Metin Boyacıoğlu dostumuzun gönderdiği kitaplardan biri daha. Hz. Pîr Şeyh Şa’bân-ı Velî Kültür Vakfı yayını. Kitabın tam künyesi şöyle:
Hasan Basri, Kastamonu Hz. PîrCamîi’nden Vaazlar, İstanbul 2017, 215 s. Pamiray Yayınları.
T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde uzun yıllar hizmet veren; bilgisiyle, şahsiyetiyle saygı uyandıran, Kastamonuluların yakından tanıdığı Hasan Basri Hocaefendi’yi kısaca tanıtmadan vaazlarına geçmek olmaz. Kitabın 9. sayfasındaki açıklamaya göre 1952 yılında Ankara’nın Akdere köyünde doğdu. Ankara İmam Hatip Lisesini bitirdikten sonra (1970) Çankaya ilçesinde göreve başladı. 1976’da İstanbul’a imam atandı. Üsküdar ilçesinde imamlık yaparken İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünde yüksek öğrenimini tamamladı. Ayrıca DİB Haseki İhtisas Eğitim Merkezinde Aşere Takrib (Kur’an-ı Kerîm’in farklı okuma tarzları) bölümünü de bitirdi. Dinî eğitimini tamamlamasının ardından önce Samsun Havza, sonra da Kastamonu Merkez Vaizliğine atandı. Kastamonu Diyanet Eğitim Merkezinde uzun yıllar öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bu görevdeyken gönüllü olarak Şeyh Şa’bân-ı Velî Camisi’nde vaaz ve irşad hizmetlerinde bulundu. Emekliye ayrıldıktan sonra bir süre Almanya’da yaşadı. Kastamonu’ya dönüp çok sevdiği Hz. Pîr Şeyh Şa’bân-ı Velî’nin ruhaniyeti ile beraber olabilmek amacıyla camisinde hemen hemen her gün vaaz ve irşad çalışmalarını sürdürdü.
2015 Ramazanında oruçluyken hastalandı. Tedavi için götürüldüğü Ankara’da 12 Eylül 2015 tarihinde ahirete göçtü. Mezarı, Hacı Bayram Velî Hazretlerinin doğduğu Ankara’nın Solfasol köyündeki mezarlıktadır.
Hasan Basri Hocaefendi, sağlam bir dinî eğitim aldığı için vaazlarında gerçek, doğru, Kur’an ve sünnete dayalı İslamiyeti anlatmış, hurafelerden kaçınmıştır. Vaazlardan bir seçme yapılan kitapta, her Müslüman’ın mutlaka bilmesi gereken bilgilerin yer aldığı vaazlara öncelik verildiği görülmektedir. 55 vaazdan bir bölümünü başlığını, konusunu yayım sırasına göre okuyucularımızla paylaşmak istiyoruz:
Allah’a İman, Meleklere İman, Kitaplara İman, Peygamberlere İman, Ahirete İman, Kader ve Kazaya İman, Mezhep, İbadet, Dinî Emir ve Yasakların Kaynakları/Şer’i Deliller, Abdest, Gusül, Beş Vakit Namaz Kimlerden Kaldı? Mevlid Kandili/Kutlu Doğum, Esma’ül-Hüsnâ (Allah’ın güzel isimleri) Anlamları ve Faziletleri, Fatiha’nın Fazileti, AyetelKürsî, Peygamberimizin Sabah Akşam Okuduğu Âyet ve Dualar, Recep Ayı ve Fazileti, Mirac, Şaban Ayı ve Fazileti, Oruçla İlgili Kırk Hadis-i Şerif, Ramazan Orucu, Orucun Tarihçesi, Kadir Gecesi, Zekât ve Fıtra, Bayram Geceleri, Ramazan Bayramı, Muharrem Ayı/Hicrî Yılbaşı, Hac ile İlgili Âyet ve Hadisler, Cuma Namazı ve Âdâbı, Kur’an-ı Kerîm Luzumlu Bilgileri, Kur’an-ı Kerîm Hakkında 40 Hadis, 54 Farz, Büyük Günahlar, Besmelenin Fazileti, Kıyamet, Küfür Sözleri, Müminlerin Vasıfları, Kadının ve Erkeğin Aile Yuvasındaki Vazifeleri, İlim ve Âlimler, Güzel Ahlak, Hamd ve Şükür, Müsafirlere İkram, Evlenmek, Çocuk Terbiyesi, Son Nefes, Ölüm, Mizan Terazisi.
Vaazlara örnek olmak üzere bugünkü hayatımız için yol gösterici öğütlerin, bilgilerin yer aldığı “Büyük Günahlar (s.143-147)” başlıklı olandan bazı aktarmalar yapmak istiyoruz:
Hasan Basri Hocaefendi vaazında günahların iki grupta toplandığını söylüyor:
- Küçük günahlar (sagair)
- Büyük günahlar (kebair)
70 büyük günahtan bir bölümü şunlardır. Ancak önce 7 büyük günahı belirtelim: 1. Şirk 2. Adam öldürmek 3. Büyü ve sihir yapmak veya yaptırmak 4. Savaştan kaçmak 5. Kadına iftira 6. Anne babaya isyan 7. Yalan yemin.
Bu 7 büyük günahtan sonra gelen günahlara örnekler: Namazı terk etmek, Zekât vermemek, oruç tutmamak, Haccı terk etmek, Akrabaları terk etmek, Zina, Yetim malı yemek, Livata, Devlet reisinin zulmü, Kibir, Yalan yere şahitlik etmek, İçki içmek, Kumar oynamak, Devlet malı çalmak, Hırsızlık etmek, Yol kesmek, Zulüm, Haraç almak, Haram yemek, İntihar etmek, Yalan konuşmak, Kötü hüküm vermek, Rüşvet almak, Kadınların erkeklere, erkeklerin de kadınlara benzemesi, Deyyusluk, İlmi gizlemek ve dünya için öğrenmek, Hiyanet, İyiliği başa kakmak, İnsanların gizli yönlerini araştırmak, Laf taşımak, Lanet etmek, Faiz, Sözünde durmamak, Kâhini tasdik etmek, Haksızlık yapmak, Musibet anında üstü başı yırtıp ağıt yakmak, Zayıfa (kadına, hayvana) zulüm, Komşuya eziyet etmek, Allah’ın kullarına saldırmak, hakaret etmek, Allah’tan başkası adına kurban kesmek, Babasından başkasına baba demek, Münakaşa ve mücadele, düşmanlık etmek, Fazla suyu men etmek, Ölçü ve tartıda noksanlık yapmak, Allah’ın rahmetinden ümit kesmek, Vasiyette haksızlık yapmak, Hile yapmak, aldatmak, Müslümanları ispiyon etmek, casusluk yapmak.
Vaazlardan “54 Farz” başlıklı olandan da çok yararlandığımı söyleyebilirim. Peygamberimizin şu hadîs-i şerîfi (s.138) çocuk gelin sahibi anne babalara, kayınvalide kayınpederlere herhâlde bir şeyler söylüyordur: “İlim öğrenmek her erkek ve kadına farzdır.”
Kitap dolayısıyla Hasan Basri Hocaefendi’yi saygıyla anıyoruz…
NAİL TAN