AK Parti İl Başkanı Doğan Ünlü, il dışından bazı yatırımcıların Kastamonu Şeker Fabrikası’nı satın almayı düşündüğü duyumu aldıklarını, fabrikanın özelleştirilmesinin kapatılacağı anlamı taşımadığını söyledi.
Fabrikanın kapanmasını kendilerinin de istemediğini vurgulayan Doğan Ünlü, özelleştirmeye karamsar bakmamak gerektiğini, fabrikayı satın alacak yatırımcının belkide fabrikayı şekerin yanı sıra şeker ürünlerinin de üretilebileceği ek yatırımlarla çok daha verimli çalıştırabileceğini kaydetti.
Fabrika satıldığı takdirde kotaların korunacağını, taban fiyatların ise yatırımcı değil, devlet tarafından belirleneceğini de söyleyen Doğan Ünlü, işçilerin ise hiç bir hak kaybına uğramayacağının altını çizdi.
İl Genel Meclisi üyeleriyle gerçekleştirilen grup toplantısında açıklamalarda bulunan Doğan Ünlü, şunları söyledi:
“Şeker Fabrikası’nda süreç devam ediyor. Her defasında söylediğimiz gibi; bizim için önemli olan fabrikamızın bacasının tütmesidir. Bu fabrikalar kapatılacak algısı yaratılmaya çalışılıyor. Bu fabrikalar kapatılmayacak. Özelleştirilecek. Özelleştirmek demek, kapatmak demek değildir. Bunu her defasında söylüyoruz. Bu fabrikaların kapatılmasını bizde istemiyoruz. Bunlar özelleştirilecek ve bu özelleştirmenin akabinde daha verimli çalışmaya devam edecek. İlimize, ülkemize daha faydalı hale gelecek. Fabrikayı alan yatırımcı özelleştimeden dolayı belli bir miktar para yatıracak. Hiçbir yatırımcı kapatılacak fabrika için bedel ödemez. Çalıştırmak için bu parayı yatırır. Fabrikamız özelleştirildikten sonra umarız daha işler bir hal kazanır.
Güçlü bir firmanın alması halinde fabrikaya yatırım yapılarak daha fonksiyonel, ilimize ve ülkemize daha faydalı bir noktaya taşınacağını düşünüyoruz. Belki fabrika özelleştirmeden sonra şeker üretiminin yanı sıra ek yatırımla şeker ürünlerinin üretimi de yapılır bir noktaya gelebilir. Mesela bisküvi ve çikolata fabrikası gibi yan iş kollarını da içeren bir firma alır ve daha verimli şekilde çalıştırır. Zaten alıcı olmazsa bacası tütmeye devam eder. Devletimiz işletmeye devam eder.
Biz dışarıdan çalışma yapanların olduğunu duyuyoruz. Ama temennimiz en iyi şekilde çalıştıracak bir yatırımcının, firmanın almasıdır. Keşke bizim yerli yatırımcılarımız yada yerli birliktelikler sonucu oluşacak bir konsorsiyum fabrilayı alsa ve işletse. Bu bizi mutlu eder. Ama ihale herkese açık.
Çiftçileri ilgilendiren kısım kotaların korunması. Özelleştirilirse belirlenen kotalar korunacak. Yalnız bu yıl dışarıdan 90 bin ton pancar geldi. Burada çiftçilerimizde görev düşüyor. Onların bu kotaları doldurarak pancar üretmeleri lazım. Çiftçilerimizi ilgilendiren bir diğer konu ise fiyattır. Yıl içerisinde belirlenecek taban fiyatlarını fabrikayı alan işletmeci değil, hükümetimiz belirleyecek. Alan firma dolayısıyla istediği şekilde fiyat belirleyemeyecek. Bir taban fiyat oluşturulacak ve bunuda devlet belirleyecek. Çalışan yönünden baktığınızda ise hiçbir sıkıntı yok. Onlar isterlerse devam edecek, istemezlerse diğer kamu kuruluşlarında aynı haklarla çalışmaya devam edebilecekler. 5 yıl çalışma garantisi var. Ama yatırımcı bence 5 yılın sonunda yine çalıştırmak durumunda çünkü oraya yatırım yapacak. Belirli bir masrafta yapacak. Kimse bu kadar kısa bir süre için yatırım yapmaz.”
“ÜLKEMİZİN BAŞISAĞOLSUN”
Afrin operasyonunda şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Arif Demirel’e bir kez daha rahmet dilediğini de söyleyen Doğan Ünla, “Ailesine sabır ve baş sağlığı, gazilerimize de acil şifalar diliyoruz. Ülkemizin ve Kastamonumuzun başısağolsun. Şu an Afrin’de mücadela eden bütün Mehmetçiklerimizin Allah yardımcısı olsun” dedi.