Üsküdar Üniversitesi, TÜMBİKON (Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Konfederasyonu) ve TÜMBİFED’in (TümBürokratlar ve İş İnsanları Federasyonu), Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği “Zirvedeki Kadınlar Ödül Töreni”, Üsküdar Üniversitesi Merkez Kampüsü Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Kendi alanlarında “ilk” olan ya da mesleklerinde-hayatlarında üstün başarılar gösteren 16 seçkin kadına ödül-plaketleri takdim edilirken, bu isimler arasında Kastamonulu bilim insanı Prof. Dr. Sakine Eruz Esen de yer aldı.
Prof. Dr. Sakine Eruz Esen, ödülünü aldıktan sonra yaptığı kısa konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir” sözlerini hatırlattıktan sonra, bu konuda Kur’an-ı Kerim’de de kadına verilen önemin büyüklüğüne işaret etti, İlahiyatçı Bayraktar Bayrakoğlu’nun bu konudaki değerlendirmelerine işaret etti. Ailesinin kendisini cinsiyetçi bir yaklaşımla değil insan olarak yetiştirdiğini kaydeden ve büyük dedesi Reisülküttap Hacı Mustafa Efendi’nin 1700’lü yıllarda Kastamonu Gölköy’de kız okulu kurdurduğuna işaret eden Prof. Dr. Sakine Eruz Esen, aldığı ödülü, doğal afetler sonrasında sahaya inen ve yurtdışından yardıma gelen kurtarma ekiplerine tercümanlık da yapan yurtdışindan yardıma gelen kurtarma ekiplerine tercümanlık yapan “Çeviri Derneği Afette Rehber Çevirmenlik Grubu”na atfettiğini belirtti.
Sunuculuğunu ve Proje Koordinatörlüğünü Mesut Şenol’un, Genel Koordinatörlüğünü Arif Ekşi’nin üslendiği, Kadınlar Platformları Başkanı olarak Ayşe Çebi’nin önderliğinde ve daha pek çok akademisyen ve STK yetkilisinin katkısıyla hazırlanan törenin açılışında konuşan TÜMBİFED (Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Federasyonu) Genel Başkanı Mehmet Hüsrev, kadınların aile ve toplum hayatında büyük bir önemi olduğunu ve onların her zaman dikkate alınması gerektiğini söyledi.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör ise, hiçbir konuda ayrımcılık yapılmamasının esas olduğunu, herkesin dünyaya insan olma misyonuyla geldiğini belirttikten sonra, bunun kadın ya da erkek olmaktan öte, bilinçli bir insan olma yönünde değerlendirilmesi gerektiğine ve kadın-erkek eşitliğinin önemine vurgu yaptı.
TÜMBİKON (Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Konfederasyonu) Genel Başkanı ve TBMM 28. Dönem Milletvekili Cevdet Akay, parlamentoda sivil toplum ve kadın haklarını savunan bir milletvekili olduğunu, kadın hareketinin olduğu yerde umut ve sevgi yeşerdiğini ifade etti. Cevdet Akay, “Şiddet, ölüm, taciz gibi olaylar kadınlarımızın başına geliyor. Hatta bunlar en yakınlarından, eşinden-ailesinden geliyor. Bununla da mücadele etmek zorundayız” diyerek sözlerini tamamladı.
Zirvedeki Kadınlar Günü’nün konferans sunumlarının ilkini yapan Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı, “21. Yüzyılda Kadın ve Liderlik” konusunda ayrıntılı bilgiler vererek, dünyada ve Türkiye’de kadının karar mercilerinde yer alması bakımından yaşanan sıkıntıları ve çözüm yollarını dile getirdi.
İkinci konferans sunumunu ise Shopsa Online E-Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan yaptı. Konuşmasında, e-ticaret ortamının herkese ve özellikle de üretici kadınlara yeni iş olanakları açtığını, kendilerinin bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında, Anadolu’nun çeşitli kentlerindeki kadınlara yönelik iş kurma becerisi kazandıracak sertifikalı kurslar açtıklarını ve girişimci kadınları desteklediklerini anlattı.
Daha sonra alanında üstün başarılı kadınlara plaketlerini üniversite ve STK üst düzey yöneticileri takdim etti. Ödül Plakete layık görülen Zirvedeki 16 kadın şu isimlerden oluşuyor:
Ayla Algan (yerine kızı Sevi Algan), Demet Sabancı Çetindoğan, Demet Taner, Deniz Ülke Arıboğan, Esin Çelebi Bayru (yerine kızı Arzu Bayru Kumcuoğlu), İlkin Aydın (Yerine Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal), İoanna Kuçuradi, Lale Belkıs, Nermin Abadan Unat (yerine Mesut Şenol), Nilüfer Narlı, Prof. Dr. Sakine Eruz Esen, Semra Ünal, Suna Keskin, Tülin Barshan ve Türkan Kafadar.