Küçüksu göletini hayata döndürme savaşı verdiler
Taşköprü Küçüksu göletinin bozulan vanaları, Türkiye’de çok az uygulanan, güçlük derecesi çok yüksek ve meşakkatli bir yöntemle sualtına inilerek onarıldı.
1983’ten bu yana bölgenin sulama ihtiyacını karşılayan göletin yeniden çalışır duruma gelmesi ve yıkılma tehlikesinin atlatılması hem Özel İdare’ye hem de köylülere derin bir nefes aldırdı.
Yaklaşık 1 milyon metreküp depolama havzasına sahip Küçüksu göletinden vanaların bozulması nedeniyle su tahliyesi yapılamayıp tarım arazileri sulanamayınca kolları sıvayan Özel İdare, çözümü güçlük derecesi fazla bir yönteme başvurmakta buldu.
Vanaların onarımı için gerçekleştirilecek sualtından müdahale operasyonunda, anlaşmaya varılan firmanın dalgıçları görev yaptı.
Borulara hava verilerek yeri tespit edilen bacanın bulunduğu 15 metre derinliğindeki noktaya dalış yapan dalgıçlar, görüş mesafesinin sıfıra yaklaştığı ortamda kapak için ölçü aldı.
290 kilo ağırlığındaki metal kapak Sanayi Sitesi’nde yapıldıktan sonra özel aparatlarla su altına indirildi ve su geçişini sağlayan baca kapatıldı. Dalgıçlar daha sonra vanaları çıkartarak yeni vanaları yerine taktı.
Küçüksu Köyü Muhtarı Kemal Sarıdemir, çok özel ve ince bir işi başarıyla tamamlayan Kastamonu İl Özel İdaresi’ne teşekkür etti.
Göletin bozulan vanaları nedeniyle sulama yapamadıklarını belirten Sarıdemir, “İl Özel İdaremize durumu bildirdik, ilgilendiler ve kısa sürede yaptılar. Artık arazilerimiz tekrar sulanabilecek hale getirildi. Dalgıçlarımız geldi suya girdi tamirini yaptılar. Çok zor bir işti. 4-5 gün uğraştılar. Çok mücadele ettiler.” dedi.
Yaklaşık 2 bin dekar arazinin göletten sulandığını dile getiren Sarıdemir, “Vanalar bozulup, yağışlar artınca gölete su seviyesi tehlikeli boyuta ulaştı. Özel İdare tamir ettirdi ve göletin yıkılma tehlikesi de ortadan kalktı” diye konuştu.
Göletin 1983 yılında yapıldığını belirten köy sakinlerinden Şaban Aslan ise “O tarihten beri sulamada kullanıyoruz. Bu sene temmuz aylarında vana bozuldu, sulama yapamadık. Mahsullerimiz biraz yandı. Var olsun yetkililerimiz, devletimiz yardımcı oldu ve yapıldı. Şu an faal durumda. Artık bir patlama durumu da kalmadı” diye konuştu.
Firma yetkilisi Adnan Özçelik de su seviyesinin sınıra dayanması nedeniyle göletin vanalarının bir an önce tamir edilmesi gerektiğini söyledi.
Özel idare ile yapılan görüşmeler sonucu bölgeye gelerek çalışmalara başladıklarını ifade eden Özçelik, şunları kaydetti:
“Bahsedilen iş her zaman rastlanan bir iş değil. Su altı çalışmaları riskleri olan bir iş. Göletin yapısını inceledik. Son derece eski bir göletti. Barajlarda 5-6 metreden sonra görüş bozuluyor su altında dalgıçlar bir şey göremiyor. Dalgıçlar dalış yaptı, su altında hareket ettikleri için görüş tamamen kayboldu. Ters taraftan hava basarak önce bacanın yeri tespit edildi. Ardından bacaya yapılacak kapak için ölçü alındı. Yaklaşık 290 kilogram kapak dalgıçlar tarafından su altına indirilerek baca kapatıldı.”
İşin bir çok riski olduğunu anlatan Özçelik, “Yaptığımız hesaplara göre kapağa 36 ton yük binecekti. Ekibimiz kapağı yerleştirdikten sonra süratle vanalara geçtik. Vanaların değişimini süratle yaparak teslim ettik. Bu süreçte Özel İdare yetkilileri her açından bize büyük destek vererek, işin sorunsuz tamamlanması için ellerinden geleni yaptı.”dedi.
Proje yetkilisi Taylan Özçelik, görüş mesafesinin su altında 10 santimetreye kadar düştüğünü ifade ederek, “En önemli konu bacanın bulunmasıydı. Kendi geliştirdiğimiz yöntemle bacanın yerini tespit ettik. Su basıncı ve riskler hesaplanarak zamanla yarışıldı. Ortaya çıkan aksaklıklar kısa sürede çözüp gölet tamir edildi” diye konuştu. (Haber Servisi)