Birbirinden önemli toplantılara ev sahipliği yapıyoruz bu ara. En son, ICOMOS yani Uluslararası Anıtlar ve Siteler Konseyi’nin toplantısında misafir ağırladık. Çok da önemli bir misafirdi… ICOMOS ISCARSAH Uluslararası Başkanı Prof. Dr. Gönül Arun şehrimizdeydi. Arun toplantıda, ahşap zenginliğimize dikkat çekti. Sonuçta yaklaşık yüzde 65’i ormanlarla kaplı olan bir ilde başka neyden bahsedebilirdi ki?..
110’u aşkın ülkede ulusal komiteleri bulunan, 29 bilimsel komitesi olan ve 7 bin 500’ün üzerinde üyesi bulunan ICOMOS’un Başkanı, Kastamonu hakkında çok güzel şeyler de söyledi. Kastamonu’nun çok zengin bir şehir olduğundan başladı, Kastamonu’nun bütün sokaklarını tek tek dolaştıklarını ve gördükleri yapılara hayran kaldığını belirtti. Bir de ekledi: “Yapılan bu toplantılar, Kastamonu’ya katkı sağlayacak.”
***
Şimdi gelelim asıl konuya… Şöyle bir hafızanızı yoklayın. Kastamonu, sınırları dahilinde kim bilir kaç önemli toplantıya ev sahipliği yapmıştır değil mi? Kim bilir, hangi önemli insanlar Kastamonu’ya hayran kalmıştır. “Karadeniz’in ortalarında bir memleket” tanımından yola çıkıp, aslımızı gördüklerinde ağızları açık kalmıştır elbet.
Peki, biz nasıl değerlendirdik bu övgüleri? Bize sorsanız, “Bakir yapımız bozulmadı. Aman ne kadar güzel!” deriz. Memleket sevdalısıyız, başka ne söyleyelim?
Ama diğer insanlar bizim ‘Bakir’ diye tabir ettiğimiz şeye ‘Gelişememişlik’ olarak bakıyor. Doğrudur yahut yanlıştır. Bu tartışmaya açık tabii. Ancak bir geriye dönelim; turist sayımızı yüzde 500 artırabildik mi? Hayır. Ev sahipliği yaptığımız önemli toplantıların sonucunda Kastamonu’yu ilgilendiren somut bir örnekle ayrılabildik mi? Hayır.
***
Geçtiğimiz hafta, ‘Kadının adı var Kastamonu’da’ demiştim. Kastamonu’nun ilk kadın Garnizon Komutanı Gamze Aydoğdu, görevine başladı. Yüksek mertebelerde kadınlarımızı daha çok görmek dileğimiz. Kadının elinin değdiği her yer güzelleşir sonuçta değil mi?
Sayın Komutana görevinde başarılar dilerim. Darısı TBMM kürsüsünde Kastamonulu kadın vekillerimizin boy göstermesine…
Gözde MINIK