2019 yılının Mayıs ayı sonunda Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü görevine başladı Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, 6 Kasım 2019 tarihinde gazetemizde yer verdiğimiz haberde üniversite işbirliğinde Kastamonu’nun “sağlık merkezi” olma yönünde planlı adımlara soyunduğunu iddia ettik, aradan 3 yıl geçti geçmedi…
Plan da doğru çıktı, haberimiz de.
Ne demişiz o tarihteki haberimizde…
“Kastamonu Devlet Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi yansıra Kastamonu Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin de tıp fakültesi ile ‘afiliasyon’ işbirliğine sokulması hedefleniyor. Diş Hekimliği Fakültesi kurulması şart ancak… Hedefte dursun da… Varılır bir gün elbet.”
6 ay önce yeni bir habere yer verdik yine sütunlarımızda…
“Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü, alınan senato kararına istinaden, ‘Diş Hekimliği Fakültesi’ kurulması için harekete geçti. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’na gönderilen ‘Diş Hekimliği Fakültesi Kurulum Dosyası’ ve ‘Senato Kararı’ eklerini içeren talep dosyasında olumlu yönde aşama kat edildiği öğrenildi.”
Hedefe ulaşıldı…
“Kastamonu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi”, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan “Cumhurbaşkanlığı Kararı” ile kuruldu.
2019 Mayıs’ından bu güne…
Az zamanda çok iş.
(Haberciliğimizi övme derdiyle eski haberlerimizi öne çıkarmadım…
Sürece ışık tutmak derdindeyim sadece.
Ne bir günde oldu…
Ne de gökten düştü.
Sabır var perde gerisinde…
Azim hakeza.
Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, rektörlük koltuğuna oturmasının hemen ardından “koma” halindeki “tıp fakültesi” konusunu ele aldı, Kuzeykent’te “harabe” binaları ayağa kaldırmak yanı sıra “sürdürülebilir” bir işleyişe kazandırmak için İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ile hararetli bir işbirliğine girdi…
Her iki kurumun da hedefinde “küllerinden sağlık kampüsü” çıkarmak vardı Kuzeykent yerleşkesinde.
Hakkını yemeyeyim, o dönem, İl Sağlık Müdürlüğü Destek Hizmetleri Müdürü Muhammed Zahit Kaya, kurumunun işbirliği çalışmalarında önde yürüdü…
Heyecanına “sesinden” tanığım.
Kastamonu Devlet Hastanesi bu sayede Kastamonu Tıp Fakültesi işbirliğinde “eğitim ve araştırma hastanesi” kimliği kazandı…
Akademisyen hekimler şehrimize “gelerek” hem öğrenci yetiştirmeye hem de poliklinik hizmetlerine başladı.
Tıp fakültesi düğümünü çözdü Rektör Topal…
Hem altyapı hem de üstyapı alanında ilmek ilmek örülüyor asırlık hayalimiz.
2019 yılındaki haberimizde vardı…
Dişliye “Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi” de eklenecek aynı yerleşkede, 2022 yatırım programına ödeneği konuldu.
Sabrın sonu selamet…
Yürünecek yol uzun.)
Not: Madalyonun arka yüzünde Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki “hekim” eksiği var illa ki…
Kimi “ana” branşlarda “iki” hekime kadar indi sayı, geçici görevlendirmeler ile çevre vilayetlerden “su taşınacak”.
Aklıma bir soru takılıyor…
Kastamonu Tıp Fakültesi işbirliğinde “eğitim ve araştırma hastanesi” olmasaydı, “Kastamonu Devlet Hastanesi” olarak kalsaydı, hekim sayımız bugüne göre daha mı az kalırdı, sistem tümden mi “kriz” haline geçerdi?
MUSTAFA AFACAN