Mine Özgür’ün, önceki gün aramızdan ayrılan duayen eğitimci Özdemir Tan’la 2008 yılında yaptığı söyleşiyi merhum hocamızın anısına bir kez daha yayımlıyoruz.
EĞİTİMCİ ÖZDEMİR TAN İLE DOLU DOLU GEÇEN 69 YILINI KONUŞTUK
Yüreğinin derinliklerinde duyumsadığı heyecan hareketlerine yansıyordu.
Hızlı adımlarla geldi, çantasını açıp, içinden çıkardığı dört dosyayı masaya bıraktı.
Bitmez tükenmez enerjisi, verdiği uğraş ile tanıdığımız Özdemir Tan Öğretmen’in yaşamının sayfalarında dolaşıyoruz. Özenle arşivlediği takdir, teşekkür belgeleri, ödüller, diplomalar, sertifikalar, kaleme aldığı yazıların dosyalarına bakarken, Özdemir Hoca anlatmaya başlıyor.
1939 yılında Kastamonu’nun Araç ilçesinde doğan Özdemir Tan, 1957 yılında Kastamonu Göl Öğretmen Okulu’nu bitirerek öğretmenlik mesleğine adım atmış.
Abdülhakhamit, İsfendiyar Bey, Gazi Paşa okullarında 15 yıl öğretmenlik, Atatürk İlköğretim okulunda 17 müdür olarak görev yapan Tan, 23 Ağustos İlköğretim okulunda Türkçe, müzik, Kız Öğretmen okulunda Eğitim Teknolojisi, Endüstri Meslek Lisesi’nde Cumhuriyet Tarihi derslerinde öğrencilere bilgilerini aktarmış ve Üniversiteler Arası Sınav Komisyonu’nda görev almış.
Özdemir Öğretmen, öğrencilerine harfleri, sesleri yan yana getirip sözcükler oluşturmayı öğretirken, bir taraftan da yeni bilgilerle donanmayı sürdürmüş.
Radyo onarım, Projeksiyon aletleri ve okul sinema makinelerinin kullanılması, Besin beslenme ve İngilizce kursu alanlarında sertifikalara sahip.
Olağanüstü Hal Bölge Valisi Aydın Arslan, Cumhuriyet Senatosu Başkanı Tekin Arıburun’un da arasında bulunduğu bir çok kişiden gelen kutlamalar, mektuplar ve eğitimci olarak aldığı takdirnamelerin yer aldığı dosyadan diğerine geçiyoruz.
1983 yılında dışarıdan Kastamonu Eğitim YüksekOkulu’nu bitiren Tan, spor ve folklorla da ilgilenerek, görev yaptığı okullarıyla bir çok yarışmaya katılmış.
1983 yılında Kastamonu’dan yılın öğretmeni seçilerek, Ankara’da Kastamonu’yu temsil etmiş. 1989 yılında öğretmenlerarası turizm konulu yazı yarışmasında “Türkiye Dokuzuncusu” olmuş.
Meslek yaşamının 32. yılında emekli olup, 1991 yılında yapılan çevre konulu araştırma yazısında emekli öğretmenler kategorisinde Türkiye Birinciliğini kazanmış.
Atatürk ve Şerife Bacı heykelini yaptırma komitesi üyesi, Cumhuriyetin 50. Yılı Yıllığı hazırlama ve basım komitesi üyesi Çocuk Dergisi çıkartılmasında öncü olan Özdemir Tan, Nasrettin Hoca Manzum Fıkraları’nı hazırlamış.
1964 yılında kutlanmaya başlanan Şapka Kutlama Komitesi’nde 30 yıla yakın görev alan Tan, “Ülkeme, memleketime yararlı bir şekilde komite üyesi arkadaşlarımızla sahip çıkmaya çalıştık” diyor.
Uzman, folklor araştırmacısı kardeşi Nail Tan ile birlikte hazırladıkları “Gurur Kaynağımız Kastamonulular” kitabının 6. cildi tamamlandı. 7. cilt çalışmaları sürüyor. Kastamonu Kent Tarihi Müzesi ve Resim Fotoğraf Müzesine eser bağışlayarak katkıda bulundular.
Yıllar önce Japonya ile işbirliği yaparak Kastamonu’nun tanıtımına farklı bir açılım sağlayan Özdemir ve Nail Tan Tokyo’da düzenlenen Türk Haftasında ve Tokyo Üniversitesi Öğretim Görevlisi Bayan Koshiba’nın Japonca yayınlanan kitabına Kastamonu ve Türk kültürü ile ilgili bilgi desteği sağlamışlar.
Özdemir Öğretmen; “Emekli adamsın. Evde otur, keyfine bak” diyenlere karşın inatla doğru bildiği tüm değerler için uğraş vermeyi sürdürüyor.
Yaşamının belli dönemlerini kaleme alan Özdemir Hoca, bir anı kitap hazırlığı olup olmadığını sorusunu; “Allah nasip ederse ilerde yapacağım” diyerek yanıtlıyor.
Okuyuculara da söyleyecekleri var:
“Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi Türk Milliyetçisi olarak yetiştirmek, örnek olarak da en büyük Türk Mustafa Kemal Atatürk’ü örnek alıp, devletimizi, milletimizi, Türk Bayrağını, anayasal düzeni koruyup kollayan gençler yetiştirerek Türkiye’nin geleceğinin ayakta tutulmasının mümkün olacağı kanaatiyle Kastamonulu hemşerilerime, vatandaşlarımıza sonsuz saygı ve sevgiler.”
MİNE ÖZGÜR