Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. Mustafa Ersoy, Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı içinde bulunduğumuz meme kanseriyle ve görev yaptığı Onkoloji ünitesindeki çalışmalarla ilgili sorularımızı cevaplandırdı.
————
– Neden özellikle meme kanseri için bir farkındalık ayı düzenleniyor?
Dr. ERSOY:Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından 1’inin kansere yakalanma riski vardır ve her 30 kadından biri meme kanseri nedeni ile hayatını kaybetmektedir.
Son yıllarda meme kanseri tedavisinde çığır açan yeni tedavi yaklaşımları ile ileri evre hastalarda da tedavi başarısı ciddi artış göstermiştir. Ancak tüm gelişmelere rağmen ileri evre meme kanseri tamamen iyileşme şansı olmayan bir hastalıktır.
Bu nedenle tedavi kadar meme kanserinin önlenmesi ve erken teşhisi de önem arz etmektedir. Bu yüzden meme kanseri konusunda farkındalığı arttırmak için sağlık çalışanları olarak etkinlikler düzenliyoruz.
Meme kanserinden korunmak için neler yapılabilir?
Dr. ERSOY:Maalesef meme kanserini önlemenin bilinen kesin bir yöntemi yoktur. Ancak özellikle yaşam tarzı ile ilgili risk faktörlerini azaltmak için bazı önlemler alınabilir.
Bu önlemler:
• Fiziksel aktiviteyi arttırmak.
• İdeal vücut ağırlığını korumak.
• Aşırı yağlı gıdalar tüketmekten kaçınmak.
• Sebze ve meyveden zengin beslenmek.
• Alkol alımını kısıtlamak.
• İlk doğum yaşının 30 yaş altı olmasına ve bebeği emzirmeye gayret etmek.
• Doğum kontrol haplarını dikkatli kullanmaktır.
Bu önlemlere rağmen meme kanseri bazı hastalarda önlenememektedir. Bu yüzden tarama ve erken teşhis hayati öneme sahiptir.
Meme kanserinin erken tanı ve tarama yöntemleri nelerdir?
Dr. ERSOY:Kısaca belirtmek gerekirse tarama yöntemleri:
- Her ay kendi kendine meme muayenesi
• 20 -40 yaş arası kadınlar 2 yılda bir klinik meme muayenesi ve meme ultrasonu - 40 yaş sonrası 2 yılda bir mamografidir.
Bununla birlikte artmış risk faktörü olanlarda doktor önerisiyle kişisel tarama programları düzenlenmektedir.
Meme kanseri hastaları Kastamonu da tedavi olabilirler mi?
Dr. ERSOY:Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren kemoterapi ünitemizin kadrosunda tıbbi onkoloji uzmanı dışında 1er adet eczacı, tıbbı sekreter, yardımcı sağlık personeli ve 3 adet kemoterapi hemşiresi bulunmaktadır. Ünitemizin sorumlu hemşiresi Şengül Uysal’ın kemoterapi eğitim sertifikası olup hastalara kemoterapi ve kanser hakkında bire bir detaylı eğitim vermektedir.
Kemoterapi ünitemizde 12 yatak olup günlük ortalama 20 hastaya kemoterapi tedavisi uygulanmaktadır. Hastanemiz Kastamonu ilindeki tek merkez olmakla beraber tıbbi onkoloji uzmanı olmayan çevre iller Sinop, Çankırı ve Bartın’a da hizmet vermektedir.
Hastanemizde meme kanserli hastalara kemoterapi yanında yeni nesil akıllı ilaçlar da uygulanmaktadır. Hastane yönetimimizin katkısıyla hastanemizde olmayan yeni nesil ilaçlar tedarik edilmiştir. Meme kanseri tedavisinde şu an Türkiye’de kullanılan tüm tedavi rejimleri hastanemizde uygulanmaktadır.
Kemoterapi ünitesinde tüm ilaçlar sisteme onkoloji doktoru tarafından girilmekte, ilaçlar bizzat eczacı tarafından hazırlanmakta ve hazırlanan ilaçlar alanında uzman deneyimli hemşireler tarafından uluslararası standartlara uygun şekilde uygulanmaktadır.
Gerekli görülmesi halinde hastalarımız ünitemizle koordineli olarak çalışan manevi destek birimine ve diyetisyenlerimize de yönlendirilmektedir.
Meme kanseri tedavisi başka merkezde devam eden tüm hastalar da tedavi devamı için gönül rahatlığıyla ünitemize başvurabilirler.
Meme kanserini atlatmış hastalarda da takibe devam gerekli midir?
Dr. ERSOY:Meme kanserinde diğer kanser türlerinin çoğundan farklı olarak yıllar sonra nükseler görülebilmektedir. Ayrıca bu hastalarda tekrar meme kanserine yakalanma riski de artmış olduğundan ömür boyu takibin devamı önerilmektedir. Bu hastaların takiplerinde gerekli olan tüm imkanlar hastanemizde mevcut olup çok sayıda meme kanseri hastamızın takipleri bölümümüzde yapılmaktadır.
Meme kanseri dışındaki kanser hastaları da tedavi edilebiliyor mu?
Dr. ERSOY:Tarafımca hematolojik olmayan 18 yaş üstü tüm kanser hastaları muayene, tetkik ve tedavi edilmektedir. İl Sağlık Müdürlüğümüz ve hastane yönetiminin de desteğiyle ünitemizdeki eksikler hızla giderilmiş; sadece meme kanseri değil diğer hastalarımız için de ülkemizde yeni kullanılmaya başlanmış ilaçlar temin edilmiştir.
Özellikle belirtmek isterim ki pandemi döneminde İstanbul Ankara gibi büyük şehirlere gitmek istemeyen tüm hastaların takibi ve tedavileri tedavi bütünlüğü bozulmayacak şekilde kaldığı yerden ünitemizde devam edilmektedir.
TURGUT YILMAZ