Köy-Koop ile Or-Koop Merkez Birliği’nce müşterek yürütülen “Ormancılık Sektöründe Ulusal Yeterliliklere Dayalı Belgelendirmenin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında yapılan sınavlar sonucunda Orman Üretim İşçisi Belgesi almaya hak kazanan 54 orman köylüsüne belgeleri dün Orman Bölge Müdürlüğü Salonu’nda düzenlenen törenle verildi.
Orman Üretim İşçisi Blegesi dağıtım törenine, Orman Bölge Müdürü Hayati Özgür, Orman Kooperatifleri Merkez Birliği (OR-KÖY) Genel Müdürü Erdem Kaplan ile Kastamonu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (KÖY-KOOP) Başkanı Erol Akar ve diğer davetlilerin de yanı sıra orman üretiminde çalışan orman köylülüri katıldı.
Erol Akar
Açılış konuşmasını yapan KÖY-KOOP Başkanı Erol Akar, “Orman köylüsü çok ciddi sıkıntılar yaşıyor, ve sorunlarına acil çözüm bekliyor. Bu yüzden de Orman kooperatifleri gittikçe de taşeronlaşıyor. Bu durumu ve gidişatı doğru bulmuyoruz. En azından kooperatiflerin bu işler içerisinde olmaması gerektiğini ve bu işlere alet edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü üretim yapacaksa özel sektör alsın kendisi yapsın. Ama kooperatifler üzerinden bu işlerin yapılması bizim kooperatiflerimizin de şaibe altında kalmasına neden oluyor” dedi.
Akar konuşmasını, “Uzun yıllardır yeterli fiyat oluşumunun sağlanmadığını görüyoruz. Tabiki sorunlar var. Zaten bu sorunların olmaması mümkün değil. Bu sorunlar karşımıza çıkacak ve zamanla aşılacak. Tabi bölge müdürlüğümüzle yaptığımız çalışmalarda hemen hemen tüm sorunların aşılması ve çözüm üretilmesi konusunda bazı istisnai durumlar hariç başarılı olduk. Tabi ki kooperatifimizin de kendine göre sorunları var. Orman kooperatiflerinde iş gücü düştü. Bunda orman köylümüzün de, kooperatiflerimizin de suçu yok. Yani bu sorun bizden kaynaklanan bir sorun değil. Bu sorun nasıl çözümlenir. İşletme müdürlüğü bazında, bölge şefliği bazında daha büyük ölçekli finansal gücü olan, iş gücü olan kooperatiflere yönelmek gerekir diye düşünüyorum.
Bunun dışında uzun yıllardır yeterli fiyat oluşumunun sağlanmadığını görüyoruz. Belki sistemin yenilenmesi, belki de yeni argümanların ortaya koyulması ile bu sorun çözülür diye düşünüyorum. Orman Bölge Müdürlüklerimizde münferit olarak özellikle personel anlamında zafiyet olduğunu düşünüyorum. Bunda bölge müdürlüğümüzün orman muhafaza memuru ve işçiye kadar ciddi sıkıntıları olduğunu düşünüyorum. Kastamonu gibi Türkiye ekonomisine ciddi katkı veren Orman Bölge Müdürlüğü’nün böyle bir zafiyet yaşamaması ve eksiklerinin giderilmesi gerektiğini düşünüyorum.”diyerek tamamladı.
Erdem Kaplan
OR-KOOP Merkez Birliği Genel Müdürü Erdem Kaplan ise, “Türkiye genelinde bugüne kadar 323 orman işçisine belge verdik. 2018 yılında da eğitim ve belgelendirme çalışmalarını artarak devam etmesi için çalışacağız. Dikili satışla ilgili sorunları da yakından biliyoruz ve çözümleri üzerinde de gayret gösteriyoruz. Dikili satışın köylünün iş gücü kaybına yol açmasını istemiyoruz. Hem orman köylüsü mağdur olmasın, hem orman teşkilatı dikili satışını gerçekleştirsin, hem sektörde fabrikaya teslim taze ürün alsın düşüncesindeyiz. Böyle olduğu takdirde kooperatifler taşeron gibi olmaz. Zaten piyasa raici belli. Biz sektörü kandıramayız. Yeterki sektör, sanayici de bizi kandırmasın. Ormancılık sacayağı gibidir, üç ayağı vardır. Orman Genel Müdürlüğü, orman köylüsü ve sanayici bu sacayağını oluşturur. Bu üç taraf bir birini tamamlar. Biri olmadan diğer olamaz. Üçümüzde bir birimize lazımız. Bu anlayış içerisinde önümüzdeki süreçte dikili satışla ilgili görüşmeler yapıp karşılıklı kimseyi mağdur etmeyecek bir çözüm üretme gayreti içinde olacağız”dedi.
