Kastamonu’nun dışarıdan tohum alma ihtiyacını ortadan kaldırma amaçlı çalışmalarını sürdüren Kastamonu Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin Başkanı Burhan Tuzsuz: “Kırsal Kalkınma Yatırımları kapsamında Devrekani’de entegre bir tesis kurmak için proje çalışmalarımız devam ediyor. 2 milyon TL’lik bir proje. Projemiz hayata geçtiğinde daha kapsamlı bir üretim gerçekleştireceğiz. Projemiz onayladığında üretim aşamasında çiftçimiz kendi tohumunu işleyip, ayrım işlemlerini gerçekleştirebilecek.”
Kastamonu Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Burhan Tuzsuz ve Kooperatif Müdürü Ufuk Car, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Car, Kastamonu’yu dışarıdan tohum tedarik etme zorunluluğundan kurtarmak için çalışmaların titizlikle sürdüğünü söyledi.
Taşköprü ve Devrekani’de sözleşmeli hububat ekimi gerçekleştirdiklerini söyleyen Kastamonu Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Ufuk Car, şu bilgileri paylaştı:
“Bük köyündeki kooperatifimizin satış mağazası ile Taşköprü ve Devrekani’de çiftçilerimiz ile sözleşme imzalayarak, yaklaşık bin dekar arpa ve buğday ekimi yaptırdık. Üretilen ürünü Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı fiyatın yüzde 10 üzerinde 1,5 TL’den satın aldık. 158 ton flamura 85’e sertifika aldık. Bunu piyasanın altında bir fiyata pazara arz ettik. Bu çalışmamızla vatandaşımız sertifikalı tohumu neredeyse kendi ürettiği tohum fiyatına almış oldu. Kastamonu’nun dışarıdan tohum alma ihtiyacını ortadan kaldırmak için çalışmalarımız sürüyor. Şu anda sertifikalı tohumlarımızı satışa çıkardık. Bu yılda sözleşmeli hububat ekimi yapmaya devam edeceğiz. Bununla ön talepler alınmaya başlandı. Sözleşmeli hububat ekimini ağırlıklı olarak Devrekani’de gerçekleştireceğiz.”
DEVREKANİ’DE YATIRIM
Devrekani’de önemli bir yatırım yapmak için çalışma içerisinde olduklarını söyleyen Kastamonu Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Burhan Tuzsuzise şunları söyledi:
“Kırsal Kalkınma Yatırımları kapsamında Devrekani’de entegre bir tesis kurmak için proje çalışmalarımız devam ediyor. 2 milyon TL’lik bir proje. Projemiz hayata geçtiğinde daha kapsamlı bir üretim gerçekleştireceğiz. Projemiz onayladığında üretim aşamasında çiftçimiz kendi tohumunu işleyip, ayrım işlemlerini gerçekleştirebilecekler. Bu sene 4 değişik tohum tedariki yaptık. Bu tohumların ektirilmesi suretiyle bölgeye en uygun tohum belirlenecek. Akabinde önce Kastamonu’da daha sonra diğer illerde satışını gerçekleştirmeyi planlıyoruz.”
Sorumlu oldukları diğer bölgelere de değinen Tuzsuz, “Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde ihalesini yapmak suretiyle yapımına başladığımız satış mağazamızın yapımı hızla devam ediyor. Aralık ayı içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. Be şekilde o bölgeye de yeni ve büyük bir mağaza ile hizmetimiz devam edecek. Ayrıca Sinop’un Boyabat ilçesinde de çeltik ve paketleme konularında proje çalışmalarımız devam ediyor” dedi.