Çok sayıda esere imza atan 9 Eylül Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Arı, konferans için kentimize geliyor.
Eğitim-İş Kastamonu Şube Başkanı Ahmet Tevfik Bal, şube olarak Milli Mücadele’nin 100’üncü yılında Cumhuriyet Bayramı’nı daha büyük coşkuyla kutlayacaklarını, bu kapsamda düzenledikleri “Atatürk’ün Çağdaş Türkiye Düşüncesi” konulu konferansı ise Prof. Dr. Kemal Arı’nın vereceğini açıkladı.
Şube Başkanı Bal, 27 Ekim Pazar günü Öğretmenevi salonunda gerçekleşecek ve başlama saati 14.00 olan konferansa bütün Kastamonuluların davetli olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Kemal Arı kimdir?
20 Şubat 1965 tarihinde Samsun’da dünyaya geldi. İlk ve ortaöğretimini Samsun’da tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrim Tarihi Kürsüsü’nü 1985’te bitirdi.
1986’da Ege Üniversitesi’nde okutman, 1987’de Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü’nde araştırma görevlisi oldu.
1993’te ‘Mübadelede Türkiye’de Göçmenler’ konulu teziyle doktor unvanını aldı. Aynı yıl enstitüde öğretim görevliliğine ve müdür yardımcılığına atandı.
1996’da Genelkurmay ATASE’(Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Dairesi’nde askerliğini yaparken ‘Birinci Dünya Savaşı Kronolojisi’ adlı kitabını yayınladı ve ATASE genel kurul üyeliğine getirildi.
Azınlıklar, mübadele, göçler, Türk denizcilik tarihi, İzmir kent tarihi, Türkiye’nin sosyal ve ekonomik tarihi, biyografi ve tarih araştırma yöntemleri üzerine akademik çalışmalar yürüttü.
- Kalkınma Planına dış göçler komisyonu çalışmalarına katılarak katkıda bulundu.
Bornova ve Konak kent belleklerinin hazırlanması projelerini yönetti.
Selanik Atatürk Evi ve İzmir Atatürk Müzesi’nin iç tasarım ve sergi çalışmalarını yürüten ekibin başında yer aldı. Bu müzelerde gösterime sunulan 10 belgeselin senaryo metinlerini yazdı. Ayrıca Karşıyaka ‘Milli Mücadele Parkı ve Müzesi’nin tarihsel kurgusunu ve danışmanlığını yaptı.
2007’de doçent, 2012’de profesör unvanını aldı.
Kendi alanında 25 kitabı olan Kemal Arı’nın çeşitli dillerde yayımlanmış 100’e yakın makalesi, tarihi roman, öykü, tiyatro, radyofonik oyun ve belgesel senaryoları da bulunmaktadır.
Eserlerinden bazıları şunlardır:
Büyük Mübadele, Balkan Savaşlarından Atatürk’ün Çankaya Muhafızlığına, Üçüncü Kılıç: Yüzbaşı Şerafettin ve İzmir’in Kurtuluşu, Atatürk ve Aydınlanma, Türkiye’de Kabotaj, Haklar, Kazanımlar, Bayramlar, Türk Devrim Tarihi, Atatürk ve Devrimcilik, Zübeyde’nin Sarı Paşası, Atatürk’ü Anlamak ve Tamamlamak, Ermeni Sorunu: Dün, Bugün, Yarın, Bruno Taut: Ölümüyle Atatürk’e Eşlik Eden Alman Mimar.