Lezzeti dillere destan Kastamonu pastırması, Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin başvurusuyla Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret ile tescillendi.
KESOB Başkanı Dursun Ergin, “Biz coğrafi işaretle lezzeti tescil ettirdik. Pastırma üreticilerine bundan sonraki süreçte büyük görev düşüyor. Bu lezzeti aşağıya çekmeden daha yukarılara çıkarabilmek için el birliği ile çalışmalıyız. Kastamonu pastırmasını daha geniş kitlelere ulaştırmak adına girişimlerde bulunmalıyız. Bu çalışmaları yaparken de lezzetine lezzet katmalıyız” dedi.
KESOB olarak pastırmanın tanıtım çalışmalarına 2012 yılında başladıklarını söyleyen Dursun Ergin, bu süreci şöyle anlattı:
“2012 yılında pastırmayla ilgili bir gazete beyanımız olmuştu. Bu açıklamamızda da “Kayseri pastırmasının adı, Kastamonu pastırmasının tadı” ifadesini kullanmıştık. Bu röportajımız ulusal gazetelerde de yer alınca Kayseri’deki oda başkanı bizim açıklamamıza cevap vermiş ve ülke gündeminde Kastamonu pastırmasını sık sık yer bulur hale getirmiştik. 2012 yılında İzmir Travel Turkey Fuarı’nda da Kastamonu pastırmasının ikram edilmesi gündeme geldi, o zaman da biz “Bunu yapacaksak orada keselim ve ikram edelim” dedik. Dönemin valisi Erdoğan Bektaş da bu görevi bize verdi. Turizm fuarında Kastamonu pastırmasını tüm dünyaya duyurduk. Fuara katılan Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay da Kastamonu pastırmasından övgüyle bahsetti. Esnaf odaları olarak Kastamonu pastırmasının hak ettiği değeri bulması için o tarihten bu tarafa tüm fuarlarda pastırmamızı tanıttık. 2017 yılında da Valimiz Yaşar Karadeniz’in öncülüğünde coğrafi işaretli ürünlerin belirlenmesi için bir toplantı yaptık. Burada pastırmamız ön plana çıktı ve KESOB olarak Coğrafi İşaret alınması için çalışmalara başladık. 2012’den itibaren tanıtımına katkı sunmaya başladığımız Kastamonu pastırmasını son üç yıllık bir süreçte de tescil ettirmeyi başardık.”
PASTIRMANIN DUYUSAL ANALİZLERİNİ YAPTIRDIK
Pastırmanın tescil aşamasında Kastamonu Üniversitesi’nden Dr.Sanem Yetkin ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden Neslihan Deniz Dere ile birlikte bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyleyen Dursun Ergin, “Pastırmanın tüm analizlerini yaptırarak bu unvanı aldık. Ankara Üniversitesi’nden Prof.Dr. Kezban Candoğan’ın da verdiği destekle bu analizleri yaptırdık. Kastamonu’daki tüm pastırma üreticilerinden her hafta numuneler aldık ve Ankara’ya gönderdik. Oluşturulan heyet pastırmamızın duyusal bir analizini de gerçekleştirdi. Bu analizler neticesinde pastırmamıza tescil kazandırdık” dedi.
PASTIRMACILARA SESLENDİ
Kastamonu pastırmasının özelliği hakkında ise Dursun Ergin, “Kastamonu pastırmasının en büyük özelliği bölgedeki yaylalarda otlayan hayvanların etinden yapılıyor olmasıdır. Bu etler geleneksel yöntemlerde Ilgaz’ın rüzgarının altında suyunu salıyor ve kurutuluyor. Ardından da Taşköprü sarımsağının kullanıldığı çemen sayesinde de pastırmaya lezzet katılıyor. Kastamonu pastırması bıçakla doğrandığı için de diğer pastırmalardan ayrılıyor. Tüm bu etkenler Kastamonu pastırmasının coğrafi işaret almasını sağlamıştır” diye konuştu.
Pastırma üreticilerine de seslenen Dursun Ergin, “Kastamonu’daki pastırma üreticilerine bundan sonraki süreçte büyük görev düşüyor. Bu lezzeti aşağıya çekmeden daha yukarılara çıkarabilmek için el birliği ile çalışmalıyız. Kastamonu pastırmasını daha geniş kitlelere ulaştırmak adına girişimlerde bulunmalıyız. Bu çalışmaları yaparken de lezzetine lezzet katmalıyız. Biz coğrafi işaret alarak lezzetimizi tescil ettirdik” dedi.
COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYISI 15’E YÜKSELDİ
2017 yılında sadece Taşköprü Sarımsağı ve Taşköprü Kuyu Kebabı coğrafi işaretli olan ilimizde, pastırmayla birlikte bu sayı şu anda 15’e yükselmiş durumda.
Kastamonu pastırması ile birlikte ilimizde şu anda Coğrafi İşaret bulunan ürünlerimiz şöyle: Daday Etli Ekmeği, Devrekani Hindi Banduması, Kastamonu Çekme Helvası, Kastamonu Siyez Bulguru, Kastamonu Taş Baskı Dokuma, Kastamonu Tiridi / Kastamonu Simit Tiridi, Pınarbaşı Kara Çorba, Taşköprü Kuyu Kebabı, Taşköprü Sarımsağı, Tosya Bıçkısı, Tosya Pirinci, Tosya Kıstısı, Kastamonu Siyez Buğdayı, Kastamonu Pastırması.
İlimize özgü 21 adet ürüne de Coğrafi İşaret başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu’nda incele aşamasında bulunuyor.