Prof. Dr. Sakine Eruz, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Fuat Sezgin Bilim Tarihi Enstütüsü’nde “Osmanlı Devleti’nde Çokkültürlülük ve Tercümanlar” sergisini açtı ve “Cumhuriyetin 101. Yıl Dönümünde Atatürk ve Bu Topraklardaki Çokkültürlülük Olgusu “ başlıklı bir sunum verdi.
Eruz, 2009 yılından bu yana açtığı çokkültürlülük sergisine 1.11.2024 tarihinde bir yenisi eklendi, bu kez sergi Fatih Sultan Mehmet Medresi’nin özgün mekanlarında açıldı. Eruz 20 panoda görsellerle ve iki dilli metinlerle (Türkçe/İngilizce) Osmanlı Devleti’nde çokkültürlülüğü ve devletin en saygın mesleklerinden biri olan tercümanları anlatıyor. Sergi 2018 yılından bu yana Avusturya Graz Üniversitesi’nde Türkçe ve Almanca olarak daimi sergi olarak yer alıyor. Türk Kültür Başkenti Kastamonu etkinlikleri kapsamında sergi 2018 yılında, sergiye Kastamonu’da yaşanan çok kültürlü yaşam da eklemlenerek Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nde de açılmıştı.
Sergi açılışından sonra verdiği sunumda Cumhuriyet’in 101. Yıl Dönümüne koşut Birinci Dünya Savaşı’nda emperyalist güçlerin Türkiye üzerindeki emellerini, Kurtuluş Savaşı’nı ve bu savaşın kazanılmasında İnebolu’dan Kastamonu’ya oradan da Ankara’ya ulaşan İstiklal Yolu’nun önemini aktardı.
Daha sonra öngörülü bir asker ve devlet adamı olan Mustafa Kemal Atatürk’ün emperyalist güçlerle mücadelesi ve devrimlere yer verilen sunumda İstanbul Üniversitesi’nin çağdaş bir eğitime geçme sürecinde Mustafa Kemal Atatürk’ün Almanya’dan Türkiye’ye davet ederek hayatlarını kurtardığı dünyaca ünlü hocaların katkıları dile getirildi.
Akabinde Osmanlı Devleti’nde Çokkültürlülük Fatih Sultan Mehmet’in hemen fetihten sonra Hristiyan tebaanın inancını anlamak için patriğe itikatnameyi yazdırıp bunun aynı gece Türkçeye çevrilmesi vurgulandı. Osmanlı Devleti’nde 15. Yüzyıldan itibaren çevirmenlerin nefes kesen serüvenleri ve çokkültürlülüğün Osmanlı kültürüne katkıları irdelendi. Sunumun sonunda yine Atatürk’e dönülerek 1936’da 16 limanı gezerek yeni kurulan Cumhuriyeti bütün dünyaya tanıtan Karadeniz gemisi anlatıldı. Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün dünyaya dağıttığı harika yirmi fotoğraftan kesitler gösterildi. Ve anekdotlarla Mustafa Kemal Atatürk’ün düşmanları arasında bile sonsuz bir saygı ile anıldığı açıklanarak sunuma son verildi.
Sunum büyük bir ilgi ile izlendi, sunumdan sonra Eruz’un İstanbul Üniversitesi’nde de birlikte görev yaptığı değerli hocalar tarafından kendisine belgeler sunuldu.
Sunumun akabinde Medresede ilginç bir kahve atölyesi düzenlendi. Kahvenin kadim tarihi anlatıldı.
Eruz’un bu yılki beşinci etkinliği (Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğü 18 Mart Etkinliği, Edirne Trakya Üniversitesi, Avusturya Graz Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi) büyük bir ilgi ile karşılandı.
Eruz son üç yıldır sunumlarına Mustafa Kemal Atatürk’ü, yeni kurulan Cumhuriyet’teki çağdaş devrimleri, yoksulluğa rağmen yapılan işleri, kurulan fabrikaları, elde edilen kadın haklarını ve Türkiye’nin emperyalist güçlerle savaştıktan sonra katettiği yolu da dahil etmekte…
14.00’te başlayan etkinlik 17.00 gibi son buldu. Sergi bir hafta daha Ayasofya Medresi’nde devam edecek.