“Kadınlar Birleşiyor, Batı Karadeniz Kalkınıyor”
KUZKA ortağı üç ildeki kadın kooperatiflerinin “Gücüm Emeğim Platformu” oluşumuyla el ele vererek çıktıkları yolda, Kastamonu Valiliği’nin yöneticiliği Sinop ve Çankırı valiliklerinin ortağı olarak uygulanacak “Kadınlar Birleşiyor, Batı Karadeniz Kalkınıyor” projesinin malzeme dağıtım töreni yapıldı.
Törende konuşan Vali Avni Çakır, “Kadınlarımızın üretim konusunda farklılaşması önemli olmakla birlikte, bölgeye bu ürünleri göndermek, tanıtmak ve satmak amacıyla değecek insan sayısını artırmak da önemli. Bu görev de biz idarecilere, işadamlarına, turizm paydaşlarına düşüyor. Bu kapsamda hem kadınlarımız üzerine düşeni yapacak hem de bizler inşallah bölgemizde bu ürünlerin pazarlaması noktasında gerekli çabaları üst seviyede göstereceğiz” dedi.
Kadın kooperatifleri adına konuşan Serpil Durgut da, “Emek verdiğimiz kooperatiflerimizin önemli bir özelliği de, bulundukları şehrin yöresel ürünlerde, el sanatlarında, kaybolmaya yüz tutmuş birçok değerin korunmasına öncülük ediyor. Birçok kooperatifimizin kuruluşunda madden ve manen zorluklar içine girebiliyor, ilerlemekte zorluk çekebiliyor. Bilhassa kadın kooperatiflerimizin sürdürebilirliğini artırabilmek için yardım ve destek görmeleri mutlaka gereklidir” diye konuştu.
Kastamonu Valiliği’nin “Kadınlar Birleşiyor, Batı Karadeniz Kalkınıyor” projesinin malzeme dağıtım töreni, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Salonu’nda gerçekleştirildi.
Levent Kaya’nın sunumunda gerçekleşen toplantıda sırasıyla KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Vali Avni Çakır konuşma yaptı. Valilik İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü personeli Merve Nur Kaya da proje ile ilgili sunum yaptı. Kadın kooperatifleri adına da Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Üretim ve İşletme Kadın Kooperatifi Başkanı Serpil Durgut konuşma yaptı. Ardından da 8 kooperatife malzeme dağıtımı yapıldı.
Malzeme dağıtım törenine Vali Avni Çakır, Belediye Başkanı Galip Vidinloğlu, KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Ticaret İl Müdürü Sefa Özata, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Savaş, İl Genel Meclisi Başkanı Güray Parçal, Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Atalan, Ticaret Borsası Başkanı Sedat İşeri, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Dursun Ergin, Kadın Dernekleri Başkan ve Yöneticileri ile davetliler katıldı.
Merve Nur Kaya
Proje ile ilgili sunum yapan Merve Nur Kaya, “Toplam Proje Bütçemiz, 1 milyon 347 bin 998 bin TL’dir. Merkez, Sarı Konak Kadın Kooperatifi, Merkez, Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler üretim ve İşletme Kadın Kooperatifi, Köy Üret Kadın Kooperatifi (Taşköprü), El Ele Kadın Kooperatifi (Araç) İhsangazi Siyez Kooperatifi (İhsangazi), Sinop Kadın Emeğini Kalkındırma Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Ayancık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Eldivan Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (Çankırı) olmak üzere toplam 8 kooperatifimiz bu projeden yararlandı. Proje kapsamında pazarlama stratejileri, network kurma/dahil olma, kaynak verimliliği ve sıfır atık eğitimi, e-ticaret gücüm emeğim platformu pazar yeri sitesi kullanımı, kooperatif hukuku ve kooperatifçilik kültürü eğitimleri de veriliyor. Yine üretilen ürünlerin profesyonel çekimleri de yapılıyor. Kooperatiflerin marka tescilleri de gerçekleştirilecek. Üretilen gıda ürünlerinin laboratuvar analizleri yapılarak etiketlerine işlenecek. Üretim malzemeleri alındı bugün de dağıtımını yapıyoruz” dedi.
