İnebolu limanının “tarımsal ürün ithalatına” açılması ilimizde “bayram” havası yarattı, Kastamonu siyasetçilerinin aylardır üzerinde çalıştığı “ithalat” kapısı “nihayet” açıldı, Rusya’dan gelen buğday ilimize ve komşularımıza İnebolu’dan dağılacak…
Kastamonu çiftçisi yan gele yata.
Yöre belediye başkanı “müjdeli” haberi duyurdu…
Kastamonu Ziraat Odası derhal “plaket” takdim etmeli Kastamonu’nun buğday ithalat kapısı olmasında emeği geçenlere.
“Yerli ve milli üretim” sloganı kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi?…
Buğdayı üreten çiftçi “yabancı”, üretildiği toprak “yabancı”, buğday “yabancı”, satan ülke “yabancı”, taşıyan gemi yahut kamyon “yabancı”.
“Yerli ve milli” olan ise…
Yük indiren hamal “yerli”, taşıyan şoför “yerli”, tüketen halk “yerli”, mağdur olan çiftçi “yerli”.
2019 yılı buğday ithalatımız 9 milyon 827 bin ton…
Buğday ithal ettiğimiz ülkeler arasında Rusya 2017 yılında yüzde 59’luk, 2018 yılının ilk yarısında ise yüzde 78’lik oranla ilk sırada.
Dua edelim Rusya’da hava günlük güneşlik olsun…
Buğday ithalatını kestiğinde halimiz harap çünkü.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası “2018 Buğday Raporu”…
“Türkiye’nin buğday üretimi 2016 yılında 20.600.000 ton iken 2017 yılında %4,4 artışla 21.500.000 ton olmuştur. Uygulanan politikalar, çiftçiyi buğday ekmekten vazgeçirmektedir. Türkiye`de 2000 yılında 92 milyon dekar alanda buğday ekimi yapılırken, 2017 yılında 77 milyon dekar alanda buğday ekilmiştir.”
İhraç ettiğimiz un ile ithal ettiğimiz buğday karşılaştırıldığında rakamlar birbirini tutsa hadi, hammadde alıp ürün satmanın mutluluğu nu yaşayalım, o da yok, buğday ithalatı karşısında un ihracatının boyu kısa…
İthal buğday önemli oranda yurtiçinde harcanıyor.
İthalat “sürgit”…
Ülkemizde 2005 yılında 9 milyon hektar olan buğday ekim alanı, 2009 yılında 8 milyon hektara, 2018 yılında 7,6 milyon hektara geriledi.
Türk çiftçisi “ekemiyor”…
Girdilere “güç” yetiremiyor.
(Kastamonu siyasetinin aylardır uğraş verdiği mevzu, Samsun’a inen Rus buğdayının bir kısmını İnebolu limanına inmesi sağlamak, bu sayede yöre nakliyecisinin, esnafının, hamalının ekmek parası çıkarmasına destek olmak…
Bölgesinde buğday yetiştirilmeyen yöre belediye başkanı sevincinde haklı, liman ve çevresi hareketlenecek bu sayede çünkü.)
Önce Türki çiftçisi yenildi…
Sıra Türk tarımında.
MUSTAFA AFACAN