İnebolu Kültür ve Sanat Derneği 2021 yılında güzel bir olay başlattı. I. Oğuz Atay Öykü Ödülleri girişimini düzenledi ve başarıyla sonuçlandırdı. Ödül için 600’ü aşkın başvuru olmuştu. İkincisine 700’ün üzerinde öykü/hikâye gönderildiğini okuduk. Değerlendirme sonucunu önümüzdeki günlerde öğreneceğiz. İnşallah ödülün ömrü uzun olur. Çünkü, Türkiye’de ödüller kurumlara değil kişilere bağlıdır. Gökyay’ın eşi Ferhunde Hanım’ın desteğiyle 2001 yılında başlatılan, bizim de seçici kurulunda uzun yıllar görev aldığımız Orhan Şaik Gökyay Şiir Ödülü’nü ne yazık ki sürdüremedik. İnebolu Belediye Başkanlığına yaptığımız başvuru da (Dr. Mustafa Eski biliyor) sonuçsuz kaldı. Oğuz Atay Öykü Ödülü’nden önce görüşebilseydik dernek yöneticilerine bu ödülü de sürdürmelerini tavsiye ederdik. Orhan Şaik Gökyay 15 Temmuz 1902 tarihinde İnebolu’da doğmuştu ve babası İnebolu nüfus kütüğüne kayıtlıydı. Oğuz Atay ise, babası Hâkim Cemil Atay ve annesi Öğretmen Muazzez Atay’ın görev yeri İnebolu’da 12 Ekim 1934 tarihinde dünyaya gözlerini açmıştı, asken Devrekâni kökenli bir ailenin oğluydu. Yanlış anlaşılmasın, İneboluluların Oğuz Atay’a sahip çıkmalarına hiçbir itirazım yok, tersine çok memnunum. Devrekâni’ye ve Kastamonu merkeze derdimizi bir türlü anlatamadık. Bir eğitim kurumuna veya kütüphaneye (Kastamonulu il müdürlerine rağmen) adını veremedik, üzüntümüz ondan.
Oğuz Atay (1934-1977), bugün sadece Türkiye’nin değil dünyanın da sayılı romancı, öykücüleri arasındadır. Yaşaşdığı yıllarda değeri yeterince anlaşılamayan, keşfedilmeyen Oğuz Atay’ın en büyük hayali babasının Devrekâni’deki köyünde bir ev yaptırıp orada yaşamaktı. Kastamonu gazetesindeki yazılarımızda da sık sk belirtmiş, yazdıklarından aktarmalar yapmıştık. Hürriyet Gösteri dergisinin Mayıs Haziran Temmuz sayısında Şerefnur Atik, “Oğuz Atay’ın Babama Mektup Anlatısı” başlıklı yazısında, onun baba sevgisini, baba ocağına yani memleketine özlemini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Bizim Kastamonu gazetesinde 22 Nisan 2021 tarihinde (s.2) yayımladığımız yazının başlığı ise şöyleydi: “Oğuz Atay’da Devrekâni ve İnebolu İzlenimleri”.
İnebolu Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Hasan İlyasoğlu’nun Haziran 2022 ayında gönderdiği Ankara’daki İnebolu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin maddi katkılarıyla basılan I. Oğuz Atay Öykü Ödülleri 2021 kitabını kısaca değerlendirdiğimzide ödülün önemi ve yararları daha iyi anlaşılacaktır:
İnebolu Kültür ve Sanat Derneği I. Oğuz Atay Öykü Ödülleri 2021: Hepiniz Bir Köşede, Altı Buçuk, (Tamer Hırca, Usame Yördem, Bahar Yaka, Refiye Nevra Akdemir, Mustafa Soyuer, Vicdan Efe, Ferda Albağ, Mehmet Galip Aksoy, Fulya Taşçeviren, Behiye Sağlam, Havva Evin Akay, Zerrin Saral), Ankara 2021, 123 s. İnebolu Kültür ve Sanat Derneği Yayını.