Serpil Durgut
Kadın Kooperatifleri adına konuşma yapan Serpil Durgut da şunları söyledi:
“Kadınların güçlendirilmesinde kooperatiflerimizin son derece önemli rolü var. Kadınlarımızı kooperatifler aracılığı ile ekonomik güçlerini bir araya getirerek kendi istihdamlarını oluşturabiliyor ürettikleri ürünlerine hak ettiği değeri alabildikleri pazarlar oluşturabiliyor, kooperatifleşme yolu ile gelir düzeylerini ve yaşam kalitelerini yükseltebiliyor, ailelerinin refahını da artırabiliyor, ayrıca bilgi ve becerilerini geliştirerek birçok eğitim fırsatına da erişebiliyorlar.
Emek verdiğimiz kooperatiflerimizin önemli bir özelliği de, bulundukları şehrin yöresel ürünlerde, el sanatlarında, kaybolmaya yüz tutmuş birçok değerin korunmasına öncülük ediyor. Birçok kooperatifimizin kuruluşunda madden ve manen zorluklar içine girebiliyor, ilerlemekte zorluk çekebiliyor. Bilhassa kadın kooperatiflerimizin sürdürebilirliğini artırabilmek için yardım ve destek görmeleri mutlaka gereklidir.
Biz Kastamonu kooperatifleri olarak şanslı olduğumuzu düşünüyor, kendi çabalarımız ile belki çok zor sahip olabileceğimiz birçok makine ekipman Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) projesi sayesinde sahip olmuş olmak bizler için üretimde kaliteyi artıracaktır. Bu verimli projede 8 kadın kooperatifine yer veren, üretimimize, sürdürülebilirliğimize katkı sağlayan başta Sayın Valim Avni Çakır olmak üzere KUZKA Genel Sekreterimiz Dr. Serkan Genç’e ve emeği, katkısı geçen herkese bütün kadın kooperatiflerimiz adına minnet ve teşekkürlerimizi sunuyorum.”
Serkan Genç
Kuzey Anadolu Ajansı olarak kadın örgütlenmelerini daha sağlık bir yapıya kavuşturulması yönünde bir dizi faaliyette bulunduklarını ifade ederek açılış konuşmasına başlayan KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, şöyle dedi:
“2020 yılında kadın kooperatifleriyle 14 başlıkta eğitim programına bir başlangıç yaptık. Kadın kooperatiflerimizin ürün tasarımı, ambalajlama, katma değer üretme gibi onların teknik destek taleplerine proje desteğiyle destek olduk. 2021 yılı itibarıyla da kadın kooperatiflerimizi tek bir çatı altına getiren Gücüm Emeğim Platformu’na 3 ilden 11 kadın kooperatifimiz bu platforma üyeler. Platforma üye kadın kooperatiflerimizle bir çalıştay yaptık, altı başlıkta onların sorunlarını analiz etmeye ve çözüm önerileri getirmeye çalıştık. Uzman arkadaşımız onların sorun ve ihtiyaç analizlerini bire bir görüşmeler ile gerçekleştirdi. Gücüm Emeğim Platformumuzla da ortak sorunlara, ortak çözümler üretme gayreti içerisinde olduk. Gerek kadın kooperatiflerinin kendi içlerindeki dayanışmayı arttırabilmeleri hem de kamu ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla da diyaloglarını geliştirebilmelerini hedeflemiştik. İyi uygulama örneği ziyaretleri, fuar katılımları, dijital pazarlama başta olmak üzere eğitim ve seminerleri kadın kooperatiflerimizle hayata geçirdik. Diğer taraftan kadın kooperatiflerimizin üretim anlamında geliştirilmeye oldukça ihtiyaçları vardı. Mevcut ürünlere ilave ürünler üretebilmek, mevcut ürünleri daha sağlık bir ortamda üretmelerini sağlamak hem de daha fazla üretim sağlamaları üzerine üretim anlamında proje desteği verme gayreti içerisinde olduk. Bu noktada sosyal gelişimi destekleme programı kapsamında 8 kadın kooperatifimizin başvurusunu aldık. Kastamonu Valiliğimiz burada proje yürütücüsü, diğer Çankırı ve Sinop Valiliklerimiz de proje ortağı olarak yer