Akaryakıttaki fiyat artışları pazarcıların ilçe pazarı turlarını sınırlamasına yol açtı.
Pazarlardaki gıda maddeleri satışları normal seyrederken giyim eşyası ve diğer ürün satışlarında önemli ölçüde düşüş yaşanıyor.
Pazarlarda, giyim, kuşam, ayakkabı, zücaciye, hediyelik eşya, oyuncak gibi ürünlerdeki fiyat artışları alışverişleri büyük ölçüde düşürdü.
Dün kurulan salı pazarında da kampanyalı ürün satışı yapılan yerler haricinde satışlarda düşüş yaşandı.
Giyim eşyası satan Nurhayat ve eşi Hüseyin Erdoğan, “Üretim maliyetindeki artışlar alışverişleri olumsuz etkiledi. Yine ilçelere de pazara akaryakıt artışları sonrasında her hafta gidemiyoruz. Masraflarımız ikiye katladı. Fiyatlar nerede ise yüzde yüz arttı. Müşteriler ürün alırken artık düşünmeye başladı. Satışlarımız yarıya kadar düştü” dediler.
Ayakkabı satıcısı Feyyaz Bodurda, “Ayakkabı ve bot fiyatlarında büyük artış oldu. Bu ürünlerin büyük bölümü olan hammaddenin dışarında gelmesi fiyatları etkiledi. Bu yıl üreticiler bot ürünlerini çok az üretti. Bu yüzden de elimizdeki ürünleri satmak zorunda kaldık. Yeni bot üretimi yapanlar azaldı, üreticiler şimdiden yazlık ürün yapmaya yöneldi. Esnafın işi her geçen gün daha da zorlaşıyor. Biz aldığımız ürüne belirli bir kâr koyup öyle satıyoruz. Olduğunca da fiyatları düşük tutmaya çalışıyoruz. Esnafın, seyyar satıcının yükü maliyetler yüzünden daha da arttı. Üretimdeki aşırı fiyat artışlarının durdurulmasını istiyoruz” diye konuştu.
Tuhafiye ürünleri satan Fehmi Özkan ise, “Kazancımız masaralarımıza yetmiyor, Bağ-Kur prim ödemelerimiz de yeni yılla birlikte arttı. Fiyat artışları satışlarımızı düşürdü. Ürünlerde yüzde yüzü geçen artışlar oldu. Kazançlarımız çok düştü. Artık fiyatlarda ve artışlarda istikrar istiyoruz. Her fiyat artışı bizleri ve müşterilerimizi etkiliyor” dedi.
Salı Pazarında sebze ve meyve pazarında salatalık, biber ürün dışında diğer ürünler normal fiyatlarda satıldı. Salatalık 12,5, biber 10-15 ve patlıcan da 10, domates 6, patates 3, soğan 2, muz 9, mandalin 4, portakal 6 liradan satıldı.Bu yıl az miktarda yetişen kestane ise 25-30 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuldu.Ceviz içi 80, kabuklu ceviz 30’a satılırken, bamyada ise fiyat değişmedi; yaş bamyanın kilosu 30, kuru bamyanın kilosu ise 340 liradan satıldı.
Kestane satıcısı İsmail Erol “Bu yıl kestane az miktarda yetişti. Kestanenin az olması yüzünden fiyatı da yükseldi. İnebolu ve yöresinden getirdiğimiz kestaneyi geçen sene 15-20 liraya satarken bu sene 25 ila 35 lira arasında satıyoruz. Kestane satan seyyar esnaf sayısı da çok azaldı. İl dışından gelen kestanelerde bizim ürünümüzün yerine tutmuyor.” ifadelerini kullandı.
Cengiz MUHZİROĞLU