İnsanların şehirden doğaya kaçış talebi arttıkça Türkiye genelinde arsa ve tarla yatırımları son altı ayda yaklaşık 30 kat arttı. Her yıl Türkiye’nin “en mutlu ili” seçilen Sinop, arsa talebinin en fazla arttığı il.
Pandemi nedeniyle mart, nisan ve mayıs aylarında evlere kapanan birçok kişi, 1 Haziran’da normalleşmenin başlamasıyla yatırım planlarını hayata geçirmeye başladı. Özellikle evden çalışabildiğinin farkına varan kişilerin hayatlarını şehirlerden, doğaya yakın bölgelere taşıma kararı almasıyla arsa satışları da hız kazandı.
Dünya Gazetesi’nin derlediği verilere göre Türkiye çapında geçen yılın haziran, temmuz ve ağustos aylarında 46 milyar liralık arsa satışı yapılırken, bu yıl aynı dönemde satışlar, 89 milyar liraya ulaştı. Bu satışların en yükseği 15,3 milyar lira ile İstanbul’da oldu. İstanbul’u 7,5 milyar lira ile Ankara, 5,6 milyar lira ile İzmir izledi.
Gayrimenkul Borsası A.Ş.’nin (GABORAS) verilerine göre özellikle bu yılın haziran ve ağustos ayları arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre arazi talepleri ortalama yüzde 83 yükseldi. Arsa değerleri ise ülke genelinde ortalama yüzde 35 arttı.
Arsalara gösterilen rağbette başı çeken il, yüzde 295 artışla Sinop oldu. Sinop’u yüzde 242 artışla Kilis ve yüzde 238 artışla Kırıkkale’nin izledi.
Arsa fiyatlarının en hızlı yükselişi yaşadığı ile ise yine Sinop (Yüzde 82). Sinop’u yüzde 79 ile Yozgat, yüzde 75 ile Ardahan ve yüzde 70 ile Tunceli takip etti.
Dünya Gazetesi’nden Leyla İlhan’a konuşan Gaboras Genel Müdürü Kurtuluş Altun, arsa fiyatlarının en fazla arttığı ilk 20 ile bakıldığında neredeyse tamamına yakınının yazlık, kıyı ve kırsal bölgelerden oluştuğunu söyledi.
Altun, en fazla yükselişin yaşandığı 20 il içinde en altta kalan Bayburt’ta bile yüzde 50’ye yakın bir yükseliş görüldüğünü belirtti.
Kentli yaşam biçiminden kırsal yaşam biçimine geçiş ve daha geniş alanlara gösterilen rağbetin devam edeceğini kaydeden Altun, artan talep ve gerçekleşen satış işlemlerine bağlı olarak, sene sonuna kadar arsa değerlerinde ortalama yüzde 6 ila yüzde 10’luk artış potansiyeli görüldüğünü aktardı.
Arsada potansiyeli yüksek olan iller
Kurtuluş Altun, işlem hacmi ve değer artış potansiyeli olan illeri şöyle sıraladı:
– Akdeniz bölgesinden Adana, Antalya ve Burdur
– Doğu Anadolu bölgesinden Bitlis, Erzincan ve Malatya
– Ege bölgesinden Denizli, İzmir ve Kütahya
– Güney Doğu Anadolu bölgesinden Batman, Diyarbakır ve Gaziantep
– İç Anadolu bölgesinden Çankırı, Karaman ve Niğde
– Karadeniz bölgesinden Düzce, Karabük ve Sinop
– Marmara bölgesinden Bilecik, Kocaeli ve Tekirdağ