinliğin yaratıcısı ve yürütücüleri ise İnebolu Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Ahmet Çeçen ve Balkan Ülkeleri Dostluk Derneği Başkanı Haluk Kaya. Ancak bu güzel ve onurlu faaliyetin fikir babası ise Haluk Bey. Kendisi Kastamonulu değil ve İnebolu Gümrük Müdürlüğü’nde görevli. Kendisinin oldukça sosyal, dışa dönük ve duyarlı yapısından kaynaklı İnebolu öncesinde görev yaptığı Edirne’de Balkan Ülkeleri Dostluk Derneği’nin genel sekreterliğini üstleniyor ve halen bu görevini de devam ettiriyor.
Haluk Bey İnebolu’ya tayin olunca İnebolu’nun Milli Mücadele’deki kahramanlıklarını ve Şerife Bacı’nın hikâyesini öğrendiğinde çok etkileniyor ve hemen akabinde görkemli tarihi herkese duyurabilmek için Şerife Bacı ve İstiklal Yolu’nun isminin geçtiği bir koşu düzenlemeyi planlayıp, öneriyor. Neden böyle bir fikir aklına gelmiş diye merak edecek olursanız: Haluk Bey sosyal olduğu kadar sporcu bir kimliğe de sahip. Veteran bir atlet olarak ulusal ve uluslararası başarılara da imza atmış ve halen atan biri olarak tanıdığı camia ile bu tanıtımı başlatmak istemiş. Haluk Kaya’nın bu düşüncesi karşısında işin somuta dökülmesi kısa zamanda olmamış maalesef. Ama organizasyonun bir diğer yürütücüsü olan Ahmet Beyle tanışınca bu anlamlı fikri İnebolu Gençlik ve Spor Kulübü ile birlikte yapmaya karar vermişler.
***
“İstiklal Yolu Şerife Bacı Koşusu” bu yıl 21 km’lik yarı maraton, 10 km’lik koşu ve 2 km’lik halk koşusundan oluşacak. Halk koşusunda yerel kıyafetler giyinmiş ve hatta top mermisi taklitlerini de aksesuar olarak kullanan kişilerin olması bu koşu kategorisini sporun yanında bir karnavala da dönüşmesine de yol açmış. Yarışmada genel klasmanlar kadınlar ve erkekler olarak düzenlenmiş ve 80+ üstüne kadar da yaş gruplarından oluşan alt klasmanlar düzenlenmiş. Bu her yaş grubunda yine kadınlar ve erkekler kendi içlerinde tasnif yapılıyor. Önceki koşularda Arhavi’den İzmir’e, İstanbul’dan Urfa’ya kadar ülkemizin dört bir yanından 500’ün üzerinde misafir yarışmacı katılımı sağlanmış.
Yarışmaya katılan hiçbir sporcu bu güzel etkinlikten ve elbette İnebolu’dan da eli boş gönderilmiyor. Genel klasmanda 3000 ile 1000 TL arasında derece ödülleri; master kategorisinde ise 300-100 TL arasında derece ödülleri ile birlikte yaklaşık 25.000 TL nakdi ödül dağıtılırken, aynı zamanda yarışmalara katılan her bir yarışmacıya tişört, çanta, İstiklal Madalyası imitasyonu, katılım belgesi ve tanıtım kitapçığı ile yarışmada ilk üç dereceye sahip olanlara da “Şerife Bacı heykeli” veriliyor.
3 gün süren program elbette ki sadece koşu yarışmalarından oluşmuyor. Yarışmalardan önceki günün akşamında Atatürk Anıtı önünden başlayarak sporcularla birlikte halkın da katılımıyla fener alayı oluşturuluyor ve Boyran Sahili boyunca Belediye’nin Osman Sungur Tesislerine kadar yürüyüş yapılıyor. Burada Türk Sporu ve Atletizm konulu panel ve yakın tarihte İnebolu’nun önemi ve Şerife Bacı konulu belgesel sunumundan sonra halk konseri yapılıyor. Ertesi sabah ise yarışlar başlıyor. Büyük heyecan içinde ve neredeyse günün tamamını kaplayan yarışlardan sonra ödül törenine geçilip en sonunda ise Kızılay Kastamonu Şubesi aracılığıyla çorba ve çay ikramı yapılıyor. Kızılay gibi dünyaca ünlü marka ve ekstrem sporlar destekçisi olan Redbull tarafından da hem yarışmacılara hem de halka içecek dağıtımı yapılıyor.