Hayati Özgür
Son konuşmayı yapan Kastamonu Orman Bölge Müdürü Hayati Özgür de, “Orman üretimine katkı sağlayan orman işçisinin belge sahibi olmasından çok aldığı eğitimleri uygulaması çok daha önemli. Kastamonu ormanlarının yüzde 36’sı FSC’lidir. Ürettiğimiz envallerinde yüzde 37’si FSC’li ormanlardan üretilmiştir. Bugün burada orman üretiminde çalışan işçilerimiz belge alacaklar. Bu belge tehlikeli bir iş olan orman işçiliğinde bilinçli hareket etmemizi sağlayacak ve öyle de olmalı. Bu belge ormandan yapılan üretimin bilinçli, bilgili kişiler tarafından gerçekleştirildiğini gösterecek. 2 milyon 500 bin metreküp üretim yapıyoruz. Her sene bu üretim yapılırken maalesef bazı arkadaşlarımızı kaybediyoruz. Bu belgeler, bu eğitimler bu canların yitirilmemesi için yapılıyor. Belge alınması yeterli değil. Bu belgeler alınıp kenara konulacak belgeler değildir. Ormanlarımızdaki üretimi gerçekten bilinçli orman köylüleri gerçekleştirsin, iş güvenliği kurallarına uyarak kazansın istiyoruz. Bu noktada herkes üzerine düşen görevini yapsın. Bu çerçevede genel müdürlüğümüz OR-KOOP’la birlikte çok sayıda orman işçisine eğitim verdi. Bu sene OR-KOOP Kastamonu’da 54 kişiye bu eğitimi verdi, sınavını yaptı. Bu eğitimlerde öğretilenleri uygulayarak başarılı olabiliriz. Amacımıza ulaşabiliriz. Bu belgeye sahip olmanın gereğini uygulamaya dökmemiz gerekiyor.” diye konuştu.
Remzi Küçükoğlu
Belge dağıtım töreninde söz alan ve orman köylüsünün sorunlarına değinip emeğinin karşılığını alamamasından şikayet eden Haydarlar Köyü Kooperatif Başkanı Remzi Küçükoğlu ise “Enflasyon arttı. Mazot başta olmak üzere herşeye zam geldi ancak biz halen aynı rakamlar üzerinden üretim yapıyoruz. Orman Genel Müdürlüğü’nün orman köylüsünü düşündüğüne inanmıyorum”ifadelerini kullnadı.
Orman Üretim İşçiliği Belgelendirme Sınavı’na girerek belge almaya hak kazananlar şunlar:
Yusuf Muzır, Şahan Timzan, Ali Osman Muzır, Hakkı Muzır, Serkan Bakırcı, Yusuf Seyitoğlu, Bayram Bakırcı, Mustafa Topal, Adem Anbarcı, Atıf Anbarcı, Kamil Karaoğlu, Erdal Bora, Hakkı Dağlıoğlu, Hakkı Emrah Bostanoğlu, Mehmet Bostan, Ceyhun Dağlıoğlu, Nevzat Bayram, Ekrem Olçar, Hakkı Çataloğlu, Rafet Mantaroğlu, Hüseyin Karahasan, Mustafa Hasanbeşe, Ayhan Calayoğlu, Remzi Küçükoğlu, Mustafa Kadam, Salim Kuruoğlu, Adem Doğan, Hilmi Bıdak, Haşim Sarıalioğlu, Recep Daşçı, Ömer Sakallıoğlu, Muzaffer Karaçamoğlu, Hüseyin Köseoğlu, İrfan Karabacak, Ahmet Kavaklı, Abidin Karakaya, Şahin Çırpan, Adem Çandı, Celal Demir, Kenan Yıldız, Tahsin Dimici, Ragıp Köse, Hüseyin Halimoğlu, Cahit Musacıoğlu, Şükrü Göloğlu, Turhan Halimoğlu, Hüseyin Yalmaoğlu, Hayati Uysal, Ahmet Taşcıoğlu, Sami Topaloğlu, Hüseyin Aşkaroğlu, Yücel Akdaşoğlu, Ercan Yıldızoğlu ve Murat Kutlaoğlu.
Söz konusu isimler belgelerini Hayati Özgür, Erdem Kaplan ve Erol Akar’a belgeleri katılımcı protokol tarafından verdi.