alıyor. Bu projemize Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen sosyal yaşamı destekleme programı kapsamında destekledik. Projemizin de ismi ‘Kadınlar Birleşiyor Batı Karadeniz Kalkınıyor’ oldu. Toplam 1 milyon 350 bin liralık bir bütçesi söz konusu, bunun 1 milyon 200 bin liralık kısmını Kalkınma Ajansı olarak bizler destek sağladık, geri kalan 150 bin liralık kısmını da Valilik ve İl Özel İdarelerimiz nakdi olarak destek sağladılar. Projemizde üretimde kullanılacak makine ekipman alımları mevcut. Bunların tedarik süreçleri gerçekleştirildi ve bugün de teslimleri yapılıyor olacak. Projenin devamındaki projelerde de kadın kooperatiflerimizin kooperatiflerini tanıtabilmeleri açısından tanıtıcı videolar oluşturulması, ürünlerini dijital mecralarda satabilmeleri için ürün görselleştirme desteği, gıda ürünlerindeki raf ömrüyle ilgili barkod alımı gibi faaliyetlerimiz de bulunmakta. Bu projede emeği geçen bütün kurumlara teşekkür ediyoruz.”
Galip Vidinlioğlu
Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu bu tarz projelerin önemli olduğunu belirttiği konuşmasında şunları söyledi:
“Kadın elinin değdiği her şey mutlaka daha derdi toplu hale dönüşüyor, daha güzelleşiyor. Özellikle Kastamonumuz için en önemli şeylerden bir tanesi kadınlarımızı sosyal hayatın içinde, iş hayatının içerisinde daha çok görmek. Bu anlamda da bu tarz projeleri mutlaka arttırmak geliştirmek. Biz de Belediye Başkanlığı olarak ilk günden beri bu yönde çalışmalar yaptık. Bunu ekonomiye kazandırmamız lazım, bu amaçla da Türkiye’de bir ilk olan kadın marangozhanemizi kurduk. Kastamonu ahşabın başkenti diyoruz bu anlamda da unutulmaya yüz tutmuş, bir sürü kendimize ait baskılarımız var. Taş baskı türleri çok fazla ve bilinmeyen figürleri de müzemizden bulduk onları açığa çıkardık. Aynı zamanda artık Dünya’da ülkelerin, bölgelerin değil, şehirlerin hatta ilçelerin yarış halinde olduğu bir döneme tanıklık ediyoruz. Dolayısıyla da ürettiğiniz her ürüne kendi mührünüzü vurmak zorundasınız. Ürettiğimiz şeylerde kendi mührümüzü vurabilmeliyiz ki, bu Kastamonu işi diye bilinmeli. Kastamonu’da bu anlamda da derya deniz bir potansiyelimiz var. Bu anlamda biz e-portal üzerinden Kastamonu Belediyesi’nin, Kastamonu.gov.tr üzerinden bunları da hem çiftçimize destek, hem kadınlarımıza destek üç kategoride satışa sunduk. Ne kadar çok ürün bizlere gelirse, biz de o kadar çok ürünü portala yerleştirip pazarlamış olacağız. Bunun ileride çok anlam kazanacağına inanıyorum. O kadar çok üretilen el işleri var ki, bunların hepsi sandıklarda basılı vaziyette duruyor, güvelenmesin diye de üzerine naftalini basıyoruz köşe de duruyor. Ben gelenlere de bakıyorum, bayramın üçüncü ve dördüncü gününde esnaf ziyaretlerinde de gördüm, en çok merak edilen şeyler bunlar. O dönemde gördüğüm en fazla satılan ürünlerin içerisinde, bir tanesi çekme helva ama onun haricinde herkes giriyor el işlerine vs. bakıyor, bunları ekonomiye kazandırmamız lazım. Bu tarz faaliyetlerimiz arttırmamız lazım. Ne kadar çok arttırırsak, ne kadar çok pazarlayabilirsek, hanımları o kadar çok ekonomiye kazandırmış olacağız. Onun için bu tarz faaliyetler ve bu tarz projeler hepimiz için önemli ve anlamlı, biz yine belediye olarak her daim yanınızdayız, her türlü desteği vermeye hazırız. Kastamonu kadını, Cumhuriyeti kuran iradeden tutunda bugüne kadar hep en önde oldu ve en önde olmasına da yine sizlerin aracılığı ile devam edecek inşallah.”
