İlimiz gelişiyor mu illa gelişiyor, kalkınma yolculuğunda mesafe kaydediyor mu elbet kaydediyor…
Ne var ki aynı güzergahta seyreden diğer vilayetler jet hızıyla solladıklarından bizi, dönüp baktığımızda vardığımız mesafe başladığımız nokta oluyor ne yazık ki.
Vilayetler arası yarış üzerinden değerlendirdiğimizde “yerinde saymak” deniyor bizim halimize…
İki farklı alandan iki örnek vererek meramımı anlatmaya çalışayım.
TÜBİTAK, ülkemizin değişik vilayetlerinde bilim merkezleri kurulmasını desteklemek amacıyla üzere 2008 yılında bir çağrı yayınladı. Elini çabuk tutup proje önerisi ile birlikte o dakka başvuruda bulunan Konya Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK tarafından desteklenen ilk bilim merkezini kurma misyonunu üstlendi…
Konya Sanayi Odası, Konya Organize Sanayi Bölgesi, Selçuk Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası ve KOSKİ bu tarihi sorumluluğun yükünü paylaşmak üzere bilim merkezinin kuruluş çalışmaları içinde derhal etkin bir şekilde rol aldılar.
Bilime verilen öneme bakın şimdi, 100 bin metrekare arazi ayırdılar, 26 bin 250 metrekare kapalı alan, 14 bin metrekare otopark ve araç yolları, 11 bin metrekare yürüyüş yolları, 47 bin metrekare yeşil alan, rüzgar enerji santrali ve güneş panelleri ile örnek bir “yeşil bina”… Tematik sergiler, açık hava sergileri, gözlem ve seyir kulesi, gezegen evi (planetaryum), konferans salonları, laboratuarlar ve kütüphane.
Geçtiğimiz hafta resmi açılışında 146 sergi ünitesi ziyaretçilere sunuldu…
31 üniteli “Vücudumuz” sergisinde temel ihtiyaçlar, anatomik aile modeli, dolaşım sistemi, solunum sistemi, sinir sistemi, kas-iskelet sistemi, sindirim sistemi, cenin gelişimi, hücre türleri, bağışıklık sistemi hücreleri, DNA, gen anlatımı, insan genomu, genetik hastalıklar, kanser gibi ana konular yer alıyor misal. 25 üniteli “Temel Adımlar” sergisinde ise hareket, maddenin korunumu, basınç, hava basıncı, dalgalar, bakterilerin yaşamı, tuzun kristalleşmesi, geometrik şekiller, periyodik tablo, momentum, elektromanyetizma, devreler, motor ve jeneratörler, sayı sistemleri, prizmalar, olasılık, köprü sistemleri, deterjanlar ve temizleyiciler, maddenin halleri.
TÜBİTAK, 4007 Destek Programı kapsamında “Bilim Şenliği” çağrısına çıktı, başvurular 4 Ocak günü sona eriyor…
Kastamonu’yu ilgilendiren bir durum var mı yok mu bilmiyorum ama, haydi Konyalılar şimdiden size kolay gelsin.
- ••
Not 1: İlk örnek Konya’dandı, ikincisi Denizli’den…
Denizlili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Denizli’de yaptığı açıklamada “Denizli 64. hükümetin yatırım ve hizmet için göz bebeği olacak” dedi.
İlk olarak, Bakan Ramazanoğlu engelli yakını olan ailelerin yaşam kalitelerini hem psikolojik hem de sosyal anlamda düzeltmek için “Gündüzlü Bakım Evleri” projesini hayata geçireceklerini kaydederek bu proje için Denizli, Manisa, Ankara ve İzmir’in pilot il olarak seçildiğini ifade etti…
İkinci olarak, ortaöğretimdeki kız öğrenciler için yurt yapacaklarını kaydetti. Tesadüfe bakar mısınız, şu anda projesi tamamlanmış, hemen yapımına başlanacak eldeki 3 kız yurdu projesi Denizli’nin Çameli, Acıpayam ve Çivril ilçelerindeymiş.
Kastamonu’ya ne zaman mı sıra gelecek?…
“Sonra bu projeyi bütün Türkiye’ye yaygınlaştıracağız. İnşallah Denizli birçok projemizde örnek şehrimiz, örnek yatırım şehrimiz olacak” diye devam etti konuşmasına Bakan Ramazanoğlu.