Taşköprü sarımsağının“Beyaz Altın”unvanına “Siyah İnci” unvanını da kazandıran Orhan Reis Gıda,yatırımlarını sürdürüyor.
Taşköprü’de 21 yıldır faaliyet gösteren Orhan Reis’in üç yıl önce kurduğu firma, Taşköprü’deki sarımsak entegre tesislerinin siyah sarımsak üretim hattının kapasitesini kuruluşunun 3. yılında yüzde 100 artırma kararı aldı.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan firma sahibi Orhan Reis şunları kaydetti:
“Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Korona Virüs nedeniyle ekonomik anlamda çeşitli sorunları hepimiz yaşadık. Lakin bu süreci gerek ülkemiz, gerekse şirketimiz olarak güçlü bir şekilde atlatmak için çok çaba sarf ettik.Sorumluluk bilincimiz ve inancımızla şirketimizin vizyonu çerçevesinde büyüme ve en önemlisi de Taşköprü ve Taşköprü sarımsağına katma değer katma hedeflerimizden hiçbir şekilde vazgeçmedik.
Sarımsak endüstrisindeki gücümüze güç katan yatırımlarımıza kendi öz sermayemiz ve en önemlisi de kendi tasarımımız olan makinalarla devam ediyoruz. İleri teknoloji ile gıda tüzüğüne uygun ve hijyenik koşullarda üretim yapan ve tedarikçisi olduğumuz ulusalfirmalar tarafından 2018 ve 2019 yıllarında Gıda Güvenliği Denetimlerinde Meyve Sebze Kategorisinde 1. firma ödülüne layık görülen tesisimizi Taşköprü’ye kazandırırken, Taşköprü üreticisi ve çiftçisiyle birlikte bütünleşerek bir bölgesel güç olarak büyüyen bir Taşköprü kuruluşu olmanın gururuyla geleceğe güvenle bakıyoruz.
İlklere imza atan tesislerimizde, siyah ve beyaz sarımsak konsepti olarak toplamda 24 farklı ürün çıkarıyor ve dünyanın en iyi sarımsağı olarak kabul edilen Coğrafi İşaret Belgeli Tescilli Taşköprü sarımsağını tüketicilerimizle buluşturmaya devam ediyoruz.
Sarımsağın keskin kokusu ve soyumu sırasındaki zorluktan dolayıTürkiye’de kişi başına sarımsak tüketimi Avrupa ülkelerine göre çok düşük seviyelerdeydi. Sarımsağın elde soyum işlemini ortadan kaldırmak ve tüketimini kolaylaştırmak için soyulmuş diş sarımsak,sarımsağı keskin kokusundan dolayı kullanamayan tüketiciler içinse; ‘Taşköprü’nün Beyaz Altın’ını Gizemli Bir Serüvenle Siyah İnciye Dönüştürdüğümüz’ Siyah Sarımsak ürünümüzle sarımsak tüketiminin artırılması sağlanmıştır.
Fermantasyon işlemi ile sarımsağın karakteristik kokusunu ve acılığını veren öncül maddeler engellenerekısıl işlemin sonundaartan glikoz ve früktoz siyah sarımsağa şekerimsi bir tatvermektedir. Siyah sarımsak, kokusuz ve tatlı olmasının yanı sıra antioksidan içeriği ve bazı vitaminlerce zengin olduğundan, sarımsak tüketemeyen kişiler için iyi bir alternatif ürün niteliğindedir.
Taşköprü sarımsağından inovatif ürünlerinde üretilebileceğini kanıtlayarak ürünlerimizi halkımızın beğenisine sunmaya devam ederken, toplumumuzu sağlıklı ve doğal beslenmeye yönlendirmek, en önemlisi de kişi başına sarımsak tüketimini artırmak projenin asılhedeflerindendir.”
Mehmet TUĞCU