- “Bakanlık, ‘arsa satın’ diyor”
İl Özel İdaresi’nin 2017 yılı faaliyet raporunun görüşüldüğü oturumda konuşan Vali Yaşar Karadeniz, İçİşleri Bakanlığı’ndan ödenek istediklerinde, “Özel İdare arsası satın. Arsa satışı sizin maddi imkanınız. Neden kullanmıyorsunuz?” cevabı aldıklarını söyledi ve “Satış konusunu bu kadar tartışılmasını anlamış değilim” dedi.
- Hazine ve Belediye örneği
Vali Karadeniz, Hazine ve belediyelerin de taşınmazlarını gerek duyduğunda ve müşteri bulduğunda sattığına dikkat çekti ve “Biz satınca ne fark ediyor? Diğerleri tartışılmıyor da Özel İdare yapınca neden tartışılıyor? Parselle ilgili özel bir durum varsa zaten değerlendirilir.” dedi.
Vali Yaşar Karadeniz, İl Özel İdaresi’ne ait 153 taşınmazın satışıyla ilgili olarak ilk kez değerlendirmelerde bulundu.
İl Özel İdaresi’nin 2017 yılı faaliyet raporunun görüşüldüğü oturumda konuşan Vali Yaşar Karadeniz, Hazine ve belediyelerin de taşınmazlarını gerek duyduğunda ve müşteri bulduğunda sattığına dikkat çekti ve “Biz satınca ne fark ediyor? Diğerleri tartışılmıyor da Özel İdare yapınca neden tartışılıyor?” dedi.
İçİşleri Bakanlığı’ndan ödenek istediklerinde, “Özel İdare arsası satın, arsa satışı sizin maddi imkanınız. Neden kullanmıyorsunuz?” cevabı aldıklarını belirten Vali Yaşar Karadeniz, “Satış konusunu bu kadar tartışılmasını anlamış değilim. İçişleri Bakanlığı’ndan ne zaman ödenek istesek ‘ne kadar Özel İdare arsası satınız. Arsa sizin maddi imkanınız. Niye kullanmıyorsunuz?’ cevabı alıyoruz. Hazine müşterisini buldukça arsalarını satıyor. Belediyeler de aynısını yapıyor. Özel İdare yapınca ne fark ediyor? Onu çözmüş değilim. Diğerleri yapınca tartışılmıyor da Özel İdare yapınca neden tartışılıyor?. Parselle ilgili özel bir durum varsa zaten değerlendirilir. Alınan karar bizim açımızdan bir yetkidir. O yetkiyi aldıktan sonra hangi şartta uygulanacağı da Encümen’de belirlenecektir. Belli bir fiyata müşteri bulunursa satılacak, bulunmazsa satılmayacak. Oradakiler daha ucuza isteyebilir ama biz verir miyiz?” diye konuştu.
Taşköprü kaymakamlık binası yapmak için eski kaymakamlık binasının arsasını satışa çıkardıklarını, her zaman devletin ve Kastamonu’nun menfaatini kolladıklarının bilinmesini isteyen Vali Karadeniz, “Taşköprü İGM üyeleri iyi bilir. Eski kaymakamlık lojmanın arsası var. Taşköprü kaymakam binası için arsa bulunmadığını bakanlığa bildirdik. Bunun için ödenek talebinde bulunduk. Cevap ‘eski lojman arsasını satın, parasıyla yeni lojman yapın’ oldu. Bedel belirlendi. İki defa ihaleye çıktı. İstediğimiz fiyat verilmediği için satılmadı. Arsanın değeri geriye değil, ileriye gider. Ev olsa farklı olur ama arsada durum böyle. Menfaatleri korumak her zaman bizim önceliğimizdir. Menfaatleri koruyarak, en fazla hizmeti vermek ise ikinci önceliğimizdir. İki amacı birleştirerek yetkinin kullanımı var. Tartışılacak bir şey yok” dedi.
