Erken tanı sonrası uygun tedavi uygulanması halinde prostat kanserinde şifa bulma oranının yüzde 90’ların üzerinde olduğunu vurgulayan Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Sadi Turkan, “Ailesinde prostat kanseri öyküsü olanlarda kontrol daha önem kazanmaktadır” dedi.
Prostatın erken dönemde teşhisinin önemli olduğunu belirten Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Sadi Turkan, 40 ve sonraki yaşlardaki erkeklerin yılda bir kez ürolojik kontrol yaptırmalarının teşhis koymada ve tedavi de büyük kolaylık sağladığını söyledi.
“ERKEKLERDE EN ÇOK GÖRÜLEN KANSER TÜRÜ”
Erkeklerde sık görülen hastalıklardan birinin prostat kanseri olduğuna dikkat çeken Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Sadi Turkan, “Prostat kanseri, erkeklerde en çok görülen kanser türüdür. Ortalama 100 binde 156 kişi de saptanmaktadır. 40’lı yaşlardan sonra görülmeye başlar ve yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar. Siyah ırkta daha fazla görülür.
“AİLESİNDE PROSTAT KANSERİ OLANLAR DİKKAT”
Ailesinde prostat kanseri veya meme kanseri öyküsü olanlarda görülme sıklığı artar. Kadminyum, kauçuk ve matbaa sanayiinde çalışanlarda biraz daha sık rastlanır. Yağlı diyetle beslenenlerde ve A vitamini eksikliği olanlarda da prostat kanseri görülme sıklığı fazladır. Avrupa’da yıllık yeni vaka sayısı ortalama 400 bin olup, yıllık ortalama ölüm sayısı 92 bin’dir” dedi.
“PSA KAN TESTİ ERKEN TEŞHİSTE ÇOK ÖNEMLİ”
Prostat kanserine teşhis koyma aşamasında Prostat Spesifik Antijen (Kan PSA) denilen testin çok önemli sonuçlar verdiğine değinen Doç. Dr. Sadi Turkan, “Ailesinde prostat kanseri öyküsü olanların ve özellikle 40 yaş üstü erkeklerin yılda bir kez PSA kan testini yaptırması erken teşhiste çok önemli. Yine prostat kanseri tanısı; Parmakla rektal muayene, Multiparametrik prostat MR, Transrektal ultrasonografi ve prostat biyopsisi ile konulabilmektedir” ifadelerini kullandı.
Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Sadi Turkan, prostat kanseri tedavisinde kullanılan yöntemler hakkında ise şu bilgileri verdi: “1- Lokalize Prostat Kanseri: Radikal Cerrrahi (açık, laparoskopik/robotik), Pelvik Radyoterapi, Gözlem (hastanın yaşı, fiziksel durumu, eşlik eden hastalıkları dikkate alınarak periyodik kan ve radyolojik tetkikler yapılarak gerektiğinde müdahale yapılması) 2- Lokal ileri Prostat Kanseri: Radikal cerrahi, hormonoterapi, radyoterapi. 3- İleri evre (metastatik) Prostat Kanseri: Hormonoterapi, Kemoterapi, Radyoterapi, nadiren cerrahi.”
“UYGUN TEDAVİDE ŞİFA BULMA ORANI
YÜZDE 90”
Erken tanı sonrası uygun tedavi uygulanması halinde prostat kanserinde şifa bulma oranının yüzde 90’ların üzerinde olduğunu vurgulayan ve önerilerde bulunan Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Sadi Turkan, “Özellikle 40 yaştan itibaren erkeklerin düzenli ürolojik kontroller yaptırmaları erken tanı bakımından oldukça önemlidir. Ailesinde prostat kanseri öyküsü olanlarda kontrol daha önem kazanmaktadır. Prostat kanseri her zaman işeme sorunları ile ortaya çıkmayabilir. Bu nedenle hekime başvurmak için sorun olması gerekli değildir. Erken tanı sonrası uygun tedavi uygulanırsa hastalıktan şifa bulma oranı yüzde 90’ların üzerindedir. Radikal cerrahi bakımından açık ve laparoskopik/ robotik yöntemlerin, birbirlerine tedavi üstünlüğü yoktur. Hastanemizde prostat kanserinin cerrahi tedavisi açık veya laparoskopik yöntemlerle yapılabilmektedir” dedi.