Terminale hücum
• Üniversitelerin koronavirüs önlemleri kapsamında üç hafta kapatılmasıyla birlikte Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi kentimizde de üniversite öğrencileri otobüs terminaline hücum etti. Yazıhaneler önünde uzun kuyruklar oluştu.
Korsan taşımacılık
• Otobüs yazıhanelerinde bilet kuyruğu yaşanırken, bir an önce gitme isteğindeki öğrencilerin yarattığı talep üzerine devreye bir misli fiyat çeken minibüsler girdi. Yolcuyu kapanın şehirlerarası taşımacılık iznine bakmaksızın yola düşmesiyle birlikte şikayet ve denetimlerin gelmesi de bir oldu.
Öğrenciler dertli
• Memlekete dönme yolunda bilet bulamama sorunu ile birlikte ilaçlanan yurtlara girememe gibi çifte sorunla karşılaşan öğrenciler mağduriyet yaşarken, Belediye’nin terminaldeki firmalarla ek sefer düzenlemeleri konusunda çalışma yaptığı belirtildi.
İlk darbeyi cafeciler yedi
• Taşımacılık sektöründe yaşanan bu hareketlilikle yüzler gülerken, özellikle Kuzeykent’te bir koloni oluşturan ve ana müşterisi öğrenciler olan cafe ve benzeri işyerleri ise koronavirüsün darbesini yiyen ilk esnaf grubu oldu.
Üniversitelerin 16 Mart itibariyle 3 hafta tatil olacağının açıklanmasının ardından Kastamonu Üniversitesinde okuyan öğrenciler, memleketlerine gidebilmek için otogara akın etti ve otobüs yazıhaneleri önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Bilet bulabilen öğrenciler memleketlerine gitme sevinci yaşarken, bilet bulamayan öğrenciler ise otogardan hüzünlü ayrıldı.
Bu noktada devreye öğrencileri Ankara’ya ulaştırma noktasında giren minibüsler ortaya çıkan ihtiyacın bir bölümünü karşıladı karşılamasına ama hemen ardından gelen “korsan taşımacılık” şikayetleriyle birlikte trafik ekiplerinin denetimleri başladı.
Şehirlerarası Otobüs Terminali Müdürü Fatih Yaman, Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu’nun talimatları doğrultusunda harekete geçtiklerini söyledi.
Kastamonu Üniversitesi’nde öğrenim gören ve memleketlerine dönmek isteyen öğrencilerin sorun yaşamamaları için her türlü önlemi aldıklarını ifade eden Fatih Yaman, “Belediye Başkanımızın talimatları ile ülke genelinde alınan okulların tatil olması kararı ile çalışma başlatıldı, önlemlerimizi aldık. Firma sahiplerimizle bire bir görüştük. Bu süreçte hepsinin hassasiyet göstermesi konusunda talimatlarımızı verdik. Şu anda terminalimizde yoğun bir kalabalık var. Ama biz belediye olarak tüm tedbirlerimizi aldık. Bu yoğunluğun 1 hafta daha sürmesinin bekliyoruz. Firmalardan aldığımız bilgiler doğrultusunda ek sefer çalışmaları devam ediyor” dedi.
Okulların tatil edilmesinden dolayı sefer yoğunluklarının arttığını belirten firma sahibi Ümit Çatal ise, kimsenin mağdur olmaması için ek seferler açtıklarını söyledi.
Arabalarını yollardan geri çevirdiklerini söyleyen Ümit Çatal, “Kimse mağdur kalmadı. İnşallah kimse hastalanmaz. Bu virüs olayı da kısa zamanda kapanır. Devletimiz bu konuda tüm tedbirleri alıyor. Bizim ülkemizde bu olay diğer ülkelere oranla daha az. İnşallah kimseye bir şey olmaz” diye konuştu.
Öğrencilerden Gülsüm Altun da, tatil haberini aldıklarını ve çok sevindiklerini dile getirerek, “Biz tatil haberini aldık. O zaman dışarıdaydık. Hemen yurda geldik. Bileti internetten almaya çalıştık. Yoğunluktan dolayı sistem kapandı. O yüzden otogara geldik. Bilet almaya geldik ama galiba alamayacağız” şeklinde konuştu.
Öğrencilerden Çiler Barış ise, “Ben Erzincan’a gideceğim. Bilet bulamıyorum. Tosya’dan aktarmalı gideceğim. Telefon ediyorum ama telefonlara çıkan olmuyor. Erzincan’a aradım ama orada da bilet yokmuş. Ankara aktarmalı gitmek istiyorum ama her tarafa sordum bilet yok. Gerçekten sefalet içerisindeyiz. Yurtlar ilaçlandı. Yurda da alınmıyoruz. Hepimiz dışarıda bekliyoruz. Kaç saattir dışarılardayız. Dışarısı soğuk ve ne yapacağımızı bilmiyoruz” diye konuştu.
Öğrenci Reyhan Özen de, “Ben Ankara’ya gideceğim ama bilet yok.
Firmalar ek sefer çıkaracağını söylüyor ama galiba çıkaramayacaklar. Bu haftanın biletleri satılmış ve haftaya vereceklerini söylüyorlar. Sanırım burada kaldık” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerden Ömür Çelen ise, şöyle konuştu: “Haberleri duyduktan sonra direkt otogara geldik. Yurtlarımız ilaçlanıyor ve biz dışarıda kaldık. Bilet bulma çabasıyla burada, otogardayız. Biletlerimizi aldık ve evimize gidiyoruz. ”
Otobüs yazıhanelerinin önünde öğrenciler uzun kuyruklar oluştururken, öğrenciler bilet almak için birbirleriyle yarıştı. Oluşan yoğunluğun ardından otobüs firmalarının ek seferler düzenleyeceği öğrenildi.
Taşımacılık sektöründe yaşanan bu hareketlilikle yüzler gülerken, özellikle Kuzeykent’te bir koloni oluşturan ve ana müşterisi öğrenciler olan cafe ve benzeri işyerleri ise koronavirüsün darbesini yiyen ilk esnaf grubu oldu.
İHA ve HABER SERVİSİ