“Özel sektör elinde yaşama şansı yok”
Şeker-İş Kastamonu Temsilcisi Ali Çufadaroğlu, 20 Şubat’ta ihaleye çıkartılması beklenen şeker fabrikaları arasında Kastamonu’nun da yer aldığını göşyaşları arasında açıklarken, “Fabrikada çalışan işçilerin yüzde 90’ının emeklilikleri doldu. Yani bu işçi meselesi değil, Kastamonu meselesidir. Devlet desteği ile zar zor çalışan fabrikanın özel sektör elinde yaşaması ise hiç mümkün değildir” dedi.
“Köylü ne ekecek, nakliyeci ne yapacak?”
Şeker Fabrikaları’nın özelleştirilmesinde tatlandırıcı tekeli ABD’li Cargill Şirketi’nin eli olduğunu iddia eden Çufadaroğlu, “Bu fabrika kapandığında köylümüz alternatif olarak ne ekecek, besici, nakliyeci, esnaf ve çiftçi ne yapacak? 10 otomobil fabrikasından daha değerli olan şeker fabrikası için bütün siyasilerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın açık ve net desteklerini istiyoruz.”
CENGİZ MUHZİROĞLU
Şeker fabrikalarının durdurulan özelleştirme süreci için yeniden düğmeye basıldı.
Özelleştirme kapsamında satış ihalesine çıkartılması yeniden gündeme gelen, 20 Şubat’ta ihaleye çıkılması beklenen 14 şeker fabrikası arasında Kastamonu da var.
Bu konu ile ilgili dün bir basın toplantısı düzenleyen ve konuşmasını duygu dolu, gözlerinden yaşlar dökülerek yapan Şeker-İş Sendikası Kastamonu Şube Başkanı Ali Çufadaroğlu şunları söyledi:
“Yıllardır her ortamda her yerde karşı çıktığımız özelleştirme bir kez daha güçlenerek karşımıza çıktı. İlimizde tek özelleşmeyen fabrikamız da özelleştirme kapsamına alındı, bu bizleri ve ilimizi çok derinde üzüyor ve yaralıyor.
Özelleştirme bir sonuç ve çözüm olsa amnenna, ama değil.
Biz özelleştirmelerin ilimizi ve ilçelerimizi ne hale getirdiğini görüyoruz. Bu ilçelerimiz canlı şahit. Bu ilçelerimizde büyük göçler yaşandı, hâlâ da yaşanıyor.
Nüfus her geçen gün azalıyor. Biz de buna seyirci mi kalacağız? Bizim yöremizin insanı neden gurbet ellere çalışmaya gitsin, neden ata topraklarını terk etsin, neden ata ocaklarını tütüremesin?..
Neden evler, köyler boşalsın, üretim dursun?
Üretmeyen, hazırı tüketen bir toplum haline getirildik. Köyde kentte üretim yok, üretim yapanlar da cezalandırılır hale geldi.”
İşçiler için herhangi bir kaygı taşımadığını söyleyen Ali Çufadaroğlu,
“Fabrikada çalışan işçilerin yüzde 90’ının emeklilikleri doldu. Yani bu işçi meselesi değil, Kastamonu meselesidir. Devlet desteği ile zar zor çalışan fabrikanın özel sektör elinde yaşaması ise hiç mümkün değildir” diye konuştu.
Çiftçinin, uygulanan politikalar yüzünden zaten pancara sıcak bakmadığını, özelleştirme olması durumunda ise hiçbir çiftçinin pancar ekimi yapmayacağını belirten Başkan Çufadaroğlu şöyle devam etti:
“Sarımsağa güvenen köylü onun da darbesini yedi. Köylünün elinde tüm Karadeniz ve Kastamonu’da tek şeker fabrikası kaldı. Bacası tüten son kale Kastamonu Şeker Fabrikası’dır. Ben hem Şeker-İş Sendikası Kastamonu Şube Başkanı olarak hem de muhtar olarak söylüyorum. Özelleştirme sonrasında bu fabrikanın yaşama şansı yoktur. Bu fabrika kapandığında köylümüz alternatif olarak ne ekecek, besici, nakliyeci, esnaf ve çiftçi ne yapacak?”
ABD’li Cargill Şirketi’nin bu konu ile ilgili olarak lobi yaptığını belirten Çufadaroğlu, bu konuda da şunları söyledi:
“Cargill, ürettiği tatlandırıcıların önünü açıyor. Türkiye’nin sağlığı ve geleceği ile oynanıyor. Bizi idare edenler ve Cumhurbaşkanımız bu memleketin ve bu ülkenin geleceğini düşünüyorsa bu satıştan acilen dönülsün. 1958 yılından bu yana bu ülke ne badireler atlattı. Ancak hiçbir hükümet şeker fabrikalarının stratejik önemini düşünerek fabrikaları satmamıştır”
Ali Çufadaroğlu konuşmasının sonunda da, “Otomobil fabrikasının Kastamonu’ya kazandırılması için herkes seferber oldu. Bu çok sevindirici bir durum. 10 otomobil fabrikasından daha değerli olan elimizdeki şeker fabrikası için bütün siyasilerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın açık ve net desteklerini rica ederiz.”dedi.
20 Şubat Pazartesi günü ihaleye çıkartılması beklenen 14 şeker fabrikası şöyle:
“Afyon Şeker Fabrikası, Ağrı Şeker Fabrikası, Burdur Şeker Fabrikası, Bor Şeker Fabrikası, Çorum Şeker Fabrikası, Elbistan Şeker Fabrikası, Erzincan Şeker Fabrikası, Erzurum Şeker Fabrikası, Ilgın Şeker Fabrikası, Kastamonu Şeker Fabrikası, Kırşehir Şeker Fabrikası, Muş Şeker Fabrikası, Turhal Şeker Fabrikası, Yozgat Şeker Fabrikası”
İhaleye çıkartılmayacak olan fabrikalar ise şunlar:
“Ankara Şeker Fabrikası, Elazığ Şeker Fabrikası, Erciş Şeker Fabrikası, Ereğli Şeker Fabrikası, Eskişehir Şeker Fabrikası, Kars Şeker Fabrikası, Alpullu Şeker Fabrikası, Malatya Şeker Fabrikası, Çarşamba Şeker Fabrikası, Susurluk Şeker Fabrikası, Uşak Şeker Fabrikası.”