KRM Harita, şehirlerin dijital ikizlerini çıkarıyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından şehirlerin dijital ikizlerinin çıkarılması işlemini ilimizden KRM Harita yapıyor.
Kerim Kuyucaklıoğlu ve Serkan Bora’nın ortaklığındaki KRM Harita, projeye dahil olan 45 ilin 29’unda çalışma gerçekleştiriyor. Bu çalışmayla başta şehirlerin kent merkezinin ortofoto, nokta bulutu olmak üzere özellikle şehrin önemli bölgeleri, kentsel dönüşüm alanları, tarihi ve turistik alanları drone ile görüntülenerek 3 boyutlu modelleri ortaya çıkarılıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından 2016-2017 yıllarında tüm Türkiye’de il ve ilçeleri ile kıyı bölgelerini kapsayan “Dijital Şehir İkizleri – 3 Boyutlu Model Oluşturma” çalışması kapsamında 2022 yılında Dijital Şehir İkizleri’nin hem güncelleme çalışmalarının yapılması hem de şehirdeki değişimlerin ve gelişmelerin izlenmesi amaçlandı. Bu çerçevede ilk olarak Karaman’da 09-11 Mayıs 2022, Konya’da 27-28 Haziran 2022, Denizli’de 30 Haziran-1 Temmuz 2022 ve Erzurum ‘da 19-21 Temmuz 2022 tarihlerinde Genel Müdürlük koordinesinde Valilik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Belediye işbirliği ile ortak çalışmalar yapılarak başarı ile tamamlandı. Bu çalışmalarda başta kent merkezinin ortofoto, nokta bulutu olmak üzere özellikle şehrin önemli bölgeleri, kentsel dönüşüm alanları, tarihi ve turistik alanları drone ile görüntülenerek 3 boyutlu modelleri güncellendi.
Dijital Şehir İkizleri Güncelleme çalışmaları ülke geneline yaygınlaştırılınca 2018 yılında Kerim Kuyucaklıoğlu ve Serkan Bora’nın ortaklığındaki KRM Harita, Bakanlık tarafından projeye dahil edildi. Proje kapsamındaki 45 ilin 29’unu KRM Harita, diğer illeri ise 27 yıllık firma olan Atay Mühendislik tamamladı. Yıl sonuna kadar diğer illerdeki güncelleme çalışmalarının tamamlanması planlanıyor.
Bu çalışma ile harita ve planlama çalışmalarında maliyet konusunda tasarruf sağlanarak mükerrer veri üretiminin de önüne geçilecek. 3 boyutlu olarak üretilen veriler kadastro parselleri ve Mekansal Adres Kayıt Sistemi ile entegre edilerek belediye kent bilgi sistemlerinde, planlama aşamalarında ve afet öncesi risk belirleme çalışmalarında kullanılabilecek.
Dijital İkiz, fiziksel bir nesnenin veya sistemin dijital bir temsili olarak tanımlanıyor. Dijital İkizler’in arkasındaki teknoloji, binalar, fabrikalar ve hatta şehirler gibi büyük öğeleri içerecek şekilde genişledi. Dijital ikizler, ürün tasarımı ve mühendislik faaliyetlerinin yaratılmasındaki sürekli iyileştirmenin sonucu olarak kurumlar ve şirketler için gerçek dünya ile sanal dünya arasındaki köprüyü kurmada önemli rol üstleniyor.
Dijital İkiz, endüstrilerde de birçok farklı sektörde kullanılmakta. Bu uygulama sayesinde gerçek dünyada test edilmesi zor uygulamalar sanal ortamda test edebiliyor. Bunun sonucunda performans ve iş süreçleri önemli ölçüde geliştirilebilmekte, ayrıca maliyet ve zaman tasarrufu da sağlanmakta.