I.Öykü Ödülünün Seçici Kurulu; Hüseyin Peker, Hasan Özkılıç, Hürriyet Yaşar, Altay Ömer Erdoğan ve Ercan Y. Yılmaz’dan oluşuyordu. Seçici Kurul Adına Altay Ömer Erdoğan’ın kaleme aldığı Ön Söz’den (s.7-9), ödül, düzenleme amacı ve ilk öykü ödülüyle ilgili şu bilgileri aktarmakta yarar görüyoruz:
“Oğuz Atay anısına İnebolu Kültür ve Sanat Derneği tarafından bu yıl (2021) ilki düzenlenen öykü ödülü, Oğuz Atay’ın bıraktığı yerden iz sürecek yazarları okur ile buluşturmak ve yazarın anısını canlı tutmak amacını taşıyordu. Yazarın doğum yeri olan İnebolu’nun kent kültürüne de katkısı bulunacak bu girişim, Dernek Başkanı Hasan İlyasoğlu’nun ve ödül sekreteri Özlem Keskin’in özverili çabalarıyla edebiyat kamuoyunda oldukça olumlu bir karşılık buldu. 600’ü aşkın yapıtın rumuz ile katıldığı ödül Hüseyin Peker, Hasan Özkılıç, Hürriyet Yaşar, Altay Ömer Erdoğan ve Ercan Y. Yılmaz’dan oluşan seçici kurul tarafından titizlikle değerlendirilerek sonuçlandırıldı.
‘Öykünün ana gereci olan Türkçeyi doğru kullanırken, bunun ötesine geçip güzel de kullanabilmesi; yaratılan öykü kişisinin dünyasını onun ağzından, alabildiğine inandırıcı bir söylemle okura iletebilmesi; toplumsal barışı, özellikle de alt kimlikler arası barışı, altkimlikçiler tuzağına düzmeden savunabimesi; yaşamı, insanı değerleri küçültücü, çürütücü değil yüceltici bir bakış açısından görmesi biçiminde özetlenebilecek özellikleri’ nedeniyle Tamer Hırca’nın Hepiniz Bir Köşede öyküsü ile ‘kendine özgü bir dil atmosferi oluşturmada ve atmosferi besleyen deneysel bir dil kullanmadaki başarısı, deneme tadındaki felsefi anlatımı ve kurgusu dolayısıyla’ Usame Yördem’in Altı Buçuk adlı öyküsü arasında ödül paylaştırıldı.
İnebolu Kültür ve Sanat Derneğinin Oğuz Atay Öykü Ödülünü gelenekselleştirmesi, her yıl giderek artan bir ilgiye taraf olması, edebiyatımıza yeni kalemler kazandırması ve Oğuz Atay’ın öykücü kimliğini daha da belirgineştirmesi, seçici kurul olarak temennimizdir.
‘Çocukların ağladığı bu dünyada bütün kahkahalar zulümdür…’ diyen yazar Oğuz Atay’a borcumuz olsun çocukların ağlamadığı bir dünyayı kurmak. Öyküde ve hayatta!”
Kitapta ödülü paylaşan iki öykünün yanı sıra, seçici kurulun yayımlamaya değer bulduğu şu öyküler de yer almakta:
Nevra Akdemir: Beyaz Masa Örtüsü
Behiye Sağlam: Asiye
Mustafa Soyuer: Hesaplaşma
Bahar Yaka: Koku
Ferda Albağ: Laneti Teyzem Bozdu
Zerrin Saral: Miço’nun Demirci Çırağı
Havva Evin Akay: Elemtere Fiş Kem Gözlere Şiş
Mehmet Galip Aksoy: Zeytin Ağacı
Vicdan Efe: Zülal
Fulya Taşçeviren: Ağır Ölüm
Ödülü düşünüp uygulamaya geçen İnebolu Kültür ve Sanat Derneği yöneticilere ve ilgi duyup öykü gönderenlere teşekkür borçluyuz. 2. ödülün kitabını da heyecanla bekliyoruz…
NAİL TAN