Avni Çakır
Son konuşmayı yapan Vali Avni Çakır ise şunları dile getirdi:
“Kastamonu’da kadın kooperatifleri özellikle son birkaç yıldır, çok ciddi bir atılım ve gelişim içerisinde. Geçen sene yapmış olduğumuz proje kabul oldu ve uygulamaya geçecek. 1 milyon 350 bin lira civarında bir bütçesi var. Merkezde 2, İhsangazi, Taşköprü ve Araç’da kadın kooperatiflerimiz bu projede yer alıyor. Aslında biz her ilçemizde bir kadın kooperatifimiz olmasını istiyor ve destekliyoruz. İlerleyen günlerde sizlerin başarısı ve desteği bize moral olacak. Her ilçemizde çok daha fazla sayıda kadın kooperatifimiz üretim hayatına dahil olacak.
Kadınların sosyal hayatta daha güçlü bir şekilde yer alması hem toplumun hem sağlığı, hem huzuru hem de gelişmesi adına çok önemli. Kadının olduğu yerde bir titizlik oluyor, özel oluyor, ekstra hassasiyet oluyor ve kalite oluyor. Çünkü bu konuda hepimiz özel hayatlarımızda zaten bunu görüyoruz. Kadın elinin değdiği her şey güzel oluyor. Kastamonu kadını zaten bu konuda yüzyıllar öncesinde toplumsal hayatta motive eden bir güç olmuş. Bunun farklı alanlardaki yansımalarıyla günümüzde de devam ediyor.
Artık yöresel ürün, doğal ürün, gıda gelecekte çok daha kıymeti olacak. Buradaki gelişmeyi çok iyi kavrayan, ona göre yöntemleri geliştiren, adapte eden yarın çok daha güçlü bir şekilde bu sahnede yerini alacak. Türkiye’nin 81 ilinin tamamında kadın kooperatifleri ve yöresel ürün pazarlarımız mevcut. Dolayısıyla bu anlamda çok ciddi rakiplerimiz var. Ama bazı yöre, daha doğal ya da farklı olarak öne geçiyor. Bu konuda farklı unsurlar da var. Kadınlarımızın üretim konusunda farklılaşması önemli olmakla birlikte, bölgeye bu ürünleri göndermek, tanıtmak ve satmak amacıyla değecek insan sayısını artırmak da önemli. Bu görev de biz idarecilere, işadamlarına, turizm paydaşlarına düşüyor. Bu kapsamda hem kadınlarımız üzerine düşeni yapacak hem de bizler inşallah bölgemizde bu ürünlerin pazarlaması noktasında gerekli çabaları üst seviyede göstereceğiz.
Bu konuda geçen sene başlamış yeni ürünlerimizin devamını bekliyoruz. Talepleri zorlayarak yeni projeler bekliyoruz. Bu konuda kadınlarımıza, ajansımız vasıtasıyla desteklerimiz devam ediyor. Bundan sonra da devam edecek. Özellikle sosyal medyada, dijital platformda bu ürünlerin dünyanın dört bir tarafına gönderilmesi çok önemli. Zaten proje içeriğinde bu da var.
Ürünlerinizi hem görsel çekimleriniz hem da ambalajlanarak uzun süre muhafaza edilmesi inşallah gücümüze güç katacak. Bizler de sizlerin başarılarınızı keyifle izleyeceğiz. Kadın kooperatiflerimizin başta başkanı olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun.”
Cengiz MUHZİROĞLU