- İlimizde sağlık hizmetlerine ulaşımda “nefes” olma hedefiyle 21 Şubat’ta hasta kabulüne başlayan “Özel Nefes Hastanesi”, geçen süre içinde henüz SGK anlaşmasının gerçekleşmemesinden dolayı zorlu bir süreci sırtlamak zorunda kalıyor. Dünyada yaşanan ekonomik kriz ve pandemi şartlarında 40 milyon TL yatırımla hayata geçen, ilk etapta 170 kişilik istihdam sağlayan, kuruluşuyla birlikte ilimizdeki özel hastane ve hekim kadrosu sayısını artıran Özel Nefes Hastanesi’ni SGK anlaşmasının sürüncemede kalması halinde çok daha zorlu bir süreç bekliyor.
- Memleketin âli menfaatleri göz önüne alındığında, sağlık hizmeti sunan kamu ya da özel tüm kuruluşların aynı değerde ve vazgeçilmez olduklarından hareketle, Kastamonu’nun tüm kesimleri ile Özel Nefes Hastanesi’nin içinde boğuştuğu sorunun çözümü yolunda bir araya gelmesi ve harekete geçmesi kaçınılmaz bir sorumluluk ve görev olarak gözüküyor. Kastamonu Tıp Fakültesi ve Özel Uğurlu Hastanesi başta olmak üzere ilimizdeki sağlık konularında hızlı ve doğru refleks veremeyen kamuoyunun, bu kez de kulaklarını tıkaması ve sorunun çözümü yolunda birlikte hareket etmemesi halinde ne yazık ki kaybeden yine Kastamonu olacak.
Özel Nefes Hastanesi 40 milyon TL yatırım, ileri teknoloji ve cihaz donanımı, 4 bin metrekare kapalı alan, toplam 48 hasta yatak ve 170 personeli ile ilimizin ikinci özel hastanesi olarak 21 Şubat 2022 Pazartesi günü hasta kabulüne başladı.Sağlık Bakanlığı’ndan alınan ruhsatın ardından kapılarını hasta kabulüne açan hastane yönetimi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşme sürecini başlattıklarını ve kısa sürede sonuçlanmasını beklediklerini açıkladı.
Sağlık Bakanlığı ruhsatlı Özel Nefes Hastanesi ile SGK arasında, hastaların hem tedavi paylarına hem de ilaç reçetelerine katkı sunan anlaşma,yasal yollardan devralınan ve bu konuda konulmuş bir şerh bulunmayan ruhsatın eski sahibine yönelik yaptırım bulunduğu gerekçe gösterilerek yapılamadı.SGK payını hastalara yansıtmayan Özel Nefes Hastanesi yönetimi, reçetelerin de SGK tarafından karşılanamayacak olmasından dolayı zorlu bir sürecin ortasında kaldı.
Geçen süre içinde çözüme yönelik tüm adımların çözümsüz kalması, hastaneyi ekonomik yük altında bırakması yanında hastaların tercihi noktasında da dezavantajlı bir konuma sürükledi.
40 milyon TL yatırım, 170 çalışan
Dünyada yaşanan ekonomik kriz ve pandemi şartlarında 40 milyon TL tutarla hayata geçen ve yatırım planlamasında İnebolu yolu üzerindeki daha kapsamlı bir hastane yapımının hedeflendiğinin açıklandığı Özel Nefes Hastanesi ilk etapta 170 kişilik istihdam sağladı. İl dışından satın aldığı hastane ruhsatı ile ilimize tanınan özel hastane sayısını ve hekim kadrosunu artıran Özel Nefes Hastanesi’ni SGK anlaşmasının sürüncemede kalması halinde çok daha zorlu bir süreç bekliyor.
Her sağlık kuruluşu aynı kıymette
Memleketin âli menfaatleri göz önüne alındığında, sağlık hizmeti sunan kamu ya da özel tüm kuruluşların aynı değerde ve vazgeçilmez olduklarından hareketle, Kastamonu’nun tüm kesimleri ile Özel Nefes Hastanesi’nin içinde boğuştuğu sorunun çözümü yolunda bir araya gelmesi ve harekete geçmesi kaçınılmaz bir sorumluluk ve görev olarak gözüküyor. İlimizin son yıllarda iyiden iyiye kendini hissettiren sağlık kurumu ve personeli eksiğini bir “nefes” dahi olsa giderebilecek her kuruluşun yanında olma refleksini hiçbir gerekçe gözetmeksizin tüm kesimlerin göstermesi gerekiyor.
Kaybeden Kastamonu olur
İlimiz kamuoyunun Kastamonu Tıp Fakültesi’nin Kuzeykent’teki kampüsü ile birlikte senelerce hayata geçememesi ve Özel Uğurlu Hastanesi’nin akıl ve vicdan dışı mahkeme süreciyle göz göre kapanışaitilmesi başta olmak üzere ilimizdeki sağlık konularında hızlı ve doğru refleks veremediği bir gerçek. Kamuoyunun, bu kez de kulaklarını tıkaması ve çözüm yolunda birlikte hareket etmemesi halinde ne yazık ki kaybeden yine Kastamonu olacak.