Kastamonu Araç Kavacık köyünden çiftçi İstiklâl Savaşı şehidi Süleyman Efendi’nin yetim oğlu Remzi Tan ile okul yokluğundan cahil kalmış Rafiye Tan’ın 10 Aralık 1941 Kavacık köyü doğumlu oğulları olarak dünyaya gelip yüce Atatürk’ün silah arkadaşlarıyla birlikte kurup devrimleriyle sosyo kültürel, ekonomik yapısını sağlamlaştırdığı Türkiye Cumhuriyeti’nin imkânlarıyla sekiz yıl eğitim görmemizi sağlayan devletimize ve yüce milletimize hizmet borcumuz vardı. Bu borcumuzun önemli bir bölümünü; ilkokul öğretmenliği, orta dereceli okul Türkçe, edebiyat grubu öğretmenliği (Kastamonu, Van ve Mardin’de, 1959-1970) ve Ankara’da MEB, Kültür, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve AYK Türk Dil Kurumunda araştırmacı, uzman, müşavir, müdür yardımcısı, daire başkanı, genel müdür yardımcısı ve genel müdür unvanlarıyla 1970-2006 yılları arasında görev yaparak ödemeye çalıştık. Geri kalan borcumuzu da yüce Atatürk’ün hizmetleriniyazarak, anlatarak ödedik. Kültür ve Turizm Bakanlığında üst düzey görevlerde bulunmamız da bu konuda işimizi kolaylaştırdı. Bakınız; çok sayıdaki makale, bildirinin yanında konusu tamamen Atatürk’le ilgili hangi kitapları yayımlamışız?
Nail Tan imzalı kitaplar (yayım tarihine göre)
- Atatürk ve Türk Folkloru; Ankara 1981, 36 s. Folklor Araştırmaları Kurumu Yayınları:7
- Atatürk ve Türk Halk Kültürü, Ankara 2000, 128 s. Folklor Araştırmaları Kurumu Yayınları:28
- Atatürk ve Güzel Sanatlar Sempozyumu Bildirileri; (H. İvgin’le), Ankara 2005, 176 s. Cumhuriyet Kültür ve Tanıtım Vakfı Yayını
- Atatürk ve Türk Dil Kurumu; Ankara 2006, (2.bs. 2011), 174 s. TDK Yayınları:863
- Atatürk Dönemi Kültür Kurumlarından Örnekler 1920-1938; Ankara 2006, 332 s. Atatürk Kültür Merkezi Yayınları:338
Bu beş kitabın dışında şu kitaplarımızda da Atatürk ve çalışmalarıyla ilgili geniş bilgi bulunmaktadır:
- Kuruluşunun 70. Yıl Dönümünde Türk Dil Kurumu; Ankara 2002, 356 s. TDK Yayınları:787
- Cumhuriyet Dönemi Kültür Çalışmalarının Dünü Bugünü Yarını; Ankara 2003, 72 s.
Teknik hazırlığını yaptığımız, künyede adımız bulunan kitaplar
- Atatürk Albümü: KB Güzel Sanatlar Genel Müdürü Mehmet Özel’in editörlüğünde hazırlanıp 1990 yılında yayımlanan bu albümün bazı bölümleri genişletilerek, İngilizceye de çevrilerek beş baskısı yapılmıştır. Albüm dolayısıyla 1990 yılında tarafımıza Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek tarafından “Takdirname” verilmiştir. İlk baskı 352 sayfadır.
- Cephelerden Kurtuluş Savaşı’na: KB Güzel Sanatlar Genel Müdürü Mehmet Özel’in editörlüğünde hazırlanan bu kitabın (1. baskı tek cilt, 2. baskı 3 cilt) metinlerini Prof.Dr. Hamza Eroğlu yazmış; fotoğrafları, belgeleri, tarafımdan derlenmiştir. Atatürk’ün Trablusgarp, Balkan, I. Dünya Savası ve İstiklâl Savaşı’ndaki hayatını, çalışmalarını anlatmaktadır. Üç ciltlik üçüncü baskının künyesi şöyledir:
Cephelerden Kurtuluş Savaşı’na; Ankara 1995, 204+168+400 s. Kültür Bakanlığı Yayını
- Kurtuluş Kuruluş Cumhuriyet: KB Güzel Sanatlar Genel Müdürü Mehmet Özel’in editörlüğünde hazırlanan kitabın metinleri Prof.Dr. Hamza Eroğlu tarafından yazılmış, fotoğraf araştırması, tasnifi tarafımdan yapılmıştır. Atatürk’ün T.C.’yi nasıl kurduğunu ve devrimlerini anlatmaktadır. 1999 yılında ilk baskısı yapılan, Kültür Bakanlığınca yayımlanan kitabın künyesi şöyledir:
Kurtuluş Kuruluş Cumhuriyet; Ankara 1999, 554 s. Kültür Bakanlığı Yayını
- Yıldönümünde Lozan: Kültür Bakanlığınca 1993 yılında yayımlanan kitabını iç kapağında hazırlayan Mehmet Özel, metinler Prof.Dr. Hamza Eroğlu, fotoğraf belge araştırma Nail Tan, danışman Özden Toker görülmektedir. İlk baskının künyesi şöyledir:
- Yıldönümünde Lozan; Ankara 1993, 112 s. Kültür Bakanlığı Yayını
- Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi Kataloğu: Kuruluşunda çalışmakla gurur duyduğum 26 Ağustos 2002’de Anıtkabir’in altında açılan Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nin kataloğunu KTB Güzel SanatlarGenel Müdürü ve Genelkurmay Başkanlığı Sanat Danışmanı Mehmet Özel’le birlikte hazırladık. Hazırladığım metinler Askerî Tarih Dairesi uzmanlarınca kontrol edilip bazı düzeltme ve eklemeler yapıldı. Çanakkale, Sakarya, Büyük Taarruz panoramalarının senaryosunu Turgut Özakman yazdı. Genelkurmay Başkanlığınca ilk baskısı 2002 yılında yapılan kataloğa herhangi bir tartışma, polemiğe yol açmamak için müzenin kuruluşunda çalışanların ve kataloğu hazırlayanların adları yazılmadı. Ancak, müzenin kuruluşunda emeği geçen yaklaşık 40 kişiye Genelkurmay Başkanlığınca teşekkür belgesi verildi. Bu belgeyi Nail Tan’a Armağan kitabının (Ankara 2011) 414. sayfasında yayımladık. Ayrıca müzenin kuruluş hikâyesini, emeği geçenleri AYK Bülteni’nde bir makalede (S 47, Temmuz-Eylül 2002, s.49-51) anlattık.
Ölümünün 83. yıl dönümünde yüce Atatürk ve silah arkadaşlarını, şehitlerimizi, gazilerimizi saygıyla anıyoruz.
NAİL TAN