İnebolu’da, Milli Mücadele’nin 100. yıldönümü olması nedeniyle Dr. Murat Karasalihoğlu ve İsmail Aziz Karahan küratörlüğündehazırlanan ve ilçe merkezindeki Gabak Gavur Gonağı’ndaCumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında açılan“İstiklal Yolu’nda Bir Liman, Bir Han” isimli sergi büyük beğeni ve takdir topladı.
İstiklal Yolu’nun daha iyi anlaşılabilmesi ve tanıtılabilmesi amacıyla kapsamlı bir içerikte hazırlanan ve İnebolu’nun geçmişi ve geçmişteki önemi ile başlayıp ilçeyi tarihindeki en misyona hazırlayan koşulların belirlenmesi, Milli Mücadele dönemindeki atmosferi, İstiklal Yolu güzergâhı, Ecevit Hanı ve hanlar bölgesi ile süren ve Mustafa Kemal Atatürk’ün ilçedeki Şapka ve Kıyafet İnkılabı için bulunduğu günlere ait bilgileri içeren özel tasarlanmış posterlerden oluşan sergide Dr. Murat Karasalihoğlu, bu içeriklerle ilgili ayrıntılı bilgi verdi. İstiklal Yolu temalı şu ana kadar yapılmış en kapsamlı ve aydınlatıcı etkinlik olan ve bugün de gezilebilecek serginin, gösterilen ilgiye bağlı olarak daha geniş kitlelere ulaşması için önümüzdeki yıl Kastamonu’yu da kapsayacak biçimde genişletilerek İstanbul’da da açılması kararı alındı.
Serginin küratörü Murat Karasalihoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, sergiyi Milli Mücadele’nin 100. yılı kapsamında düzenlediklerini söyledi. Milli Mücadele’de İnebolu’nun önemine değinen Karasalihoğlu, “Bizim için yakın tarihimizin en önemli olaylarından biri, içinde bulunduğumuz kent olan İnebolu, İstiklal Yolu’nun başlangıcı olarak mücadelenin kazanılmasında, Batı cephesinin desteklenmesinde en önemli görevlerden birini sürdürdü. Biz de bu nedenle ahde vefa duygusunu yerine getirmek, aynı zamanda bu önemli olayın unutulmaması için Allah izin verirse önümüzdeki yıl İstanbul’da daha geniş bir çevreye, daha farklı bir konseptte tanıtılması amacıyla katkıda bulunmak için sergi hazırladık.” dedi.
Serginin iki katmanlı olarak düzenlendiğini anlatan Karasalihoğlu, şunları kaydetti:
“İsminden de anlayacağınız gibi bir liman, bir han. Biz İstiklal Yolu’nun oluşumun öğesini İnebolu özelinde aldık. Burada hem bilimsel bilgi hem efemera belgeler hem de fotoğraflar kullanarak grafik sergi yarattık. İkinci bölümümüzde burada oluşan bu atmosferin kağnılara yüklenen cephanelerle somutlaşarak yola çıkış öyküsünü işleyeceğiz. En sonunda da Mustafa Kemal Atatürk’ün Şapka ve Kıyafet İnkılabı nedeniyle kenti ziyareti ve buradaki bazı önemli noktaları vurgulamaya çalışacağız.”