Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, “En kısa sürede yer tespiti yapıp, Oyuncak OSB’yi kuracağız, bunda kararlıyız” dedi…
Aranan yer “Kalkınmada Öncelikli Bölge” olduğuna göre, Kastamonu tam da biçilmiş kaftan değil mi?
Bakanlık ülkemizde yüzde 53’ü İstanbul’da, yüzde 62’si Marmara Bölgesi’nde faaliyet gösteren oyuncak üreten firmalar ile ciddi bir işbirliğine girip, fabrikaları bir araya toplamayı, Nasrettin Hoca’dan Keloğlan’a, bu sayede yerli oyuncak sektörünü geliştirmek istiyor…
Bu istekte hem kültürel misyon hem de Çin sultasını kırma amacı önemli yer tutuyor.
Ancak oyuncak üreten firmalar Marmara dışına çıkmayı, hele hele uzak bir bölgeye gitmeyi hiç ama hiç istemiyorlar…
Orta yolu bulmanın, iki gönlü bir etmenin peşindeki Bakanlık, Marmara bölgesine çok uzak olmayan, ulaşımı kolay, ancak “Kalkınmada Öncelikli” olan bir bölgede Oyuncak OSB’yi hayata geçirmeye kararlı mı kararlı.
Bakanlık yer arıyor…
İstanbul’a en yakın kalkınmada öncelikli yörelerden biri diyebileceğimiz Kastamonu alternatiflerden biri olamaz mı acep?
Hazır, Kastamonu OSB’yi genişletmek için Milli Emlak’a görüş sorulmuşken, Tapu, DSİ, Orman, İl Özel İdaresi, Tarım, Karayolları görüş bildirmeye hazırlanırken, kamulaştırma bedeli el yakarken…
Ne bileyim şansımızı denemekte fayda var diye düşünüyorum.
•••
Not 1: Madem yeni kampanya dönemi başladı, Kastamonu Şeker Fabrikası’nın da bünyesinde bulunduğu Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’nin özelleştirme sürecine dair bilgilerimizi bir kez daha hatırlayalım istedim…
“Yılan hikayesi” denen bu olsa gerek.
Şeker ve şekerin yan ürünleri olan küspe, melas üretimi, alkol, makine, tesis üretimi yapan, 25 Şeker Fabrikası, 5 Makine Fabrikası, 1 Tohum Fabrikası, 1 Elektromekanik Aygıtlar Fabrikası, 1 Şeker Enstitüsü sahibi olan, 2 milyar 117 milyon 996 bin 728 lira ödenmiş sermayesi bulunan, 30 Haziran 2015 tarihi itibarıyla 70 milyon 361 bin lira kar eden ve aynı tarih itibarıyla yüzde 56 pazar payına sahip olan şirket…
15 yıldır tepesinde “özelleştirme” kılıcı ile birlikte yaşıyor.
Özelleştirme kapsamına alındığı ilk tarih 20 Aralık 2000…
Özelleştirme Yüksek Kurulu 08 Ekim 2007 tarihinde özelleştirme programına aldı. Danıştay 12 Haziran 2008’de yürütmeyi durdurdu. Özelleştirme Yüksek Kurulu 12 Ağustos 2008’de özelleştirme programına aldı. 10 Ağustos 2010’da ÖYK kararı ile özelleştirme süresi 31 Aralık 2011’e kadar uzatıldı. 18 Ağustos 2011’de ÖYK Kararı ile özelleştirme süresinin 31 Aralık 2014 tarihine kadar tamamlanmasına karar verildi. 15 Aralık 2014’te ÖYK kararı ile özelleştirme süresinin 31 Aralık 2016 tarihine kadar tamamlanmasına karar verildi. Portföy B ve Portföy C Şeker fabrikalarının satışı için çıkılan ihale ÖYK’nın 9 Ekim 2012 tarihli kararı ile iptal edildi.
Önümüzdeki yıl…
Şeker için oldukça sıcak bir yıl olacağa benziyor.
Not 2: Fırsat buldukça yazmaya çalışıyorum, ülkemizdeki köklü üniversitelerin öğrenci mevcutlarını azaltıp, bunun yerine bilimsel mecralarda büyüme hedefiyle yol kat ettiklerini…
Akademik yıl açılış töreninde İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ak bakın ne demiş: “2015 yılı öğrenci kontenjanlarımızda azaltmaya gittik. Bu, her yıl devam edecek. Amacımız İstanbul Üniversitesi’ni lisansüstü merkezli eğitim veren, ülkemizdeki üniversitelerin öğretim üyesi ihtiyacını ve iş dünyasının nitelikli insan kaynağını temin eden bir yapıya dönüştürmek”.
Üzerinde kafa yorulacak…
Hatta rehber alınacak sözler.