Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Kastamonu Üniversitesinde öğrenim gören 30 farklı ülkeden öğrencilerin katılımıyla kortej yürüyüşü gerçekleştirildi.
Yürüyüş sonrası düzenlenen salon programında konuşan Vali Vekili Karadeniz, Kastamonu’nun Türkiye’nin turizm değerleri içinde önemli yere sahip olduğunu dile getirdi ve ortak akılla ortak zemin bulup Kastamonu’nun genelini bütün olarak düşünüp çalışma ortaya koyulması gerektiğini kaydetti.
Turizm Haftası çerçevesinde düzenlenen ve Belediye Bandosu eşliğinde Cevizli Park’tan başlayan yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’nda sona erdi.
Yürüyüşe Vali Vekili Yaşar Karadeniz, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, İl Emniyet Müdürü Metin Turgay Karabulak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan’ın yanı sıra Kastamonu Üniversitesinde öğrenim gören 30 farklı ülkeden öğrenciler, ülkelerinin bayrakları ve kültürlerine ait kıyafetlerle katıldı.
Karadeniz, daha sonra Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nde devam eden programda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin turizm sektöründe dünyanın ilk 10 ülkesinden biri olduğunu belirtti.
Bu durumun önem taşıdığına dikkati çeken Karadeniz, “Bakıyorsunuz yeni keşfedilmiş kıtalara, örneğin Amerika’ya, en eski tarihi 500 yıl geriye gidiyor, evveliyatı yok veya bilinmiyor ama suni yapılarla milyonlarca turisti kendilerine çekmeyi başarmışlar. Bizim ise tarihten gelen mirasımız var, o mirası değerlendirmek durumundayız.” dedi.
Kastamonu’nun Türkiye’nin turizm değerleri içinde önemli yere sahip olduğunu dile getiren Karadeniz, ortak akılla ortak zemin bulup Kastamonu’nun genelini bütün olarak düşünüp çalışma ortaya koyulması gerektiğini kaydetti.
Belediye Başkanı Tahsin Babaş da konuşmasında “Hedefimiz Kastamonu’yu Dünya Kültür Mirası listesi içerisine aldırmak” derken, şunları söyledi:
“Kastamonu turizm açısından çok önemli bir il, bu gerçeği kimse göz ardı etmesin” diye konuşan Tahsin Babaş, “Kastamonu’da 12 ay turizm sözümüzü yerine getirmek için belediye olarak çalışıyoruz. Çok da dağılmadan turizmin altyapısını çok iyi oluşturmamız gerekiyor. Bu konuda iyi ve doğru adımlar atmamız gerekiyor. Bizim hem yerel, hem de genel iktidar olarak üzerimize çok şeyin düştüğünü biliyoruz. Genel manada düşündüğümüzde turizm alt yapısındaki çoğu çalışmayı başlattık.
Turizmde en önemli olgu ulaşımdır. Ulaşımı çözemediğiniz zaman turizmi de tam olarak başarıya ulaştıramazsınız. Hem tünel hem de havaalanının yapılması Kastamonu’ya ilgi duyanların gelişlerini kolaylaştırıyor. Bunların yanında planımızı da doğru şekilde ortaya koymalıyız. Hedefimiz ne? Amacımız ne? Neyi nasıl yapmalıyız? Bu sorularımızın cevabını sektör temsilcileri ile bir araya gelerek bulmalıyız. Hep dediğimiz şu; Kastamonu’da sanayi olmaz ama bacasız sanayi turizm fevkalade olur. Belediye olarak üzerimize düşen her türlü görevi yerine getiriyoruz. Bu noktada tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.
Şu bir gerçek ve bu gerçeği Japonya’da gördüm. Japonların büyük bir kısmı Safranbolu’yu biliyor. Peki nereden biliyor? Safranbolu’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alması tanınırlığını ve bilinirliğini arttırmış. Bizim de hedefimiz Kastamonu’yu Dünya Kültür Mirası Listesi içerisine aldırmak. Tek hedefimiz bu. Hu hedefi gerçekleştirdiğimizde çok da bir şey yapmamıza gerek kalmayacağını düşünüyorum. Ama bunun alt yapısını yapmamız gerekiyor. Dünya kadar turisti getirdiniz diyelim alt yapı olmadıktan sonra var mı bir yararı? Hayır yok. Bu sebeple hem alt yapıyı doğru bir şekilde kurmalıyız hem de gelen turisti iyi ağırlamamız gerekiyor. Yapacağımız küçük bir hata telafisi olmayan sonuçlar doğurabilir. Kastamonu turizminin gelişmesi için bir önemli konu da Karadeniz Sahil Yolu projesinin bir an evvel bitirilmesidir. Karadeniz Sahil Yolu bitirildiğinde turizme nasıl katkı sağladığını herkes görecek. Bu yatırımların peşindeyiz. Gittiğimiz her platformda dile getiriyoruz ve getirmeye de devam edeceğiz.”
Ziver Kaplan
İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan da programdaki konuşmasında ülkelerin dünya turizminden daha fazla pay alabilmek için yeni arayışlara yöneldiklerini belirtti ve ‘Bu yöneliş ülkemizde Kastamonu gibi alternatif turizm potansiyeli olan illeri öne çıkarmaktadır” dedi.
Kastamonu’nun gerçekleştirilen projeler ve turizm çeşitliliği bakımından birçok ilden daha şanslı olduğunu kaydeden Kaplan, Valiliğin ve Bakanlığın bu konuda büyük destekçi olduğunu söylerken, Belediye’ye de bu doğrultudaki projelerinden dolayı teşekkür etti.
Kaplan, “Kastamonu, son on yılda 180 bin gecelik konaklama sayısından 2016 yılı itibariyle 436 bin konaklamaya, 3 belgeli tesis sayısından 21 belgeli tesis sayısına, 2100 yatak sayısından 6200 yatak sayısına ulaşılmıştır.” diye konuştu
Programda Sepetçioğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerince yöresel halk oyunları gösterisi, İlimiz turistik değerleri, Türkiye’m şiiri, Evliya Çelebi Küheylan Derlemesi, Yöresel skeç, Türkiye şiiri, müzik dinletisi etkinliği de gerçekleştirildi.
Turizm Haftası etkinlikleri öğleden sonra “Kentsel Dokunun Korunması” konulu panel ile sürdü. Turizm Haftası etkinlikleri bugünden itibaren hafta sonuna kadar devam edecek.