Türkiye Bisiklet Federasyonu’nun 2021 yılı faaliyet programında yer alan Türkiye Yol Bisikleti Şampiyonası’na ilimizi temsilen 9 sporcu katıldı.
Yarışlar sonunda Elit A kategorisinde yarışan Erkan Güngör, yarışı beşinci tamamlayarak Milli takım forması altında mücadele etmeye hak kazandı.
Konya’nın ev sahipliğindeki Yol Bisikleti Şampiyonası 18- 20 Haziran 2021 tarihleri gerçekleşen yarışlar sonrasında Bisiklet İl Temsilcisi ve Antrenörü Özden Karagülle açıklamalarda bulundu.
Karagülle, bisiklet camiasında 40 yıldır bulunduğunu vurgulayarak, en kötü organizasyonun olduğu bir yarışı geride bıraktıklarını söyledi.
Karagülle, tek mutluluklarının Güngör’ün Milli takım bileti alması olduğunu aktardı. Antrenör Karagülle ayrıca öz eleştirilerde de bulundu.
Özden Karagülle’nin açıklamaları şu şekilde:
“20 yıla yakını yarışmacı olarak diğer yıllarda da antrenör olarak olmak üzere 40 yıldır bisiklet sporunun içindeyim. Hayatımda gördüğüm en kötü Türkiye Şampiyonası’nı geçirdik. Hakemlerin usta hakemlerden seçilmeyişinden dolayı, yarış sonrasında yapılan derecelendirmeler hatalı oldu. Yanı sıra yarış güzergahının da yanlış hesaplanmasıyla sıkıntılı bir yarış oldu. Birinci gün saate karşı yapılan yarışlarda, sporcularımız iyi bir performans göstermesine rağmen, yarışın dereceleri iki gün sonra gece açıklandı. Ancak hesaplayabildiler. Onların da alayı yanlış. Yapılan kilometre, ortalama sürat ve sporcunun bitiriş derecesi asla birbirini tutmuyor. Bunu sadece ben değil diğer illerdeki antrenör arkadaşlarımız da bu sonuca isyan ettiler. Birçok kişinin hakkı yendi, gerçek derecelere hala kavuşmuş değiliz.”
“BU KADAR TEKNOLOJİNİN OLDUĞU YERDE…”
“Türkiye şampiyonası yılda bir kez yapılıyor. Eskiden bu kadar teknoloji yokken, çok başarılı antrenörler varmış. Hepsini çok aradık. Çipli sistemin olduğu, teknolojinin ileri olduğu ortamda, yarışlar biter bitmez on beş dakika içinde sonuçlar veriliyor. Bizde 2 buçuk gün geçti, sağlıklı sonuca ulaşamadık. Biz Kastamonu’da yaptığımız yarışlarda hemen sonucu açıkladık çünkü bu konuda ben çok hassasım. Burada emek var, kimsenin emeğinin çalınmaması gerekiyor. Bisikletin üstünde herkes can çekişiyor, alın teri var. Burada tecrübeli isimleri hakem yapmazsan emeği heba etmiş olursunuz. Kastamonu’daki yarışlarda ben buna çok özen gösteriyorum. Tecrübeli, bu işi defalarca deneyimlemiş hakemleri davet ediyorum. Bu sene İnebolu yarışlarında da bize müdahil oldular ama yine çok direttik, usta hakemler noktasında. Şaibeye açık bir şey olduğu zaman yapılan işin kıymeti kalmıyor. En önemli şey insanların emeğini çalmayacaksın. Emeğe saygı duymayan kişiler bu işlerle uğraşmayacak. İşi bilmiyorsan gidip öğreneceksin, öğrenmeyi gözün almıyorsa yapmayacaksın.”
“BİRÇOK ŞAİBELİ DURUM…”
“Yol yarışında birçok şaibeli durum ortaya çıktı. Görüntüleri bende ve diğer antrenör arkadaşlarımda var. Arabayla çekme-itme, usul kurallarına uymayan birçok davranış, saate karşı pozisyon kazanma gibi birçok durum yarışın içinde mevcut ve görüntüleri elimizde. İtiraz ettiğimizde hakemlerin yanıtsız kaldığını gördük. Hakemlerle düzgün bir iletişim kuramadık.”
“TEK SEVİNDİREN DURUM MİLLİ TAKIM BİLETİ OLDU”
“Bizi sevindiren tek olay, Elit A’da yarışan Erkan Güngör’ün üçüncü olmasına rağmen beşinci yazılmasına karşın Milli takım biletini alması oldu. Takım olarak saate karşı yarışlarda iyiydik. Sporcularımız ellerinden gelen en iyi dereceleri verdiler. Biz yokuşlu bir memleketteyiz, yokuş çıkmak bizim sevdiğimiz durum, yarış yaptığımız yer dümdüzdü, bunun dezavantajını yaşadık. Yanı sıra bizim hileyle hurdayla işimiz de yok, yapabildiğimiz en iyi dereceleri yaptık. Yol yarışlarında ise iyi değildik. Birinci gün çok yıprandık, ikinci gün maksimum tempoyu yakalayamadık. Kastamonu’da yağışın olmasından dolayı deniz seviyesinde kamp yapmak zorunda kaldık, sıfır seviyesinden yüksek rakıma çıkınca da sıkıntı yaşadık. Bunlar bizi hep etkileyen faktörler. Kastamonu’da çalışma yapıp gidebilseydik performansımız bir iki tık iyi olabilirdi. Bundan sonraki yarışlar için Kastamonu’da çalışma yapacağız, önümüzdeki yarışlarda daha iyi olacağız. Her durumun da ötesinde, bu yarış organizasyon olarak sıkıntılarla dolu bir yarıştı. Her şeye rağmen Milli takıma bir sporcu gönderebildiğimiz için mutluyuz.”
HARCİRAH ELEŞTİRİSİ
“Bu işi çok destekleyen ve maddi olarak çok rahat olan takımların bulunduğu yarışta, bizimki ciddi başarıdır. Bize destek veren bir elin parmağını geçmiyor. Aldığımız harcırah harcadığımız parayı kesinlikle karşılamıyor. Verilen harcırahla 3 öğün yemek, bir gece de yatacak yer bulmak kesinlikle imkansız. En ucuz otelin, en ucuz yemeği arıyoruz. Söylemekten yoruldum, kimse destek vermek zorunda da değil. Ama desteksiz bir memlekette bu işleri yapmak gerçekten zor. Sosyalleşmek sosyalleşmek deniyor, bu harcırahla ne kadar sosyalleşilir bunu da merak ediyorum, harcırahı belirleyenler kendileri bu işi yaparlar mı onu da merak ediyorum. Karınca kararınca destekleyenler var. İl Müdürümüz Reşat Asrak elinden geleni yapıyor. Sayın Cengiz Aygün’e, kamp yapmamıza vesilen olan Aşkın Karahan’a, bize minibüsünü veren Tuğrul Dellaloğlu’na teşekkürler.”