Yarışma organizatörlerinden Haluk Bey’in sayesinde hem yarışmanın ve etkinliğin duyurulması hem de Milli Mücadeleye emek veren ve Şerife Bacı adı altında cisimleşmiş her bir kahramanı unutturmamak için özellikle atletizm dünyasından önemli isimlerin de büyük desteği sağlanmış durumda. Yarışmaların geniş çapta duyulması için ülkemizi ulusal ve uluslararası alanda temsil etmiş isimler ki bunlar arasında Veli Ballı, Mehmet Yurdadön, Halil Akkaş, Ali Koç davet edilerek katkıları sağlanıyor.
***
2019 da ilki yapılan yarışmalar pandemi nedeniyle 2020 de yapılamamıştı. İkincisi geçen yıl (6 Haziran) yapılan yarışmaların ardında bu etkinlikleri düzenleyen İnebolu Gençlik Spor Kulübü Başkanı Ahmet Çeçen ve Balkan Ülkeleri Dostluk Derneği Genel Sekreteri Haluk Kaya Kastamonu Valisi Sayın Avni Çakır’ı ziyaret etmiş bu ziyarette de Vali Avni Çakır’ın tavsiyesi ve destekleriyle 21 km’lik yarı maraton eklenerek koşu uluslar arası seviyeye çıkarılmış. Tabi Vali Bey sadece bu koşu ile ilgilenmekle kalmamış İnebolu Gençlik ve Spor Kulübü’nün tüm faaliyetleriyle de ilgilenip amatör spor konusunda desteklerini sunmuş. Vali Avni Çakır’ın da destekleriyle bu yıl yarışmalar bu yıl 12 Haziran’da yapılacak ve İnebolu’da 6-9 Haziran arasında kutlanan etkinliklerin de bir parçası olacak.
***
Vali Beyin kişisel destekleri yanında bu çok anlamlı organizasyonun birçok destekçisi bulunmakta. Bunlar arasında Kastamonu Belediyesi, İnebolu, Seydiler, Küre belediyeleri ile İnebolu Kaymakamlığı gibi kamu destekçileri; SFC, Küre Eti Bakır, Kastamonu ve İnebolu Sanayi ve Ticaret Odaları, Türk Atletizm Federasyonu, Türk Kızılay’ı, Macit Helva, Süşem, Ar Beton, Orhan Reis, Göktaş Ticaret, Merbe Timing, Balkan Ülkeleri Dostluk Derneği ve Reis Gıda gibi isimler yer almakta.
Ancak bu destekçiler içinde Reis Gıda’nın sahibi Mehmet Reis’in çok ayrı bir yeri var.
Burada “ayrı bir yeri var” terimi hem yanlış anlaşılmasın hem de maddi anlamda bir ayrıcalıktan bahsetmiyorum. Mehmet Reis, başta İnebolu’nun olduğu gibi Kastamonu’nun faydasına olacak her bir işte elini taşın altına koyan ilk isimlerden biri. Projenin büyük ya da küçük olmasına bakmaksızın toplumun faydasına olacak her bir emeğe destek olmaya çalışıyor. Ayrıca bu destek illa ki ekonomik bazdaki projelere değil, sosyal, kültür, sanat, spor gibi hayatın her alanındaki insanları mutlu edecek ve ileriye taşıyacak her projeye olan bir destek. İşte bu “Şerife Bacı İstiklal Yolu Koşusu” fikri doğduğunda da ilk başvurulan ve destek istenen kişi kendisi olmuş. Koşunun düzenlemesi fikrini Mehmet Reis duyar duymaz maddi ve manevi desteğini esirgemediği gibi ilk yarışmanın sonunda her bir yarışmacıya istiklal madalyası imitasyonunu kendisi takmış ve ilçenin yakın tarihi ve günümüzde neden unutulmayıp yaşatılması gerektiği üzerine tüyler ürpertici çok çarpıcı bir konuşma ile de hem şehir dışından gelenleri hem de ilçe halkını büyülemiştir.
***
İnebolu’da başka bazı alanlarda olduğu gibi son dönemde kamu-sivil işbirliği ile çok güzel organizasyonlar hayata geçiriliyor. Bu ilçe halkının bana göre çok büyük başarısı. İstiklal Yolu ve Şerife Bacı kimliği altında vücut bulmuş, başta kadınlar olmak üzere birçok kahramanın isminin de sportif bir faaliyetle anılıyor ve yaygınlaştırılıyor olması da başka büyük bir başarı. Çünkü istiklalin umudunu çıplak ayaklarıyla geleceğe taşıyanların torunları bu istiklali daha da değerli kılmak için benzer bir teri döküyorlar. Umarım verilen tüm emekler kısa zamanda tüm ülke sathında karşılık bulur; diğer bir yandan da bu güzel organizasyon tam anlamıyla uluslararası hale gelip İnebolu adını tarihe başka bir onurlu olguyla da duyurur.
MURAT KARASALİHOĞLU