Kastamonu dostu Prof. Dr. Kenan Mortan gönderdi sergi görselini, İzmir’de Arkas Sanat Merkezi tarafından düzenlenen “L’Air de Paris-Paris Havası” sergisi, 1945-1968 yıllarında Türkiye’den Paris’e yolu düşen Türk sanatçıların eserlerinin yanı sıra afişlerine, mektuplarına, fotoğraflarına ve kişisel belgelerine ev sahipliği yapıyor…
Kastamonulu ressam Müzehher Bilen Pasin’in eserleri de yer alıyor sergide.
Küratörlüğünü Necmi Sönmez’in yaptığı sergi 12 Şubat’a kadar açık…
“Türk çağdaş sanatının bir dönüm noktasına öncülük eden Paris deneyimini yaşamış sanatçıların eserlerine yer veriyor. Türkiye’de ilk kez bu kadar kapsamlı şekilde Paris Ekolü sanatçılarını bir araya getiren sergi; resim, heykel, seramik, fotoğraf ve çizimlerin yanı sıra sergi afişleri, mektuplar ve çeşitli belgelere ev sahipliği yapıyor.”
“Müzehher Bilen Pasin”…
Kastamonulu hemşerimiz.
Prof. Dr. Kenan Mortan’ın “Kastamonulularımızı İzmir’de buldum” mesajının ardından, hemşerimizin hayat hikayesinin izine düştüm, kifayetsiz bir coşku ile…
“Paris’te bir Kastamonulu ressam”.
1933 yılında Kastamonu’da doğdu “Müzehher Bilen Pasin”…
1954-1960 yılları arasında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde eğitim gördü, okulun bitiminin ardından bir yıl resim ve sanat tarihi dersleri verdi.
İsmini ilk olarak 1959-1961 yılları arasında İstanbul’daki “Şehir Galerisi” ve “Türk-Alman Kültür Merkezi” bünyesindeki sanat etkinlikleri ile duyurdu…
1961 yılında Türkiye’den ayrıldı.
İlk durağı Almanya’nın Münih kenti oldu, çok uzun kalmadı, 1962’de Paris’e yerleşti…
Yaşamını orada sürdürdü.
Türkiye’deki son sergisini İstanbul Maçka Sanat Galerisi’nde 1978 yılında açtı…
Pek çok yapıtı Almanya, Fransa, İtalya ve Türkiye’deki koleksiyonlarda yer alıyor.
2008 yılında, Paris’te Arago Bulvarı’ndaki evinde, 75 yaşında hayata gözlerini yumdu…
Kabri, Paris’in Thiais mezarlığında.
Neveser Aksoy’un lebriz.com’da Müzehher Bilen Pasin’i anlatan yazısı var…
“Müzehher, aslında doğa izlenimleriyle tanınıyor. 1962 yılından beri yaşadığı Paris’ten kahve terasları, sokaklar ve parklar, Paris’teki evinin penceresinden yaptığı peyzajlar, doğum yeri Kastamonu yöresinden doğa görünümleri, 1996 da yapmaya başladığı ‘Hamam’ serisi. 1998’den sonra çalıştığı ‘Cami içleri ve kubbeler’ bunlardan bazıları. Bunların yanı sıra yapıtlarında atölye ve oda içi kompozisyonlar bulunuyor.”
Yazı aşağıdaki pasaj ile bitiyor…
“Müzehher Bilen Pasin büyük bir tutkuyla sanatını yapmaktan mutluydu. Şan, şöhret peşinde değildi. Şimdi yıllarca mücadele verdiği Fransız topraklarında yatıyor.”
Şad olsun…
Paris’te bir Kastamonulu ressam.
Not: Kurtuluş Savaşı’mızın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu önderi, medeniyet mücadelesinde yol aydınlatan meşale Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete yolculuğunun 84’üncü yıldönümü bugün…
Eserleri ve fikirleri ile ilelebet yaşayacak.
Yıllar geçse de eksilmeden artan bir sevgi ve özlem…
Anlaşıldıkça katlanan kıymet.
MUSTAFA AFACAN