Merkez Ortaokulu’nun arsası için değişik teklifler geldiğini ancak kendisinin bu teklifleri reddettiğini hatırlatan Vali Yaşar Karadeniz, şunları aktardı:
“Merkez Ortaokul ile ilgili bana teklifler geldi. Tekliflere verdiğim cevap biliniyor. Okul yeriyse okul yeri olarak kalmalı. Çok da kıymetli bir yer. Bir şehirde, şehir kültüründe, şehrin içindeki fonksiyonlarla oynamamak gerekir. Bir okul olan yeri spor salonu yapalım, spor salonunu yarın yeşil alan yapalım. Kadim bir şehirde bunlar doğru değil. Parksa park olarak nesiller boyu gitmeli. Okulsa okul olarak kalmalıdır. Geçmişten beri gelen kültürü olan şehirlerin yapmış olduğu da budur. Bizimde yapmamız gereken budur. Kastamonu’nun otoparka ihtiyacı var. Merkez Ortaokul yerine otopark yapalım, olmaz. Otopark ihtiyacı varsa, o ihtiyaç başka bir şekilde giderilir. Okul yerinde giderilmemelidir. Satış imkanı olan yerleri satmak, Özel İdare ve kamu menfaati açısından uygundur. Dün vazgeçilen yerlerden birinin satışı yapılsa yaklaşık 8 yada 10 kilometre BSK’lı yol yapılacaktı. Aylık 2 bin lira kira alıyoruz. Kira bedelinin en az 10 bin liradan başlaması gereken bir yer. Konuşup, tartışmak gerekiyor. Hedefler çerçevesince yürümemiz gerekir ki daha hızlı daha güzel çalışmalar yapalım”
“KÖYLÜ NET CEVAP BEKLİYOR”
Köy yollarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Vali Yaşar Karadeniz, bu konu hakkında da şunları söyledi:
“Geçen yıl Kastamonu’yu tanıma anlamında çok kıymetli bir yıldı. En önemli gündem maddelerimizden birisi Köylere Yönelik Hizmet Götürme Birliği oldu. Nelerde ve nasıl yanlışlarımız var, bunları irdeleyip tespit ettikten sonra rasyonel ve akılcı çözümler bulması gerektiğinde hem fikir olduk. 9 bin 300 kilometrelik köy yollarının tamamını herklesin istediği standartlara getirebilme, yapma şansımız yok. Daha önceki yıllarda olduğu gibi sati kaplama yoluyla gitmekte doğru değil. 500 kilometrelik yolun yamasını bütçelendirebildik. Bin 500 kilometreye de çıkarmayı hedefliyoruz. Toplam yol ağımız 3 bin kilometre. 3 bin kilometrenin hepsini yapamıyoruz. Sati kaplama olan yola senede üç defa bakmak lazım. Kış çıkışında, yazın çok sıcak havalarda ve kışa hazırlık sürecinde bakım gerekiyor. Ve bu programın 9 bin kilometre olması lazım. Bunu sağlayamıyoruz. Bütçemiz yetersiz. Bütçemiz yetersizliğinden de ziyade yol ağımız çok fazla. Geriye dönük tekrar bakım ihtiyacını doğurmayacak nitelikte yol yapmalıyız. Az yapacağız ama planlı bir şekilde ilerleyeceğiz. Bizim köylümüz hemen yolu yapılsın istemiyor. Yol yapılacaksa 3 yıl sonra yapılacağı söylensin ama 3 yıl sonra mutlaka yapılsın istiyor. Bu şekilde bir strateji belirleyip plan yaparsak insanımıza anlatabilirsek, vatandaş memnuniyetini arttırma noktasında çok mesafe alacağız. Vatandaş yolu için önce muhtara, sonra idarecilere soruyor. Ayağımızı yorganımıza göre uzatıp gitmek zorundayız. Vatandaşa bu yıl yol yapılacak dediysek, bu yıl mutlaka yapılmalıyız. Yol yapılamayacaksa o programa yazılmamalıdır. 130 kilometrelik BSK ağırlıklı ve beton yol yapacağız. Nüfus kriteri, köy yolu ağı uzunluğu ve asfalt oranları baz alınarak üç farklı kriter ile hangi ilçeye ne kadar yol yapılacağı belirlendi. Bundan önce İl Özel İdare’nin yapısı bunu hazırlıyordu, vali onayında yapılıyordu. Artık ilçeler önceliklerini kendileri belirleyerek üç alternatif öneriyorlar. Bir işin düzgün gitmesi için o işe düzgün başlamak lazım. O işe düzgün başlanamıyorsa o işi düzeltme imkanı olmuyor. Vatandaş nerede açık kapı görürse girmek isteyecektir. Sadece bizim vatandaşımıza özgü değil, yurt dışında da olur. Amaç bağcıyı dövmek değil. Yıkım kararı gibi şikayetlere meydan vermemeliyiz. İdare olarak eksiğimiz her mahalle seçiminden sonra yeni seçilen muhtarları, İGM üyeleri, belediye meclis üyeleri hizmet için eğitime alınması gerekir. Muhtarımızdan beklentimiz var ama hangi hareket içinde nasıl tepki vereceğini bilmeleri gerekir. Geçen yılın iyi geçtiğine inanıyorum. Sorunlu, önü tıkanmış gözüken projelerin çözüme kavuşturulması ilimiz adına önemli bir gelişmeydi”
TÜRK DÜNYASI ETKİNLİKLERİ
Türk Dünyası etkinlikleri ile ilgili de değerlendirme yapan Vali Yaşar Karadeniz, “Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmemiz Kastamonu için ciddi bir fırsattır. Bu fırsatı ilimizin tanıtılması adına iyi değerlendirmeliyiz. Öyle teklifler geliyor ki bir çok etkinliğin Kültür Başkenti çalışmaları içine alınması isteniyor. Kastamonu’da birilerini memnun etmek için çalışma yaparsak bu yılı boşa geçirmiş oluruz. Kastamonu’da neyin ne tür fırsatların olduğunu buraya gezmeye gelenlerin neleri bulabileceği konusunda tanıtım yapacaksak hedef kitlemizde Kastamonulu olmayanlar olmalı. İzmirli, Antalyalı, Denizlili, Adanalı, Ankaralı, İstanbullulara tanıtım yapılmalıdır. Burada etkinliğin programa alınması Kastamonu’ya bir şey kazandırmaz. Sadece o etkinliği yapanları daha fazla mutlu eder. Bu yılı da çok iyi geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum makro hedefte hepimizin birlik ve bütünlük içinde hareket etmemiz gerekiyor” dedi.