Okul öncesi eğitimin ilimizde yeterince yaygınlaşamamasından zaman zaman veryansın ederim biliyorsunuz, Maarif Teşkilatı ne yapsa yetişemiyor okul öncesi kurumları ilimize kazandırmaya, Diyanet İşleri Başkanlığı imdada yetişti, “4-6 yaş Kur’an Kursları” ile…
Merkez İlçe’den en ücra ilçelerimize kadar okul öncesi Kur’an Kursları ilimizde mevcut çok şükür.
E ülkemizde öğretim iki kollu olmuş oldu bu vesileyle ama olsun kime gam?
Kim hatırlar taa3 Mart 1924 tarihinde çıkarılanTevhid-i Tedrisat Kanunu’nu?
Hayırseverlerimiz ayrıca takdire şayan…
Maarif Teşkilatı’nın bulamadığı hayırsever desteği müftülüklere yağıyor adeta, birkaç ilçe haberini gördüm, anahtar teslim 4-6 Yaş Kur’an Kursu’nu hayretmiş vatandaş.
Şık mekanlar, donanımlı, teknolojik…
İnsanın çocuk olası geliyor.
T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hizmete sokulan “Kur’an Kursları Öğretim Programı” (4-6 Yaş Grubu)taa2013-2014 eğitim yılına uzanıyor aslında…
“Din eğitiminde yaş sınırlamasının kaldırılmasıyla birlikte, toplumdan gelen talepler doğrultusunda uygulanmasına başlanan ve değerler eğitimini esas alan ‘Kur’an Kursları Öğretim Programı (4-6 Yaş Grubu)’dır” deniliyor Diyanet İşleri Başkanlığı resmi web sitesinde.
Maarif Teşkilatı yetkililerine sordum, okul öncesi Kur’an kursları ile ilgilileri olmadığını, kursları Diyanet İşleri Bakanlığı’nın müftülükler aracılığıyla açtığını kaydettiler. Denetleme görevi de yok Maarif Teşkilatı’nın anladığım kadarıyla, ne sorumluluk ne yetki…
“İkili öğretim sistemi” resmen ve fiilen.
Okul öncesi eğitim ilimizde hızla yayılıyor…
Var ola Diyanet İşleri Başkanlığı.
- ••
Not 1:
Cumhuriyet öncesinde ülkemizde eğitimalanında birlik yoktu, medreseler, Batı tarzında eğitim veren mektepler ve azınlıklar ile yabancılara ait okullar bir arada bulunuyordu…
Öğretim birliğini sağlamanın şart olduğunu düşünen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Sakarya Savaşı’nın hemen öncesinde Ankara’da Birinci Maarif Kongresi’ni topladı, 31 Ocak 1923’te İzmir’de “Milletimizin, memleketimizin irfan yuvaları bir olmalıdır. Bütün memleket evladı kadın ve erkek aynı suretle oradan çıkmalıdır” dedi, öğretimde birliği sağlamak amacıyla 3 Mart 1924’te Tevhid-i Tedrisat (Öğretim Birliği) Kanunu çıkarıldı.
Yukarıdaki yazı ile ilgisi yok bu notun…
İçimden geldi yazdı.
- ••
Not 2:
Okullarımızda ilginç dekorasyonlara imza atılıyor, Merkez İlçe’de bir okulumuzda misal, sınıf kapıları üzerinde Kur’an ayetleri yazan yukarıdan aşağı görsel ile giydirilmiş…
Derdi nedir idarecinin Allah bilir.
Giydirilmiş giydirilmesine de, kapı bu aç kapa sağı solu yırtılmış kağıt kaplamanın haliyle, o halde duruyor, yerde Arapça alfabeyle yazılmış gazete kupürü bulsak öpüp başımıza koyarken, ey idareciler madem bir iş yapıyorsunuz bari takip edin…
Kaş yapayım derken göz çıkarmak bunlarınki.
- ••
Not 3:
İstanbul Aydın Üniversitesi’nde ASAM Kendir Enstitüsü’nün başını çektiği kenevir toplantısı yapıldı, ülkemizin değişik illerinden 300’ün üzerinde bilim insanı, üretici, STK temsilcisi katıldı…
Kenevir (Kendir) gün boyu enine boyuna konuşuldu.
Kenevir üretiminin kadim merkezi Kastamonu’dan da katılım oldu haliyle, ama biri var ki, heyecanı ve inancı önünde şapka çıkarıyorum, kendir üreticisi Germeçli Mehmet Yıldırım…
Toplantı bitiminde katılımcıları selamlayan grubun içinde, kenevir mevzusunu ülke gündemine sokan Dr. Yalçın Koçak’la kol kola.
İki yiğit…
Ne varsa eski topraklarda var, yorulmak nedir bilmiyor bu nesil.